Februárban Fehérváron lesz dühös a 12 ember – Cserhalmi György rendezésében

Az ideiglenes épületbezárás idején sem maradnak a székesfehérváriak színház nélkül. Február 25-én a Tizenkét dühös ember című előadást különleges helyszínen, a székesfehérvári Városháza Dísztermében mutatják be Cserhalmi György rendezésében.

Fotó: Simon Erika 
Fotók: Horváth Judit

Az a gyönyörű Hedda Gabler (Katona: Hedda Gabler)

Hogy mire gondolt a női sorsok specialistája, Ibsen, amikor megírta ezt a drámát, s mire gondolt sok más színre vivő rendező és kritikus (női sors, hősi lét, nyárspolgárok, germán mondavilág stb.) szívem szerint elengedném... Inkább azt írom le, mi minden jutott eszembe a Katona...
 
Mától október 3-ig megtekinthető Székhelyi József felejthetetlen alakítása

Mától október 3-ig megtekinthető Székhelyi József felejthetetlen alakítása

Az E-színház kínálatában 2022.09.30. 19:00 - 2022.10.03. 23:59-ig megtekinthető a "Ferenczi és Freud (Bonyodalmak a dívány körül)" című kortárs dráma a Spinoza Színház előadásában, Czeizel Gábor rendezésében.
 
A sorok a színészeké – a székek a közönségé

A sorok a színészeké – a székek a közönségé

Az átriumban elindult elindult a „Vedd a nevedre!” – Székkeresztelő program, mely során a nézők a nézőtéri székek jelképes „megvásárlásával” támogathatják a színház fennmaradását e nehéz helyzetben.
 
 Rádiójáték készül a Régimódi történetből

Rádiójáték készül a Régimódi történetből

December 26-án a Vörösmarty Rádió hullámhosszán a székesfehérvári Vörösmarty Színház társulata kezd bele a mesébe. A Régimódi történet című hangjáték első részét szombat 18 órától hallgathatják meg, amely a premiert követően a színház saját felületén, a Mindig Veled!...
 
Filmforgatáson voltak a székesfehérvári Vörösmarty Színház társulatának tagjai

Filmet forgattak a székesfehérvári Vörösmarty Színház társulatának tagjaival

Befejeződött az Ítélet és kegyelem című film forgatása Csákberényben, amelyben a székesfehérvári Vörösmarty Színház társulatának számos tagja vett részt, hiszen Sobor Antal Perelj, Uram! című regényének színpadi adaptációja fogalmazódik újra a film nyelvén.
 
Ma Székesfehérváron leszáll egy Boing

Ma Székesfehérváron leszáll egy Boing

Ma mutatják be a Vörösmarty Színház nagyszínpadán Marc Camoletti Boeing, Boeing – Leszállás Párizsban című vígjátékát.
 
Vakoknak és gyengénlátóknak készítenek hangoskönyvet a Békéscsabai Jókai Színház művészei (MTI)

Munka nélkül marad és/vagy kiskorú gyermeket nevelő előadóművészeket keresnek

Kortárs irodalmi művek felolvasására tett közzé felhívást közzé a Petőfi Irodalmi Múzeum: az intézmény a Hangoskönyvek című projektjéhez gyakorlattal rendelkező előadóművészeket, színházi társulati tagokat keres.
 
Nemzetközi viszonylatban a film- és színházi világ 120 ezer dolgozója marad munka nélkül

Nemzetközi viszonylatban a film- és színházi világ 120 ezer dolgozója marad munka nélkül

Becslések szerint a Színházi Dolgozók Nemzetközi Szövetségének (IATSE) 150 ezer tagja közül mintegy 120 ezren maradnak munka nélkül a koronavírus-járvány miatt. A szakszervezet vezetői 2,5 millió dollárt (787,9 millió forint) ajánlottak fel az állásukat elvesztők megsegítésére...
 
MOTTO – Mit csináljanak a színészek, amikor a színházak bezárnak?

MOTTO – Mit csináljanak a színészek, amikor a színházak bezárnak?

A Művészek az Otthoni Oktatásért projekt (MOTTO) kitalálói úgy gondolják, segítség egy irodalomtanárnak, ha a kötelező olvasmányok részletei vagy az órán feldolgozandó irodalmi szövegek egy színész interpretálásában jutnak el a diákokhoz.
 
10 dolog, amit érdemes tudni Franz Kafka életéről

Mi a FRANC? Avagy 10 dolog, amit érdemes tudni Franz Kafka életéről

Egyfelvonásos tánckrimit készített a Székesfehérvári Balett Színház Franz Kafka életéről: a Franc című produkció bemutatója február 4-én lesz a Vörösmarty Színházban. De vajon mi lehetett az, ami megfogta az alkotókat a Prágában született, zsidó származású német író...
 
Abigél itt, Abigél ott, Abigél mindenütt

Abigél itt, Abigél ott, Abigél mindenütt

Mekkora a Budapest és New York közötti távolság? Nagyjából 50 év... Ennyi idő alatt jutott el Szabó Magda legnépszerűbb könyve Amerikába.
 
A piszkosul jóképű moszkvai csibész Székesfehérváron bukkan fel

A piszkosul jóképű moszkvai csibész Székesfehérváron bukkan fel

Ljudmila Ulickaja viszonylag későn, élete derekán lépett be a francia, majd orosz irodalmi életbe, de szerencsére megtette, és ezzel sokakat többször is boldoggá tett...
 
Kortárs társadalmi szélmalomharcaink – Ősbemutatóra készül az Örkény Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad

Kortárs társadalmi szélmalomharcaink –...

Kortárs társadalmi szélmalomharcaink a média- és tudatipar nyomása alatt, virtualitás versus valóság, generációs válság, játékszenvedély és...
 
Színház naptár

Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

A Győri Nemzeti Színház igazgatójával készült, a szakmai kétlakiság kihívásairól szóló beszélgetést az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület bocsájtotta a rendelkezésünkre.

Villakoncert a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum szervezésében jazz koncert lesz: a házat a Gáspár Károly Trió tölti meg zenével.
Új színdarabok