Bán János: mentorom és barátom volt

2020. September 07.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu, MTI

Jirí Menzel nem csak a mentorom, hanem a barátom is volt. Egészen kivételes kvalitás, humanizmus és mély szakmai tudás jellemezte film- és színházi rendezőként, illetve színészként egyaránt - mondta Bán János színművész hétfőn az MTI-nek a 82 éves korában elhunyt alkotóra emlékezve.

Bán János: mentorom és barátom volt

 Az Oscar-díjas cseh rendező, Jirí Menzel szombaton hunyt el. Bán János több alkalommal dolgozott Menzellel.

"1978-ban, Gyarmathy Lívia Minden szerdán című filmjében találkoztunk először, ebben Menzel egy kisebb szerepet játszott. Nagyon sokat beszélgettünk, akkor német nyelven, és a sors úgy hozta, hogy néhány évvel később újra együtt forgattunk, akkor Maár Gyula Felhőjátékában, aminek ő volt a főszereplője. 1983-ig Pécsett tartották a filmszemléket, akkor is rendszeresen összefutottunk" – idézte fel a magyar színész.

Amikor 1983-ban a Stílusgyakorlattal prágai vendégjátékon jártak, Menzelnek már megvolt Az én kis falum forgatókönyve, amelyet Jan Sverák írt. Az 1985-ben bemutatott filmet Oscar-díjra is jelölték a legjobb külföldi film kategóriában.

"A Stílusgyakorlatban van egy parasztjelenet, amit Gáspár Sándorral adunk elő, és egy néma suttyót játszom benne. Azt hiszem, ez vezetett ahhoz, hogy Menzel engem választott Az én kis falum főszerepére, Otík megformálására" – jegyezte meg a színművész.

Bán 1984-ben a Katona József Színházban a Menzel által rendezett Szarvaskirályban, Carlo Gozzi darabjában is szerepet kapott.

Arról 2016-ban, a budapesti Cseh Filmkarneválon (amelyen Jirí Menzel is meghívott vendég volt) beszélt Bán János, hogy Az én kis falum élete fontos mérföldköve volt, a film magabiztosságot adott neki színészként, emellett összehozta a cseh kultúrával, a hrabali, haseki világszemlélettel.

"Hrabal Őfelsége pincére voltam című művéből írt filmje magyarországi bemutatóján, 2007-ben Jirí Menzel azt mondta, két igazi barátja van Magyarországon, Szabó István és Bán János. Megtisztelő volt számomra a barátsága" – mondta végül Bán János az MTI-nek.

Fotó innen

Jiri Menzel, gyász, Bán János, film, Az én kis falum

 

 

Szólj hozzá!


Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi fesztivál lesz Balatonalmádiban!

Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi...

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi...
 
Színház naptár

Generációnk a padlón hever (Az ügynök halála, Centrál Színház)

Mint arról már többször is hírt adtunk, a Centrál Színház tűzte műsorára a drámairodalom egyik klasszikusát. A főpróbán jártam, és előre bocsájtom, nem kritikaírásra vállalkoztam, hanem arról beszélnék, hogy 2024-ben számomra mit jelentett ez az előadás.

A nők és a művészet – nehezített pálya

Számos kutatás bizonyítja, hogy a női művészeknek nehezebb dolguk van a kreatív szakmákban, mint a férfiaknak.
Új színdarabok
A király beszéde
A király beszéde
Székesfehérvár 
A kék hajú lány
A kék hajú lány
Székesfehérvár 
A kék hajú lány
A kék hajú lány
Székesfehérvár 
kettős:játék
kettős:játék
Budapest