No Filter: a Stúdió K képviseli Magyarországot a szabadkai nemzetközi színházi fesztiválon

2022. November 07.  ·   Fesztivál   ·  Színházvilág.hu, MTI

No filter, azaz Szűrő nélkül alcímmel rendezik meg az idei Desiré Central Station nemzetközi színházi fesztivált Szabadkán november 25. és 30. között.

Fotó: Stúdió K Színház

A Desiré Central Station fesztivál nevét a szervező, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház névadójának becenevéről kapta, a rendezvényt először 2009-ben rendezték meg.

A fesztivál hat napja alatt tíz előadást láthat a közönség. A rendezvényt a budapesti Stúdió K Színház Heilbronni Katica című előadása nyitja Hegymegi Máté rendezében, a nap pedig Lajkó Félix Liszt Ferenc-díjas hegedűművész koncertjével zárul.

A fesztivál második napján, november 26-án is találkozhatnak a nézők a Stúdió K Színházzal, aznap a szintén Hegymegi Máté rendezte Nerot mutatják be (képünkön). Az előadás Kosztolányi Dezső Nero, a véres költő című regénye alapján készült, a szövegkönyvet Garai Judit írta.

November 27-én a podgoricai (Montenegró) Prazan Prostor Drámastúdió és a Zetski Dom Királyi Színház koprodukciójában láthatják a koronavírusjárvány miatt tavaly elmaradt Anna Karenyinát. Este a Szlovén Ifjúsági Színház-Maska Ljubljana színészei állnak színpadra Szóló című előadásukkal.

A hétfő a szlovén társulatoké. Előbb az előző nap is fellépő ljubljanai társulat a maribori Momenttel közösen adja elő a Rossz társaság című előadást, majd a szintén ljubljanai Játékművészeti Kutatóstúdió Ó, mily hétköznapi című előadását tekinthetik meg a nézők.

November 29-én Urbán András rendezésében lesz látható a Zombori Népszínház Übü, the Great című előadása, amely Alfred Jarry Übü király című drámáján alapul.

Végül, a fesztivál zárónapján egy horvát-francia koprodukciót, a Screenagers Vol.2-t, valamint a Szarajevói Nemzeti Színház Az éhezőművész című előadását mutatják be. Utóbbi Franz Kafka életének, műveinek, leveleinek és naplóinak motívumai alapján készült.

A fesztivál szervezői elmondták: idén egyrészt a kevés támogatás miatt, másrészt a tudatosság jegyében nem nyomtatnak műsorfüzetet és plakátokat, minden a fesztivál online felületén lesz elérhető.


Desiré Central Station, Sz6abadka, színházi fesztivál, Stúdió K

 

 

Szólj hozzá!


Egy vígjátékban hozták össze az egykori szappanopera-szereplőket

Egy vígjátékban hozták össze az egykori...

Moravetz Levente a Közjegyző az emeleten című vígjátékban vonultatja fel a korábbi televíziós szappanopera-szereplőket: Szőke Zoltánt és...
 
Színház naptár

Ideiglenesen Szentesre költözik a Békéscsabai Jókai Színház

Mivel a békéscsabai színházat három hónapra energiatakarékossági okokból be kell zárni, az arra az időszakra tervezett bemutatókat a teátrum az általa működtetett szentesi Tóth József Színház és Vigadóban mutatja be.

Béranyák a Vígszínházban

A béranyaság különböző aspektusait mutatja be jelenetfüzéreken keresztül Czukor Balázs Béranyák című előadása. A számos etikai kérdést megfogalmazó és egyéni tragédiákat, reményt és reménytelenséget felvázoló szkeccselőadást Hegyi Barbara, Petrik Andrea, Waskovics Andrea, Tar Renáta, Telekes Péter és Medveczky Balázs...
Új színdarabok