A nők és a művészet – nehezített pálya

2024. March 08.  ·   Filmajánló   ·  Színházvilág.hu

Számos kutatás bizonyítja, hogy a női művészeknek nehezebb dolguk van a kreatív szakmákban, mint a férfiaknak.

Fotó: Béjart Ballet Lausanne

Ezekből  kiderül az is, hogy galériákban, múzeumokban, színházakban jóval kevesebb a női vezetőt találunk, mint férfit, ráadásul (sokkal) kevesebbet is keresnek.

"A karrierjüket gyakran befolyásolja az anyaság kérdése is, amelyről nekünk férfiaknak sokkal kevesebb fogalmuk van – mondta lapunknak Kovács Zsolt Vencel, a svájci Béjart Ballet magyar táncművésze. Szerinte az anyaság-karrier kérdéskör a balerinák életére különösen nagy hatással van. 

Éppen ezért osztotta meg a Nemzetközi Nőnap alkalmából azt a dokumentumfilmet közösségi oldalán, amely az anyaságot vállaló balerinák életéről szól.  A  "Mothers in Ballet' című filmben láthatjuk, hogyan „zsonglőrködik a világ 5 vezető táncosa a balett és a terhesség nyomásával és hogyan találják meg az utat a „táncosnőtől" – „balerina anyáig". A film készítői kutatási eredményekkel,  statisztikákkal és személyes interjúkkal támogatva osztják meg a nézővel a teherbe esés, a szülés és a színpadra való visszatérés útját a táncművészek életén keresztül. A filmet a londoni Royal Ballet is népszerűsítette március 5-én, a vetítés köré külön rendezvényt is szerveztek az operaházban. A nők és a művészet kölcsönhatásról szóló programsorozat egész hónapban tart majd.

Kovács Zsolt Vencel elmondta:, a filmet azért is népszerűsíti ismerősei között, mert szerinte sokan nem is  tudják, hogy milyen nehéz döntéseket kell hoznia egy profi balettművésznek. Azt pedig végképp nem érzik sokan, hogy milyen nehéz primabalerináknak egyensúlyban tartani az anyaságot tánckarrierjükkel – mondta a szólista.  

A világhírű svájci társulatban dolgozó művész lapunknak azt is elmondta, hogy a táncszakmában teljesen érthetetlen módon, még mindig nagyon alul reprezentáltak a női koreográfusok, miközben az általuk alkotott darabok gyakorta sokkal érzelemgazdagabbak. A szólista véleményét egyébként a számadatok is megerősítik. Dance Data Projekt korábbi kutatása szerint: 2022-ben, az USA 150 legnagyobb társulatának  repertoárjában szereplő  művek mindössze 29%-át  koreografálták nők. De ez az arány az egész estét felölelő művek között sokkal rosszabb,  mindössze a darabok 12%-át koreografálták nők.

A svájci Béjart Balett egyébként éppen egy női koreográfussal dolgozik legújabb produkcióján. A zágrábi születésű Valentina Turcu eddig több mint 130 színházi projektet tudhat a háta mögött – amelyek kivitelezésében korábban előadóként és/vagy szerzőként vett részt. Számtalan darabot koreografált, kiemelkedő művészeti alkotómunkájáért elnyerte már Szlovénia legrangosabb díját, a Prešeren Prize-t. De jelölték a Kiotó-díjra, Japán legmagasabb kitüntetésére is, amelyet az Inamori Foundation adományoz a technológia, tudomány, művészet és filozófia területein elért globális teljesítményért.  

 

Egyébként ebben a  témában nem olyan rég már készült egy doku:

 

 

 

 

 

balett, nőnap, nők helyzete, Kovács Zsolt Vencel, Béjart Ballet, doku

 

 

Szólj hozzá!


Idén is megrendezik a Vígmajálist

Idén is megrendezik a Vígmajálist

Május 1-jén délután a Vígszínház meghirdeti a 2024/25-ös évad programját, majd a társulat tagjai részleteket adnak elő többek között olyan...
 
Színház naptár

Villakoncert a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum szervezésében jazz koncert lesz: a házat a Gáspár Károly Trió tölti meg zenével.

Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi fesztivál lesz Balatonalmádiban!

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi utcaszínház fesztiválja, a BONDORODÓ. Június utolsó hétvégéjén közvetlenül a Balaton partjára érkezik a fergeteges forgatag karavánja, és megnyitja kapuit a sokszínűségéről és...
Új színdarabok
 
 
Cached at 11:38:15