A piszkosul jóképű moszkvai csibész Székesfehérváron bukkan fel

2019. december 16.  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

Ljudmila Ulickaja viszonylag későn, élete derekán lépett be a francia, majd orosz irodalmi életbe, de szerencsére megtette, és ezzel sokakat többször is boldoggá tett...

A piszkosul jóképű moszkvai csibész Székesfehérváron bukkan fel

Az Odaadó hívetek, Surik című regénye egy több mint 400 oldalon keresztül hömpölygő élményfolyam, amelyben páratlan mesélőként mutatkozik be: a több mint 30 évet felölelő történetben egyetlen pillanatra sem veszítjük szem elől az elbeszélés főbb motívumait, és szerteágazó, több szálon futó cselekménye ellenére sem válik átláthatatlanná a meseszövés.

Surik Korn csinos, udvarias, szolgálatkész fiú – a nők álma. Szerelemgyerek, az apja nem sokkal éli túl fia születését, akit elsősorban a jóságos, erős akaratú nagymamája nevel. A nagymama halála után pedig a fiú egyetlen támasza lesz finom lelkű, kissé tétova édesanyjának. De nem csak az édesanyjának: mindenkire figyel a környezetében, akinek valamire szüksége van. Így nevelték.

Surik nem csak a nők álma, de a nők játékszere, a nők áldozata, a nők bűnbakja. Életének fonalát a nők gombolyítják, és ő hűségesen hagyja magát. Hol ennek, hol annak. Kikerülhetetlen, hogy az igaz szerelem is rátaláljon, de a kötésminták nem változnak, egy sima, egy fordított.

A világhírű orosz írónő csodálatos regényének színpadi változatát januárban Székesfehérváron mutatják be, a Vörösmarty Színház Pelikán színpadán.

Kerkay Rita rendezi az előadást, aki a látványra is nagy hangsúlyt fektet, az egész teret leszűkítik, hogy létrejöhessen egyfajta babaszoba-miliő. A címszerepet Benkő-Kovács Gergő játssza, életének nőit pedig Varga Lili, Varga Mária és Balér Bianka. Az előadás zenéjét Burján Gabi szerzi, és hegedűn oő is játssza majd. A Pelikán előterében pedig egy különlegességgel készülnek az alkotók, de hogy ez mi lesz, arról később rántják le a leplet...

(2012-ben Budapesten is láthatta a közönség a színpadi változatot. A Rózsavölgyi Szalonban Bagó Bertalan rendezte az előadást, a nagymama szerepét pedig Tordai Teri alakította.)

 

 

Odaadó hívetek, Surik, Ljudmila Ulickaja, Vörösmarty Színház, Székesfehérvár

 

 

Szólj hozzá!


Ötórai tea Mucsi Zoltánnal

Ötórai tea Mucsi Zoltánnal

Ma – értelemszerűen 5 órakor – online teadélutánra várja a Vasas Könyvtár az érdeklődőket: a Magdolna 5-7 sorozat online adásában Mucsi...
 
Színház naptár

Szegény Dzsoni... – jótékonysági online felolvasás a Centrálban

Ahogy arról mi is beszámoltunk, leégett Pataki Ági, a Centrál színházi titkára és Vida Antal (Tordas Rádió) háza Tordason. Eddig is segített, aki tudott: színészek pakoltak ki a házból, díszítők lapátolták le a maradványokat a tetőről. Most pedig 56 színész összefogásával jótékonysági online előadást szervez a színház.

Vérbeli vámpírkomédia a Centrál Színházban

Romhányi József születésének 100. évfordulója alkalmából, 2021. március 6-án szombaton este 7-kor – ha nem is ülhetünk még be a nézőtérre – premier lesz a Centrál Színházban.
Új színdarabok