Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi fesztivál lesz Balatonalmádiban!

2024. March 25.  ·   Fesztivál   ·  Színházvilág.hu

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi utcaszínház fesztiválja, a BONDORODÓ. Június utolsó hétvégéjén közvetlenül a Balaton partjára érkezik a fergeteges forgatag karavánja, és megnyitja kapuit a sokszínűségéről és bolondos hangulatáról ismert rendezvény.

Papito

Az utcaszínház és a cirkuszművészetek szerelmeseinek kedvez igazán a fesztivál, programjainak nagy részét bábelőadások, gólyalábas attrakciók, cirkuszi és újcirkuszi produkciók, utcaszínházi előadások teszik ki.

Visszatérő fellépőként érkezik a Balaton partjára a Kajárpéci Vízirevű, akik szokásukhoz híven vidám jelenetet adnak majd elő a Bondoró Porondon, de nem ismeretlen a Bondoró látogatóknak a Langaléta Garabonciások sem, akik gólyalábakon érkeznek a fesztiválra. A gólyalábas attrakciók sorát bővíti a TeátRum Trapptop társulata is, akik vadiúj produkciót mutatnak majd be a látogatóknak. Idén jól ismert mesék, történetek is megelevenednek az Öregpark árnyai között, a Manézsban és a MeseLigetben: új köntösbe bújik Boka Gábor Színháza által a János Vitéz, Majoros Ági Bábszínháza a Piroska és a farkas című mesét dolgozza fel, a Kámfor Bábszínház pedig legújabb előadását, a Kacor királyt hozza el a fesztiválra.

MAJOROS ÁGI BÁBSZÍNHÁZA

Érkezik a KL Színház új előadása, a Patkó Bandi Legendája, egy paravános, kesztyűbábos vásári pimaszság somogyi betyárokkal, boszorkányokkal, ördögökkel. A Bondoró Fesztivál kapui nyitva állnak a szokatlanul nagy és a szokatlanul kis dolgok előtt is, óriásbábokkal érkezik a Bab Társulat, akik Jelenetek egy házasságból, avagy a három kívánság című produkciójukat elevítik meg, és velünk lesznek a Kövér Béla Bábszínház művészei is, akik a Balaton jellegzetes állatait varázsolják a partra.

KÖVÉR BÉLA BÁBSZÍNHÁZA

Az aprócska bábok képviseletében érkezik a Mikropódium STOP, Állj meg és nézz! című előadása, ami alatt a közönség elfelejtheti a rohanást, a mindennapi gondokat, így jön létre a varázslat.

MIKROPÓDIUM

A cirkusz szerelmeseinek sok más programmal kedveskedik a Bondoró repertoárja: a Firebirds csapata a Bondoró Színpadon kápráztatja el a nézőket a sokak által szeretett Freak Fusion Cabaret című előadásukkal. Szintén a fesztivál legnagyobb színpadán találkozhatnak a látogatók a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves bábszínész osztályával, akik Fabók Mariann által rendezett vizsgájukat, az Erzsóka című előadásukat mutatják be.

TŰZMADARAK

A látogatók már megszokhatták, hogy a Bondoró Fesztiválra a világ számos pontjáról érkeznek fellépők: a ConTakt csapata Ausztriából az Osztrák Kulturális Fórum támogatásával hozza el Foley című újcirkuszi, akrobatikus - élőzenés produkcióját, a Rauxa Cia társulata a Cervantes Intézet jóvoltávól érkezik a Balaton partjára The Strambotik Kabaret című bábszínházi előadásával, ahol a zenétől a cirkuszig, a tánctól a papírállatok megszelídítéséig terjedő, virtuóz bábok által előadott jelenetek sorát mutatják be. Szintén a bábelőadások sorát bővíti a BÁBaKALÁCS Bábszínház Jambóza Bábcirkusz című produkciója is. Fellép továbbá a Wallonie-Bruxelles International támogatásával Belgiumból érkező Compagnie el Caracol is, akik egy megható bábos, utcaszínházi előadást hoznak el La vie d’Alceste címmel. Érkezik a közönségkedvenc Papito, az argentin művész is, aki új műsorát mutatja be Cabinet de Curiosités címmel. Az utcaszínházi vonalat erősíti Andrej Tomše, aki Szlovéniából utazik Balatonalmádiba, Rašid Nikolić pedig az olasz Perform-IT Showcase támogatásának hála adja elő a The Gipsy Marionettist című marionettjátékát. A szintén Olaszországból érkező Teatro Due Mondi csapata a pénteki nap folyamán többször is igazi fieszta hangulatot idéz majd meg a helyszínen.

