Bálint András 80 – különleges film készült a születésnapra

2023. April 22.  ·   Filmajánló   ·  Színházvilág.hu, MTI

Különleges filmmel köszöntik Bálint András színművészt: a Szabad lebegés - Variáció Bálint András Szerb Antal estjére című alkotást először a színész születésnapján, április 26-án láthatja a közönség.

Bálint András 80 – különleges film készült a születésnapra

Bálint András, a Radnóti Színház színművésze, korábbi igazgatója április 26-án ünnepli 80. születésnapját. Ezen kerek évforduló alkalmából készült el a Szabad lebegés - Variáció Bálint András Szerb Antal estjére című film.

2021 őszén mutatta be a Radnóti Színház Bálint András tizenkettedik önálló irodalmi estjét, a Szerb Antal Száz versét, amely jelenleg is látható a Keres Emil Próbateremben. A színpadi változatot is rendező Deák Krisztina most készült filmje variáció a színházi estre. Nem egyszerű színházi felvétel, hanem újragondolás, a Radnóti Színház idei bemutatóinak plakátját is tervező Hertelendi Amanda animációjával és Darvas Ferenc a filmhez készített zenejével ötvözve. A film kreatív koncepciójának kitalálásában nagy szerepe volt Bálint Dániel operatőrnek, Bálint András fiának.

A filmben – miként a színpadon – egy bámulatos műveltségét szertelen csacsogással elfedő, végtelenül szerény és éppannyira csodálatos író-olvasó-szerkesztő-fordító-tanárember elevenedik meg. A magyar kulturális élet megkerülhetetlen alakja, akit maga alá gyűrt a történelem. Halála tragikus volt és értelmetlen.

Ahogyan Bálint András fogalmaz: csodálatos személyiség volt.

"Bájos, csevegő, szellemes figura, aki a közép-európai polgári életszemléletet képviselte. Ezt szerettem volna megmutatni. Szerb Antal élete mentén beszélek a szerelemről, tanár-diák kapcsolatról, barátságról, műveltségről, Európáról, a zsidóságról, a katolicizmusról, halálról és a költészet hatalmáról".

A Radnóti Színház és az eSzínház együttműködésében létrejött, csaknem egyórás film kizárólag az eSzínház oldalán látható április 26-án, szerdán 19 órától április 29-én, szombaton 23 óra 59 percig.

Bálint András, Szerb Antal, e-színház

 

 

Szólj hozzá!


A Vasember a világot jelentő deszkákra lép

A Vasember a világot jelentő deszkákra lép

Robert Downey Jr., a Vasember sztárja szeptemberben debütál a Broadwayn a McNeal című új darab főszerepében –számolt be róla a Variety.com.
 
Színház naptár

Határvonalak: színházi fesztivál Szombathelyen

A tavalyi esemény sikerén felbátorodva idén is megrendezik május 30. és június 2. között a Határvonalak Színházi Fesztivált Szombathelyen, a Weöres Sándor Színházban, mely során a különböző színházi formákat kívánják megmutatni a táncszínháztól kezdve a prózain és a zenésen át egészen a multimédiás eszközöket is...

Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

A Győri Nemzeti Színház igazgatójával készült, a szakmai kétlakiság kihívásairól szóló beszélgetést az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület bocsájtotta a rendelkezésünkre.
Új színdarabok
Rigoletto
Rigoletto
Budapest 
Rigoletto
Rigoletto
Budapest 
Rigoletto
Rigoletto
Budapest 
Rigoletto
Rigoletto
Budapest 
Rigoletto
Rigoletto
Budapest 
Rigoletto
Rigoletto
Budapest 
Rigoletto
Rigoletto
Budapest 
Traviata
Traviata
Budapest 
Traviata
Traviata
Budapest