A VéNégy Fesztivál nem csak a zenéről szól: kiváló színházi és utcaszínházi társulatok is érkeznek a Dunakanyarba

2023. March 17.  ·   Fesztivál   ·  Színházvilág.hu

A zene és színház szerelmeseinek érdemes a nyarat a meseszép Dunakanyarban kezdeni. A jubileumi VéNégy Fesztiválon a zene mellett számos különleges színházi produkció is látható lesz. A fesztivált a Feledi Project: Esszencia című táncelőadása nyitja június 22-én.

Fotó: VéNégy Fesztivál (2022.)

A Feledi János-Oláh Dezső Vibratone Quartet: Esszencia című előadás a modern jazz és a modern tánc fúziója, tisztelgés a 20. század meghatározó zenei nagysága, Bartók Béla előtt. Az Oláh Dezső Quartet előadásában élőben csendül fel a 15 magyar parasztdal ütőhangszerre, bőgőre és zongorára. Közreműködnek a Feledi Project táncművészei, valamint Szűcs Nelli Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész.

Másnap az Olomouci Morva Színház Vérnász című produkciója lesz látható. Alena Pešková koreográfus, rendező szürreális táncelőadása F. G. Lorca ismert művének feldolgozása. Lorca prózában és versben írt szavai ezúttal a mozdulatok, a zene, a színek és az árnyékok által kelnek életre.

A világhírű lengyel társulat, a Song of the Goat visszatér a VéNégy színpadára, ezúttal egy különleges rock-operát hoznak. Szophoklész: Antigonéját a zene, a szavak, a kortárs tánc és a mozgás eszközeivel értelmezik újra Grzegorz Bral rendezésében. Az ókori görög költészet ritmusa középkori üstökön szólal meg, maszkulin energiák lengik be a színpadot, könyörtelen és hangos elemek kíséretében.

A zárónapon a Kassai Állami Színház unikális táncszínházi előadása, a Milada Horáková lesz látható Ondrej Šoth rendezésében. A több műfajt ötvöző történelmi időutazás középpontjában a ma nemzeti hősként tisztelt Milada Horáková története áll, akit igazságtalanul elítéltek és kivégeztek az 50-es évek kommunista Csehszlovákiájának egyik legnagyobb koncepciós perében. Az alkotók Jana Kánskának, Milada Horáková lányának ajánlották az előadást, aki csak negyven év után kapta meg édesanyja búcsúlevelét.

Napközben gyermekelőadások és VR Színházi attrakciók is színesíti a műsort, 0-99 éves korig mindenki megtalálja majd a neki tetsző programot. A szervezők elkötelezettek amellett, hogy minél több emberrel sikerüljön megismertetni a színház élményét, ezért a korábbi években elkezdett kedvezményes jegyvásárlási lehetőség idén is él. A színházi sátorban megrendezésre kerülő előadásokra külön színházjegy váltható kedvezményes áron, az akció részeként a nézők az előadás megtekintése után ingyenesen látogathatják az aznap esti további programokat, koncerteket.

A délutáni színházi előadásokon túl világklasszis utcaszínházi produkciók lesznek megtekinthetők 23 órától  – az esti nagykoncertek után. Elsőként a lengyel KTO Színház előadását láthatja majd a közönség. Jerzy Zoń látványos utcaszínházi produkciója egy reményekkel és félelmekkel teli gyermekkor elvarázsolt világába repíti a nézőt, amelyet a rendező saját élete, valamint Gabriel García Márquez, Hugo Claus és Emil Zegadłowicz munkái ihlettek. Az előadás már több mint 15 ország 60 fesztiválján bemutatkozott. Többek között Brazília, Mexikó, Dél-Korea, Irán, Németország, Olaszország, Hollandia, Franciaország és Spanyolország után június 22-én Az idő illata Magyarországon, a VéNégy Fesztivál közönségét is elvarázsolja.

Akrobaták és óriásbábok a tűz birodalmában - az Exp(O)edíció című produkcióban élő zene kíséretében kelnek életre a tárgyak, megidézve a múlt és jövő képeit. A cseh V.O.S.A. Színház művészei Jakub Vedral szerző-rendező vezetésével a Sanghaji-, Milánói- és Dubaji EXPO világkiállításokat is érintő turnékon kezdték el írni a darab történetét. Június 23-án este a VéNégy Fesztivál látogatói is részesei lehetnek az utazásnak, amelynek során együtt fedezhetik fel rejtett álmaik titkos kertjét.

A színház, a cirkusz és a folklór egyedülálló ötvözeteként Szlovákia első kortárs cirkuszi produkciója, a Younák is látható lesz Nagymaroson. Akrobatika, tánc, élő zene és a betyárok legendája, amelyet egy valós történelmi személy, Juraj Jánošík alakja ihletett. A hírhedt bandita a nemzet szabadságharcának szimbólumává vált. Hogy tolvaj volt-e vagy hős? A Younák Cirkusz előadásából talán választ kap a közönség június 24-én, az esti nagykoncert után. A szlovák, cseh, osztrák és spanyol artistákból és előadókból verbuvált nemzetközi csapatot egy spanyol-argentin rendező, Adrián Schvarzstein vezeti.

Június 25-én vasárnap a lembergi Voszkreszennij Akadémiai Színház Ukrajna. Sevcsenko Testamentum című produkciója lesz látható. A Jaroszlav Fedorisin rendezte látványos utcaszínházi előadás Ukrajna történelmét meséli el Tarasz Sevcsenko - író, költő, festő, politikai fogoly, az ukrán nemzet szellemi vezetője - sorsának prizmáján keresztül. A lembergi művészek népük függetlenségért vívott örökös harcát mutatják be, ami az ukrajnai háborús konfliktus idején ma különösen aktuális.

Ami pedig a zenei kínálatot illeti, a fesztivál eddig bejelentett zenei line-up-jában olyan neveket találni, mint a Bagossy Brothers Company, Halott Pénz, Carson Coma, Beton.Hofi, Dzsúdló, Blahalouisiana, Csaknekedkislány, de érkezik a holland supergroup, a Kraak & Smaak, valamint a Primavera Sound Festival felfedezettje, az osztrák Cari Cari is.

VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó, 2023. június 22-25. Nagymaros

VéNégy Fesztivál, Dunakanyar

 

 

Szólj hozzá!


A színésznő, akinek saját menüje van a bisztróban

A színésznő, akinek saját menüje van a bisztróban

Ónodi Eszter az ország egyik legismertebb színésznője, a Katona József színház tagja, számos ismert film és sorozat főszereplője. Évek óta...
 
Színház naptár

A nők és a művészet – nehezített pálya

Számos kutatás bizonyítja, hogy a női művészeknek nehezebb dolguk van a kreatív szakmákban, mint a férfiaknak.

Tóbiás, a tejesember a Gólem Színházban

Ha valakinek így nem rémlene, hívják őt más néven is: Tevje, ő a Hegedűs a háztetőnben szeretne gazdag lenni. A méltán híres musicalhez képest Sólem Aléchem Tóbiás, a tejesember című elbeszélése kissé árnyaltabban mutatja be, hogyan birkóznak meg szüleink azzal, hogy felneveljenek minket.
Új színdarabok