RASID NIKOLIC

Az előadások sora mellett bármikor belecsöppenhetnek a látogatók egy meglepetésszerű gólyalábas felvonulásba, sétáló látványosságokba és egyéb váratlan attrakciókkal is találkozhatnak a fesztiválozók. A legnagyobb kavalkád idén is a Sétányon jelenik meg, itt a nap bármely időpontjában megjelenhetnek fellépők. Ezévben például a Taurin Cirkuszcsoport parádés kosztümjeivel és a Quoztosh Circus Flóra és Fauna gólyalábas karaktereivel de még akár Molnár Ákos Buborékbűvölő óriásbuborékjaival is össze lehet futni. A Sétányon zenél majd a Bondoró visszatérő művésze Danny Bain, aki egyszemélyes zenemasinájával ejti ámulatba a közönséget.

DANNY BAIN

A Bondoró Fesztivál hagyományosan az Ünnepélyes Nyitófelvonulással nyitja meg kapuit, aminek keretein belül bemutatkozik a látogatókat három napon át a csodák világába kalauzoló két porondmester, Zugmann Zoltán “Cugi” és Fekete Dávid, valamint debütál a fesztivál kabalája, a Bondoró Főnix is, melyet minden évben más kiváló művész készít el a fesztivál számára. A Főnix a felvonuló tömeggel közösen körberepüli a fesztivál területét és a háromnapos rendezvény során többször is felbukkan a sétányon és a közönség között. A vasárnapi programokat a Parádés Zárófelvonulás zárja a BélaBáBand vezetésével: a Főnix még egyszer, idén utoljára felröppen, körbenéz a Balaton partján, búcsút int a fellépőknek, a kedves látogatóknak, a vásárosoknak és a gasztronómiai partnereknek és végül, de nem utolsó sorban a szervezőknek is.

A felvonulás után a Főnix elfoglalja helyét a Bondoró Porondon és egy felejthetetlen tűzszínházi attrakció közben lángra lobban, ezzel búcsúzva az idei fesztiváltól. Hamuját a show után messzire fújja a szél, hogy a fesztivál híre is messzire jusson és 2025-ben újult erővel kaphasson szárnyra, így folytatva örökös körforgását.

 A zenei eseményekről testvéroldalunk számol be.

A teljes program már elérhető a fesztivál honlapján. (Érdemes többször is átnézni, hiszen még több fellépővel bővül majd a programkínálat.)

 

Bondorodó, utcaszínház, fesztivál, Balatonalmádi

 

 

Szólj hozzá!


Idén is megrendezik a Vígmajálist

Idén is megrendezik a Vígmajálist

Május 1-jén délután a Vígszínház meghirdeti a 2024/25-ös évad programját, majd a társulat tagjai részleteket adnak elő többek között olyan...
 
Színház naptár

Villakoncert a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum szervezésében jazz koncert lesz: a házat a Gáspár Károly Trió tölti meg zenével.

Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi fesztivál lesz Balatonalmádiban!

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi utcaszínház fesztiválja, a BONDORODÓ. Június utolsó hétvégéjén közvetlenül a Balaton partjára érkezik a fergeteges forgatag karavánja, és megnyitja kapuit a sokszínűségéről és...
Új színdarabok