Mi a közös Karikó Katalinban és Juan Mayorga spanyol drámaíróban?

2022. June 14.  ·   Fesztivál   ·  Színházvilág.hu, MTI

Juan Mayorga spanyol drámaíró nyerte idén a spanyol Nobel-díjnak is nevezett Asztúria hercegnője-díjat irodalom kategóriában. Tavaly Karikó Katalin magyar kutatóbiológus is megkapta a rangos kitüntetést a koronavírus elleni vakcinák kifejlesztésében résztvevő hat kutatótársával együtt tudomány és technológia kategóriában.

Mi a közös Karikó Katalinban és Juan Mayorga spanyol drámaíróban?

Az Asztúria hercegnője-díjat minden évben nyolc kategóriában ítélik oda, amelyek sorában az irodalmi elismerés az ötödik. Juan Mayorga a harmadik drámaíró, aki elnyerte a spanyol trónörökösről elnevezett díjat; elsőként Francisco Nieva kapta meg 1992-ben, majd Arthur Miller 2002-ben. Tavaly Emmanuel Carrére francia író, újságíró vehette át a kitüntetést.

A laudációban a döntőbírák kiemelték Mayorga munkájának rendkívüli minőségét, kritikus mélységét és intellektuális elkötelezettségét.    

Az 1965-ben született Juan Mayorga a világ legismertebb és legelismertebb kortárs spanyol drámaírójának számít, műveit több mint harminc nyelve fordították le eddig, és rendszeresen játsszák világszerte. A matematika és filozófia szakos diplomával rendelkező író első drámája, a Siete hombres buenos (Hét jó ember) 1989-ben jelent meg, amelyben a spanyol polgárháború és a köztársasági emigráció kudarcát boncolgatja. Magyar nyelven három színműve jelent meg: a Szerelmeslevelek Sztálinhoz, a Reykjavík és A leégett kert.

Az első színműből itt olvashatók részletek.

Írói munkája mellett két színtársulat, a La Loca de la Casa és az El Astillero alapítója, klasszikusokat adaptál színpadra, egyetemeken oktat és tagja a spanyol királyi akadémiának is.

Juan Mayorga 2021-ben járt Magyarországona a Nemzetközi Könyvnap alkalmából, a Budapesti Spanyol Nagykövetség kezdeményezésére. Ekkor készült a spanyol drámaíróval és a Portugál című darab magyar szerzőjével, Egressy Zoltánnal egy páros interjú.

A díjat egyébként hagyományosan októberben adják át ünnepélyes keretek között a spanyol királyi család jelenlétében Oviedóban. A díjazottak a világhírű Joan Miró szobrát és 50 ezer eurós (19 millió forint) pénzjutalmat kapnak az elismerés mellé.

Asztúria hercegnője-díj, Spanyolország, Juan Mayorga, Karikó Katalin

 

 

Szólj hozzá!


Határvonalak: színházi fesztivál Szombathelyen

Határvonalak: színházi fesztivál Szombathelyen

A tavalyi esemény sikerén felbátorodva idén is megrendezik május 30. és június 2. között a Határvonalak Színházi Fesztivált Szombathelyen, a...
 
Színház naptár

Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi fesztivál lesz Balatonalmádiban!

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi utcaszínház fesztiválja, a BONDORODÓ. Június utolsó hétvégéjén közvetlenül a Balaton partjára érkezik a fergeteges forgatag karavánja, és megnyitja kapuit a sokszínűségéről és...

A színésznő, akinek saját menüje van a bisztróban

Ónodi Eszter az ország egyik legismertebb színésznője, a Katona József színház tagja, számos ismert film és sorozat főszereplője. Évek óta nagyon odafigyel a környezetére, méhlegelőt alakít ki a telkén, virágot ültet, biciklivel jár és arra törekszik, hogy a főzések során is a lehető legfenttarthatóbban járjon el. Most...
Új színdarabok