Ezt a színházat már magunk építettük... – Meghosszabították a Ruttkai Éva online kiállítást

2023. March 13.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu

A nagy érdeklődésre való tekintettel április 12-ig meghosszabbították a Ruttkai Éva születésének 95. évfordulójára készült Ruttkai Éva és a Vígszínház című nagyszabású, exkluzív, eddig szélesebb körben szinte teljesen ismeretlen fotókból készült online kiállítást.

Fotó: Szalay Zoltán

Fotó: Kotnyek AntalA Vígszínház Archívumának gazdag anyagából felépített vizuális projekt Ruttkai Éva és a teátrum egy életen át virágzó kapcsolatáról mutat képet, emblematikus előadások mentén. A kiállítás kurátora a Ruttkai Éva-életműkutató Rácz Ráchel, a Papageno.hu Ruttkai és kora című blog szerzője, aki színháztudományi mesterszakos diplomamunkáját ezzel a vizuális projekttel egészíti ki.

A Ruttkai Éváról szóló diplomamunkát 2022 decemberében egy mini-konferencia keretében már bemutatta a szerző.

Fotó: Szalay ZoltánA kutatás nőtörténeti szempontból vizsgálja a színésznő életművét, ezen belül is azt, milyen erős, esetenként progresszív nőreprezentációk kísérik végig Ruttkai Éva színházi életművét. Többek között megtudhatjuk, hogyan vélekedett a színésznő fontos női sorsokról és történetekről, mely szerepek játszottak közre profilja alakulásához, milyen kapcsolatot ápolt „anyaszínházával”, a Vígszínházzal, amelynek társulatához (mindössze néhány év kivételével) haláláig tartozott.

„Ezt a színházat már magunk építettük. A szó szoros értelmében magunk, hiszen én is hordtam
hozzá a köveket – mondja Ruttkai Éva, miközben Lysistratéhoz alapozza, festi arcát (...). Ehhez a

színházhoz még régebbi emlékek fűznek. Gyerekszínész voltam s az akkori Vígszínházban
vendégszerepeltünk. Ugyanabban az esztendőben, a Naplemente előttben, mint unoka, Tőkés Annával és Somlay Artúrral szerepelhettem. A színfalak mögött arról ábrándoztam, hogy egyszer talán ennek a színháznak tagja leszek én is. S most a Néphadsereg Színházában abban a darabban
játszhattam főszerepet, amelyben évekkel ezelőtt csak unoka voltam. (Színészek a színészetről. Ruttkai Éva. Film Színház Muzsika 1959/ 10. 17.)

 

Ruttkai Éva, kiállítás

 

 

Szólj hozzá!


Június 20-án temetik Máthé Erzsit

Június 20-án temetik Máthé Erzsit

A Fiumei úti sírkertben vesznek végső búcsút Máthé Erzsi színművésztől – közölte szerdán Facebook-oldalán a budapesti Katona József...
 
Színház naptár

40. születésnapját ünnepli idén a Zsámbéki Nyári Színház

A Zsámbéki Szombatokat 40 évvel ezelőtt, 1983-ban Mátyás Irén és Bicskei Gábor alapította beírva ezzel a várost a kortárs színjátszás és színházművészet fontos helyszínei közé. Azóta a színház játszóhelye megváltozott és célcsoportja is átalakult, de az irodalom és a színházi iránti elköteleződés a városban...

Az utolsó este EGYÜTT

Mint arról már beszámoltunk, 20 év után felfüggeszti működését a Tünet Együttes. Az elkövetkezendő egy hónapban több előadást játszik még a társulat, majd június 13-án 18 órától a Trafóban tartják a Tünet Búcsú napját.
Új színdarabok
Rigoletto
Rigoletto
Budapest 
Rigoletto
Rigoletto
Budapest 
Rigoletto
Rigoletto
Budapest 
Rigoletto
Rigoletto
Budapest 
Rigoletto
Rigoletto
Budapest 
Rigoletto
Rigoletto
Budapest 
Rigoletto
Rigoletto
Budapest 
Rigoletto
Rigoletto
Budapest