Csináljuk a cirkuszt!

2019. July 05.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu, MTI

Cirkuszhíreket mondunk: szerepel benne a Recirquel, a Cirkuszok Éjszakája, a jótékonyság és egy évforduló is.

Fotó: Repülő cirkusz/Fővárosi Nagycirksuz

Július 5. és 28. között az egyik legjelentősebb francia előadó-művészeti fesztiválon debütál a Recirquel My Land című előadása. A Festival OFF d’Avignon-on több mint 40 ország mintegy másfélezer kulturális produkciója lesz látható, köztük az ember és anyaföld közötti kapcsolatot kutató My Land, amelyet a társulat huszonegy alkalommal ad elő. A My Landet tavaly, a Fringe-en a kritikusok az egész nemzetközi Edinburgh-i fesztivál legjobb produkciójának választották, többen egy új előadóművészeti műfaj, a ’cirque danse’ születéséről beszéltek. A Festival OFF d’Avignon Franciaország egyik legjelentősebb kulturális eseménye, melynek kezdetével Avignon városa három hétre lüktető előadó-művészeti színtérré változik. Több mint száz helyszínen mutathatják meg magukat a világ 40 országából érkező színészek, táncosok és művészek. Avignon városa a fesztivál ideje alatt hatalmas művészeti vásárrá alakul, ahol ugyanúgy helyet kap a színház, a tánc, bábszínház, a cirkusz, a stand-up, mint a felolvasás, a koncert vagy az utcai performanszok.

***

Idén július 12-13-ig, tehát két napon keresztül sztárok közreműködésével ünneplik meg a Cirkuszok Éjszakáját a 25 éves Magyar Nemzeti Cirkuszban. Mára már hagyomány, hogy a Nemzeti Cirkusz elefántjait hivatásos tűzoltók zuhanyoztatják a balatonlellei Napfény Strandon. A nem mindennapi programra több ezren érkeznek a magyar tengerre, ahol az érdeklődők extrém repülő motorshowt és cirkuszi bemutatót is láthatnak közvetlenül a Balaton partján. Az afrikai elefántok pénteken 13 órakor indulnak a Cirkusz térről, ahonnan már a közönséggel együtt a 7-es fő úton sétálhatnak le a partra. A strandra a belépés az elefántokkal együtt érkezők részére díjmentes. A fürdés után minden elefánt egy hatalmas gyümölcskosarat kap majd, hogy jóízűen elfalatozzák :)

***

Jótékonysági előadást tartanak a nyugdíjas artisták számára július 5-én, tehát ma a Fővárosi Nagycirkuszban. Az előadásnak már több évtizedes hagyománya van, s azért van rá szükség, mert az egykor ünnepelt artisták szerény nyugdíjat kapnak. A jótékonysági előadás bevételéből mindig karácsony előtt segítik az érintetteket, ünnepi ebéd keretében adják át az adományokat. Az előadáson a Fővárosi Nagycirkuszban jelenleg futó Repülő cirkuszt tekinthetik meg az érdeklődők. Az artistáktól a technikai személyzetig a műsor minden közreműködője első szóra vállalta a fellépést a jótékony cél érdekében.

***

Kiállítással és könyvsorozattal ünnepelik a 130 éves Fővárosi Nagycirkuszt. A  csütörtöki ünnepségen bemutatták a Cirkuszi csodaemberek - Életútinterjúk cirkuszművészekkel című könyvsorozat első öt kötetét, valamint a cirkusz közönségforgalmi terében megnyitották a Nincs mááásik!130 éves a Fővárosi Nagycirkusz című jubileumi kiállítást. A kiállítás megnyitóján elhangzott: Wulff Ede 1889. június 27-én nyitotta meg az első kőcirkuszt Magyarországon. A tablókon archív anyagok, plakátok, dokumentumok, fotók, különleges tárgyak, kellékek, kosztümök, cipők láthatók. Az említett kötetek pedig 1500 forintos áron megvásárolhatók a Fővárosi Nagycirkusz aulájában előadások alatt és előtt egy órával az információs pultnál.

 

Fővárosi Nagycirkusz, Recirquel, jótékonyság, kiállítás, portrékötet, cirkusz, artisták

 

 

Szólj hozzá!


Kortárs társadalmi szélmalomharcaink – Ősbemutatóra készül az Örkény Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad

Kortárs társadalmi szélmalomharcaink –...

Kortárs társadalmi szélmalomharcaink a média- és tudatipar nyomása alatt, virtualitás versus valóság, generációs válság, játékszenvedély és...
 
Színház naptár

Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

A Győri Nemzeti Színház igazgatójával készült, a szakmai kétlakiság kihívásairól szóló beszélgetést az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület bocsájtotta a rendelkezésünkre.

Villakoncert a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum szervezésében jazz koncert lesz: a házat a Gáspár Károly Trió tölti meg zenével.
Új színdarabok