Kenyér, só, szeretet: fesztivált szerveznek Pokorny Liáék

2023. May 29.  ·   Fesztivál   ·  színházvilág.hu

A Kenyér Show Szeretet Fesztivál közös gasztronómiai élményekkel, zalai ízekkel, koncerttel, színházi programokkal és interaktív workshopokkal várja az érdeklődőket a festői zalai környezetben, Zalaszentlőrincen július 26-29. között.

Kenyér, show, szeretet: fesztivált szervez Pokorny Lia

"Nagyon szeretünk játszani, és már megtapasztalhattuk azt is, mennyire különleges élmény, ha ebbe a közönséget is bevonhatjuk. A közös sütésen-főzésen, a színházi és zenés programokon és a felszabadító drámajátékokon keresztül egy kicsit közelebb kerülhetnek magukhoz és a természethez" – meséli a Kenyér Show Szeretet Fesztivál egyik ötletgazdája, Pokorny Lia, aki a fesztivál másik alapítójával, Gönczi Dorka mediátorral a zsúfolt, hangos fesztiválok helyett egy olyanról álmodozott, ami a kultúráról, a főzésről, az együttlétről, az elcsendesedésről, a beszélgetésekről és a valódi egymásra figyelésről szól.

Az a célunk, hogy a résztvevők olyan programokon vehessenek  részt ezen a három napon, amelyekről a hétköznapok rohanásában talán el is felejtkeznek" – emeli ki a másik ötletgazda, majd hozzáteszi, nem véletlenül esett a választásuk Zalaszentlőrincre, amelyet már jól ismernek, akár csak a fesztiválnak otthont adó helyszín tulajdonosait, Gabriellát és Albertet, akik a gasztronómiai programok megvalósítását biztosítják.

A tavalyi évben itt rendeztük meg az egyik Pokorny Pikniket. Elképesztő volt látni azt a közösséget, ami ott született, láttuk, hogy mennyire fontosak számukra az emberi kapcsolódások. Úgy éreztem, mintha a tündék földjén járnék. Végül a Piknikből valódi piknik kerekedett, hiszen a résztvevők közül sokan étellel-itallal érkeztek."

Lia hisz abban, hogy a közös főzés és étkezés összekapcsolja az embereket, ráadásul köztudottan szívesen tölti az idejét a természetben, ahogyan Ötvös András, Gönczi Dorka és Varga Zsolt is. Négyen együtt járják az országot és a határon túli városokat a mediátor pár nagy sikerű "Válótársas" – ha valaki Budapesten nézné meg az előadást, csatoltuk! – és a "Munkatársas" című  előadásaival. Az országjárás, az evés és a közös alkotás adta az alapötletet, hogy belevágjunk a gasztronómiát, a kultúrát és a játékokat ötvöző Kenyér Show Szeretet Fesztivál megszervezésébe.

„Rájöttünk, hogy bár különböző emberek vagyunk, mégis nagyon hasonlóan gondolkodunk, és ugyanazon értékrend mentén inspiráljuk egymást. Azt éreztük, hogy létre kell hoznunk valamit együtt. Szeretnénk minél több embernek azt az energiát, szépséget és szeretetet, amit mi éreztünk azon a bizonyos Pikniken" – hangsúlyozza Lia.

A szervezők naponta legfeljebb 20 főt várnak a július 26-án este kezdődő minifesztivál napközbeni programjaira (közös főzések, workshopok, interaktív játékok), azt mondják, ez az a lélektani határ, ahol megtörténhet a valódi egymásra figyelés, és velük együtt egyedi, egyszeri és megismételhetetlen közösséget hoznak létre.

Az esti előadásokra (Pokorny Piknik, Szegénynek lenni, Füst) azonban 60 belépő kapható, de a Sümegi Vár Lovagi Arénájában megrendezésre kerülő, 2019 óta rendületlen sikerre futó Válótársas című előadást július 27-én este akár több száz néző is megtekintheti.

„Tizenkét év párkapcsolati mediációs eseteinkből táplálkozik és az ebbéli tapasztalatainkra épül a Válótársas, amely már több mint 150 előadást élt meg három év alatt. És bár a saját tapasztalataik alapján találtuk ki a jeleneteket, ám ezek az improvizáció természetéből adódóan miatt minden alkalommal másképpen alakulnak, sosincs két egyforma előadás. A Válótársas egyszerre szórakoztató és edukatív, ahol tulajdonképpen akár magunkon, a saját párkapcsolati nehézségeinken nevethetünk, és persze közben azért megoldásra is lelhetünk. És amit Lia és Ötvös András a színpadon életre keltenek, nos, az meg egyenesen parádés, varázslatosan szórakoztató és tű pontos!" –  meséli Dorka, aki Varga Zsolt mediátor társával is szerepel az előadásban.

A Kenyér Show Szeretet Fesztiválon egyébként minden napnak külön tematikája és felelőse lesz. Július 28-án Ötvös Andrásé a főszerep, aki itt mutatja be első önálló előadását „Szegénynek lenni" címmel, ám a résztvevők a napközbeni workshopon kenyeret is süthetnek vele ebből az alkalomból. A július 29-i nap pedig Pokorny Liát tükrözi, aki a közös rétessütés mellett a „Füst" című könnyed zenés estjével készül zárásképpen.

"Akadnak köztük vicces, ártatlan, szexi és vamp szerzemények is, de alapvetően mindegyik derűs. Ez egy simogatóan könnyű este" – mondja Lia a Kenyér Show Szeretet Fesztivál utolsó napjának záró programjáról.

A szervezők felhívják a figyelmet arra, hogy az esemény felnőttbarát, hiszen szeretnék, ha a felnőttek, a szülők valóban magukra tudnának figyelni Zalaszentlőrincen, az esti előadásokra viszont már a 12 éven felülieket is várják.

A bérletek és a napijegyek ára tartalmazza az étkezéseket és a korlátlan frissítő-, illetve kávéfogyasztást, a szálláslehetőségeket azonban érdemes már most felkeresni az érdeklődőknek. Érdemes sietni a jegyvásárlással, ugyanis az early bird bérlet akció már csak május 31-ig.

Pokorny Lia, fesztivál

 

 

Szólj hozzá!


Határvonalak: színházi fesztivál Szombathelyen

Határvonalak: színházi fesztivál Szombathelyen

A tavalyi esemény sikerén felbátorodva idén is megrendezik május 30. és június 2. között a Határvonalak Színházi Fesztivált Szombathelyen, a...
 
Színház naptár

Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi fesztivál lesz Balatonalmádiban!

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi utcaszínház fesztiválja, a BONDORODÓ. Június utolsó hétvégéjén közvetlenül a Balaton partjára érkezik a fergeteges forgatag karavánja, és megnyitja kapuit a sokszínűségéről és...

A színésznő, akinek saját menüje van a bisztróban

Ónodi Eszter az ország egyik legismertebb színésznője, a Katona József színház tagja, számos ismert film és sorozat főszereplője. Évek óta nagyon odafigyel a környezetére, méhlegelőt alakít ki a telkén, virágot ültet, biciklivel jár és arra törekszik, hogy a főzések során is a lehető legfenttarthatóbban járjon el. Most...
Új színdarabok