Zsótér Sándor 15 év után visszatér a Katonába

2023. March 06.  ·   Fesztivál   ·  Színházvilág.hu, MTI

Budapest egyesítésének 150. évfordulóját ünnepli április 20. és május 2. között 30 helyszínen, több mint 50, műfajokon átívelő programmal a 43. Budapesti Tavaszi Fesztivál.

Vízityúk-olvasópróba / Fotó: Horváth Máté

A 150 éves jubileum kapcsán a BTF programjai idén a megszokottnál is erősebben reflektálnak arra, hogy milyenek az itt élők, mi köti össze a budapestieket, miért és hogyan szeretik, élik meg városukat – emelték ki a szervezők.

Az első hétvégén a 40 éves Katona József Színház több bemutatója is látható: a Sufniban Wolfram Lotz A politikusok című művét Dohy Balázs rendezi. Bemutató: 2023. április 20. Szereplők: Fekete Ernő, Fullajtár Andrea, Lengyel Benjámin, Rajkai Zoltán, Tóth Zsófia, Vajdai Vilmos. Zsótér Sándor pedig 15 év után tér vissza a Katonába egy abszurd, szürreális drámával, Stanislaw Ignacy Witkiewicz Vízityúk című darabjával a Kamrában. Bemutató: 2023. április 21. Szereplők: Mészáros Béla, Keresztes Tamás, Lelkes Botond e.h., Mentes Júlia, Stork Natasa m.v., Béres Bence, Dankó István, Ujlaki Dénes, Bán János, Jakab Balázs e.h., Bodnár Erika.

A fesztivál olyan évfordulós üzeneteket és kiemelt jellegzetességeket is bemutat, mint például a Budapest makett, mely most a modern kor technológiai eszközeivel megjelenített tartalommal egészül ki. A Flying Data Kollektíva részvételi színházi előadása egy utópikus Budapestre invitálja nézőit 2073-ba, a Binálé - Queering Democracy: A kiállítás pedig nemzetközi és magyar művészek alkotásait mutatja be egy immerzív digitális vásznon. Mindhárom programnak a margitszigeti Kristály Színtér ad otthont.

A Trojka Színházi Társulás színészei a másság, a szexualitás, a tabuk és a saját én felvállalásának témáit járják körül őszinteséggel és humorral fűszerezve. A SZX_MCHN (Szexmasín), avagy vágyaink meghurcoltatása című zenés színpadi show-műsor ismert popslágerekkel, zavarba ejtő, személyes, olykor drámai, máskor humoros monológokkal, bátor és egyedi jelmezekkel jelenik meg Gryllus Dorka rendezésében, de pop-up divatbemutatóval, költészeti esttel és fotókiállítással is gazdagítják a fesztivál programkínálatát. Bemutató: 2023. április 28. Játsszák: Eke Angéla, Nagy Dóra, Réti Adrienn, Bárnai Péter, Ivanics Tamás, Mátrai Lukács Sándor, Lakatos Márk.

Körbejárás címmel rendhagyó előadó-művészeti élménnyel készülnek a Jurányi Ház alkotói: ötször 20 percben, 23 független alkotó gondolatai és érzései elevenednek meg, melyeket a mélyszegénység, a fenntarthatóság és a digitalizáció ihlettek.
   
A BTF teljes programkínálata a https://budapestitavaszifesztival.hu linken érhető el.

Budapesti Tavaszi Fesztivál. Katona József Színház, Zsótér Sándor

 

 

Szólj hozzá!


A színésznő, akinek saját menüje van a bisztróban

A színésznő, akinek saját menüje van a bisztróban

Ónodi Eszter az ország egyik legismertebb színésznője, a Katona József színház tagja, számos ismert film és sorozat főszereplője. Évek óta...
 
Színház naptár

A nők és a művészet – nehezített pálya

Számos kutatás bizonyítja, hogy a női művészeknek nehezebb dolguk van a kreatív szakmákban, mint a férfiaknak.

Tóbiás, a tejesember a Gólem Színházban

Ha valakinek így nem rémlene, hívják őt más néven is: Tevje, ő a Hegedűs a háztetőnben szeretne gazdag lenni. A méltán híres musicalhez képest Sólem Aléchem Tóbiás, a tejesember című elbeszélése kissé árnyaltabban mutatja be, hogyan birkóznak meg szüleink azzal, hogy felneveljenek minket.
Új színdarabok
 
 
Cached at 08:55:17