Ítélet két részben: 12 dühös ember az Átriumban

2018. November 29.  ·   Ajánló   ·  Juhász Vali

A 12 dühös ember ismerős lehet az 1957-ben készült, számos díjra jelölt Sidney Lumet film kapcsán, amelyben Henry Fonda volt az egyik főszereplője és Magyarországon is nagy sikert aratott.

Ítélet két részben: 12 dühös ember az Átriumban

A történet ennek alapján a következő: a tizenkét esküdtnek látszólag sima gyilkossági ügyben kell ítéletet hoznia. A vádlott bűnösségét annyi tökéletesen egybevágó tény bizonyítja, hogy az egyik esküdtben felmerül a gyanú: a dolog túlságosan is egyszerű, és nem ártana alaposabban megbeszélni a tárgyalóteremben hallottakat. Kezdetben tizenegyen vannak egy ellen, ám a helyzet fokozatosan változni kezd, és percek múlva már nem is egy gyilkossági ügyről szól ez a feszült és izgalmas darab, hanem a bennünk lévő előítéletekről, félelmekről, szerepeinkről, vagy éppen rejtegetni kívánt gyöngeségeinkről, egyszóval az Emberről.

A december 20-án az Átriumban bemutatandó darab színlapján ezt olvashatjuk:

"Tizenkét embernek kell döntenie egy ember sorsáról: bűnös vagy nem bűnös. De hogyan hozhat egyhangú döntést, hogyan találhatja meg a közös nevezőt egy teljesen különböző emberekből álló társaság, akik még a szavak jelentésében sem tudnak megegyezni egymással?"

Egy olyan műről van szó, amely – függetlenül a helyszíntől, a nemzetiségtől, a kortól, amelyben színpadra viszik – olyan kérdéseket vet fel a szereplőkben és a közönségben egyaránt, amelyek időtlenek és elgondolkodtatóak.

A szereplőgárda is illusztris: a fiatal, feltörekvő egyetemi hallgatótól az "öreg rókáig" láthatjuk benne a kedvenceinket.

A premieren mi is ott leszünk, már alig várjuk!

Brasch Bence e.h., Debreczeny Csaba, Fehér Balázs Benő, Gyabronka József, Kovács Máté e.h., Lecső Péter, Lugosi György, Mihályfi Balázs, Mucsi Zoltán, Sütő András, Szatory Dávid, Varga Ádám, valamint Szántó Péter, Száraz Dávid

Rendező: Császi Ádám,
Magyar szöveg: Ugrai István,
Díszlet: Molnár Zoltán,
Jelmez: Moskovits Krisztina,
Zene: Csengery Dániel.

A próbafolyamat fotóit itt lehet megnézegetni!

Átrium, 12 dühös ember

 

 

Szólj hozzá!


A Vasember a világot jelentő deszkákra lép

A Vasember a világot jelentő deszkákra lép

Robert Downey Jr., a Vasember sztárja szeptemberben debütál a Broadwayn a McNeal című új darab főszerepében –számolt be róla a Variety.com.
 
Színház naptár

Határvonalak: színházi fesztivál Szombathelyen

A tavalyi esemény sikerén felbátorodva idén is megrendezik május 30. és június 2. között a Határvonalak Színházi Fesztivált Szombathelyen, a Weöres Sándor Színházban, mely során a különböző színházi formákat kívánják megmutatni a táncszínháztól kezdve a prózain és a zenésen át egészen a multimédiás eszközöket is...

Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

A Győri Nemzeti Színház igazgatójával készült, a szakmai kétlakiság kihívásairól szóló beszélgetést az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület bocsájtotta a rendelkezésünkre.
Új színdarabok