Ezt a színházat már magunk építettük... – Meghosszabították a Ruttkai Éva online kiállítást

2023. March 13.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu

A nagy érdeklődésre való tekintettel április 12-ig meghosszabbították a Ruttkai Éva születésének 95. évfordulójára készült Ruttkai Éva és a Vígszínház című nagyszabású, exkluzív, eddig szélesebb körben szinte teljesen ismeretlen fotókból készült online kiállítást.

Fotó: Szalay Zoltán

Fotó: Kotnyek AntalA Vígszínház Archívumának gazdag anyagából felépített vizuális projekt Ruttkai Éva és a teátrum egy életen át virágzó kapcsolatáról mutat képet, emblematikus előadások mentén. A kiállítás kurátora a Ruttkai Éva-életműkutató Rácz Ráchel, a Papageno.hu Ruttkai és kora című blog szerzője, aki színháztudományi mesterszakos diplomamunkáját ezzel a vizuális projekttel egészíti ki.

A Ruttkai Éváról szóló diplomamunkát 2022 decemberében egy mini-konferencia keretében már bemutatta a szerző.

Fotó: Szalay ZoltánA kutatás nőtörténeti szempontból vizsgálja a színésznő életművét, ezen belül is azt, milyen erős, esetenként progresszív nőreprezentációk kísérik végig Ruttkai Éva színházi életművét. Többek között megtudhatjuk, hogyan vélekedett a színésznő fontos női sorsokról és történetekről, mely szerepek játszottak közre profilja alakulásához, milyen kapcsolatot ápolt „anyaszínházával”, a Vígszínházzal, amelynek társulatához (mindössze néhány év kivételével) haláláig tartozott.

„Ezt a színházat már magunk építettük. A szó szoros értelmében magunk, hiszen én is hordtam
hozzá a köveket – mondja Ruttkai Éva, miközben Lysistratéhoz alapozza, festi arcát (...). Ehhez a

színházhoz még régebbi emlékek fűznek. Gyerekszínész voltam s az akkori Vígszínházban
vendégszerepeltünk. Ugyanabban az esztendőben, a Naplemente előttben, mint unoka, Tőkés Annával és Somlay Artúrral szerepelhettem. A színfalak mögött arról ábrándoztam, hogy egyszer talán ennek a színháznak tagja leszek én is. S most a Néphadsereg Színházában abban a darabban
játszhattam főszerepet, amelyben évekkel ezelőtt csak unoka voltam. (Színészek a színészetről. Ruttkai Éva. Film Színház Muzsika 1959/ 10. 17.)

 

Ruttkai Éva, kiállítás

 

 

Szólj hozzá!


A színésznő, akinek saját menüje van a bisztróban

A színésznő, akinek saját menüje van a bisztróban

Ónodi Eszter az ország egyik legismertebb színésznője, a Katona József színház tagja, számos ismert film és sorozat főszereplője. Évek óta...
 
Színház naptár

A nők és a művészet – nehezített pálya

Számos kutatás bizonyítja, hogy a női művészeknek nehezebb dolguk van a kreatív szakmákban, mint a férfiaknak.

Tóbiás, a tejesember a Gólem Színházban

Ha valakinek így nem rémlene, hívják őt más néven is: Tevje, ő a Hegedűs a háztetőnben szeretne gazdag lenni. A méltán híres musicalhez képest Sólem Aléchem Tóbiás, a tejesember című elbeszélése kissé árnyaltabban mutatja be, hogyan birkóznak meg szüleink azzal, hogy felneveljenek minket.
Új színdarabok