Lehet musicalt csinálni egy Arany-balladából?

2018. October 21.  ·   Musical   ·  SZV

Úgy tűnik, igen. Arany János születésének 200-évfordulójára született Pesty Nagy Kati szívéből – akármit is jelentsen ez – és tollából, valamint Derzsi György lelkéből – akármit is jelentsen ez – a musical-ballada a Vörös Rébékből, amit ráadásul az Arénában mutatnak be. Nem semmi!

Fotó: Vörös Rébék MusicalBallada Hivatalos Oldala

A Vörös Rébék (Rébék = Rebeka) Arany János késői balladái közül a legeredetibb (és az egyik legkomorabb). A  musical-ballada szerkezetében is Arany nagyszerű versét veszi alapul, s bár nem akarja a titokzatosságát, töredezettségét megtagadni, mégis szolgálni akar egyfajta történeti magyarázattal, s olyan kérdéseket kíván felvetni, amelyekre állítólag minden nap keressük a választ, az élet, az erkölcs, a felelősség és a változás eredendő kétségeit feszegetve. (42!)

Ezekre a kérdésekre szertetne reagálni a színpadi változat, "egyszerű szituációkban, emberivé varázsolva akár egy boszorkánynak hihető lény történetét, vagy varázsossá álmodva egy hétköznapi asszony meséjét."

Arany nagy zenekedvelő volt sőt, ő maga is írt dalokat.Ezzel magyarázzák az alkotók, hogy miért pont ezt a műfajt választották a ballada színpadra állítására.

A szereposztás egyébként így néz ki:

Rébék: Kecskés Tímea
Pörge Dani: Pásztor Ádám
Pap: Turek Miklós
Tera: Bucsi Annamária

A dalt sokan így ismerik:

Forrás: Koncert.hu

Vörös Rébék, musical, Aréna, Arany János, Beyoncé, boszorkány

 

 

Szólj hozzá!


Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi fesztivál lesz Balatonalmádiban!

Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi...

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi...
 
Színház naptár

Generációnk a padlón hever (Az ügynök halála, Centrál Színház)

Mint arról már többször is hírt adtunk, a Centrál Színház tűzte műsorára a drámairodalom egyik klasszikusát. A főpróbán jártam, és előre bocsájtom, nem kritikaírásra vállalkoztam, hanem arról beszélnék, hogy 2024-ben számomra mit jelentett ez az előadás.

A nők és a művészet – nehezített pálya

Számos kutatás bizonyítja, hogy a női művészeknek nehezebb dolguk van a kreatív szakmákban, mint a férfiaknak.
Új színdarabok
A király beszéde
A király beszéde
Székesfehérvár 
A kék hajú lány
A kék hajú lány
Székesfehérvár 
A kék hajú lány
A kék hajú lány
Székesfehérvár 
kettős:játék
kettős:játék
Budapest