Mi a közös Karikó Katalinban és Juan Mayorga spanyol drámaíróban?

2022. június 14.  ·   Fesztivál   ·  Színházvilág.hu, MTI

Juan Mayorga spanyol drámaíró nyerte idén a spanyol Nobel-díjnak is nevezett Asztúria hercegnője-díjat irodalom kategóriában. Tavaly Karikó Katalin magyar kutatóbiológus is megkapta a rangos kitüntetést a koronavírus elleni vakcinák kifejlesztésében résztvevő hat kutatótársával együtt tudomány és technológia kategóriában.

Mi a közös Karikó Katalinban és Juan Mayorga spanyol drámaíróban?

Az Asztúria hercegnője-díjat minden évben nyolc kategóriában ítélik oda, amelyek sorában az irodalmi elismerés az ötödik. Juan Mayorga a harmadik drámaíró, aki elnyerte a spanyol trónörökösről elnevezett díjat; elsőként Francisco Nieva kapta meg 1992-ben, majd Arthur Miller 2002-ben. Tavaly Emmanuel Carrére francia író, újságíró vehette át a kitüntetést.

A laudációban a döntőbírák kiemelték Mayorga munkájának rendkívüli minőségét, kritikus mélységét és intellektuális elkötelezettségét.    

Az 1965-ben született Juan Mayorga a világ legismertebb és legelismertebb kortárs spanyol drámaírójának számít, műveit több mint harminc nyelve fordították le eddig, és rendszeresen játsszák világszerte. A matematika és filozófia szakos diplomával rendelkező író első drámája, a Siete hombres buenos (Hét jó ember) 1989-ben jelent meg, amelyben a spanyol polgárháború és a köztársasági emigráció kudarcát boncolgatja. Magyar nyelven három színműve jelent meg: a Szerelmeslevelek Sztálinhoz, a Reykjavík és A leégett kert.

Az első színműből itt olvashatók részletek.

Írói munkája mellett két színtársulat, a La Loca de la Casa és az El Astillero alapítója, klasszikusokat adaptál színpadra, egyetemeken oktat és tagja a spanyol királyi akadémiának is.

Juan Mayorga 2021-ben járt Magyarországona a Nemzetközi Könyvnap alkalmából, a Budapesti Spanyol Nagykövetség kezdeményezésére. Ekkor készült a spanyol drámaíróval és a Portugál című darab magyar szerzőjével, Egressy Zoltánnal egy páros interjú.

A díjat egyébként hagyományosan októberben adják át ünnepélyes keretek között a spanyol királyi család jelenlétében Oviedóban. A díjazottak a világhírű Joan Miró szobrát és 50 ezer eurós (19 millió forint) pénzjutalmat kapnak az elismerés mellé.

Asztúria hercegnője-díj, Spanyolország, Juan Mayorga, Karikó Katalin

 

 

Szólj hozzá!


Úgy tűnik, máris bezárják az egy éve átadott Eiffel Műhelyházat

Úgy tűnik, máris bezárják az egy éve átadott...

A 24.hu birtokába jutott Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója az intézmény művészeinek és munkatársainak küldött...
 
Színház naptár

Törőcsik Mari-emlékest az Ördögkatlan fesztiválon

Holnap (kedden) kezdődik a 15. Ördögkatlan fesztivál, amelyen több mint hatszáz programmal, köztük színházi előadásokkal, koncertekkel, irodalmi estekkel, képzőművészeti és családi programokkal várják öt napon át a látogatókat.

Színház az egész Sziget! 10 nem zenei program, amit érdemes megnézni

A Sziget elsősorban a könnyűzenei programjairól híres, méltán, hiszen az idei fesztiválon olyan sztárok lépnek fel, mint Justin Bieber, Dua Lipa, a Kings of Leon vagy az Arctic Monkeys. Azonban a nem zenei programok között is van jócskán olyan, amit érdemes megnézni: noha nem a klasszikus értelemben vett színházi előadások,...
Új színdarabok
Üvegfal
Üvegfal
Budapest 
Üvegfal
Üvegfal
Budapest 
Üvegfal
Üvegfal
Budapest 
Üvegfal
Üvegfal
Budapest