A művésznő és rajongói

2018. October 21.  ·   premier   ·  SZV

Nem, ez nem egy bulvárhír... A művésznő és rajongói címmel mutatta be új előadáát a Radnóti Színház szombaton. A színházi világban játszódó művet Valló Péter rendezte.

Fotó: Radnóti Színház

Alekszandr Nyikolajevics Osztrovszkij a 19. századi orosz realista drámairodalom egyik legfontosabb alakja. Magyarul számos darabját játszották, ezek közül a legismertebbek a Jövedelmező állás, A vihar és az Erdő, amelyet a Radnóti Színház 1999-ben mutatott be Gothár Péter rendezésében.

A színházi világban játszódó orosz mű a fiatalok vágyai és a boldoguláshoz szükséges kompromisszumok ellentétét járja körül, középpontjában egy színésznő kiárusításával - a Radnótiban mindez több mint százharminc évvel az ősbemutató után, a #metoo mozgalom korában kerül színpadra.

Osztrovszkij 1881-ben, saját negatív tapasztalatai alapján írta A művésznő és rajongói című komédiát, amelyben Nyegina, a fiatal színésznő először kerül szembe azzal a ténnyel, hogy a jobb élet és a karrier érdekében alá kéne vetnie magát a gazdag mecénások vágyainak.

Nyeginát szíve inkább az idealista tanítóhoz húzná, aki nemcsak a tudományokra és a jó modorra, hanem a tisztességes életre is oktatja őt. A kérdés az, hogy mi a fontosabb Nyegina számára, és miről tud könnyebben lemondani. A színdarab ítélkezés nélkül mutatja be ezt az emberi dilemmát, miközben a nézőket bevezeti a színpad mögötti világ humoros, játékkal és keserűséggel teli hétköznapjaiba – áll a darab ismertetőjében.
 
Az előadásban Lovas Rozi, Börcsök Enikő, Kelemen József, Pál András, Rusznák András, Porogi Ádám, Martinovics Dorina, Bálint András, Schneider Zoltán és Konfár Erik játszik. A jelmezeket Benedek Mari, a díszletet Horváth Jenny tervezte.

***

FIGYELEM! A színház szomszédságában zajló építkezés miatt bizonyos előadásaikat nem a Radnóti Színpadán játsszák. Tájékozódjon és nézze meg jegyét, hogy hol lesz az előadás, ha vásárláskor elkerülte volna figyelmét a helyszíneket jelző felirat!

Radnóti Színház, Osztrovszkij, A művésznő és rajongói, Valló Péter, #metoo

 

 

Szólj hozzá!


Idén is megrendezik a Vígmajálist

Idén is megrendezik a Vígmajálist

Május 1-jén délután a Vígszínház meghirdeti a 2024/25-ös évad programját, majd a társulat tagjai részleteket adnak elő többek között olyan...
 
Színház naptár

Villakoncert a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum szervezésében jazz koncert lesz: a házat a Gáspár Károly Trió tölti meg zenével.

Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi fesztivál lesz Balatonalmádiban!

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi utcaszínház fesztiválja, a BONDORODÓ. Június utolsó hétvégéjén közvetlenül a Balaton partjára érkezik a fergeteges forgatag karavánja, és megnyitja kapuit a sokszínűségéről és...
Új színdarabok