Grabowski, Teufel, Safranek és a többiek

2019. November 22.  ·   Ajánló   ·  Színházvilág.hu

A József Attila Színház színpadán musicalként éled újra a Macskafogó, Ternovszky Béla és Nepp József immáron ikonikus animációs filmje. Az Újságmúzeum posztjára támaszkodva álljon itt 10 érdekesség az eredetiről.

Fotó: József Attila Színház

1. Az hogy a film megszülethetett, egy Magyarországról származó, Joseph Sefel nevű úriembernek köszönhető, aki kint meggazdagodott és úgy érezte, valamit vissza kell adnia a szülőhazának. A pécsi balett anyagi támogatását javasolták neki a minisztériumban, de végül a Pannónia Filmstúdiót választotta.

2. A Macskafogót Ternovszky Béla rendezte. Szerinte nagy a valószínűsége, hogy a Walt Disney lobbizott ellene, ezért nem forgalmazhatták Amerikában – csak VHS kazettán: Cat City címmel – a Macskafogót. Tarthattak a konkurenciától, mert Angliában kilenc hétig volt a legnézettebb 10 film között. Ternovszky A János vitéz esetét említette, amelynek jogait tengerentúli kizárólagossággal vették meg, majd a kópiát szépen betették egy szekrény aljába.

3. Az alkotók a nevekkel is viccelődtek, a macskaszindikátus vezérét Giovanni Gattónak hívták. Mindez olaszra fordítva Macska János vagyis macskajancsi.

4. A keleti blokk országai közül a Szovjetunióban, Csehszlovákiában és Bulgáriában is népszerű volt.

5. A Macskafogó forgatókönyvét Nepp József írta, még a nyolcvanas évek elején. Először csak egy zenei kliphez készültek el a figurák, utána mondta jó barátjának, Ternovszky Bélának, hogy ebben egy egész estés rajzfilmet érez. Igaza lett.

6. 1986. október 2-án mutatták be először a rajzfilmet, amelyet nehéz bekategorizálni, hiszen egyszerre krimi és sci-fi és vígjáték.

7. A szinkronhangokról is érdemes megemlékezni. A főhős Nick Grabowskinak Sinkó László adta a hangját, zseniálisan. Sinkó amúgy is elvarázsolt mindenkit, sokat lendített a Másfélmillió lépés Magyarországon című ismeretterjesztő sorozaton is, hogy ő volt a mesélő. Fritz Teufel hangja Benedek Miklósé volt (ragyogóan hozta), a sokszor megfenyített Safraneknek pedig Haumann Péter adta a hangját. És ne feledkezzünk el a Giovanni Gattót megszólaltató Körmendi Jánosról sem.

8. A filmben elhangzó Miu-Mi újság? betétdal tette híressé az addig jobbára vokálozó Postásy Júliát. Érdekesség, hogy hasonló sikert ért el 11 évvel később, amikor felénekelte a Miniszter félrelép című filmben a Puszi-nyuszi című számot.

 

9. Nemrég rajongók vágtak bele a rajzfilm digitális felújításába, amelyet a Magyar Nemzeti Filmarchívum fejezett be tavaly, így a mozik újra vetítették a Macskafogót. Mondani sem kell, nem üres széksorok előtt...

10. A már felsorolt szereplők mellett nagy népszerűségnek örvendenek a bérgyilkos patkányok, daluk kötelező darab minden Macskafogó-fan számára. A "Négy gengszter" azonban jogdíjjal kapcsolatos problémák miatt nem csendül fel a József Attila Színházban.

Köszönjük a lehetőséget az Újságmúzeumnak!

Szilveszterkor 15.00 órakor és 20.30-kor is műsorra kerül a Macskafogó a József Attila színházban. Az alkotók az év utolsó napjára számos meglepetéssel is készülnek, ami már az előadás címéből is sejthető: "Macskafogó Extrákkal".

Macskafogó, musical, József Attila Színház, film

 

 

Szólj hozzá!


Idén is megrendezik a Vígmajálist

Idén is megrendezik a Vígmajálist

Május 1-jén délután a Vígszínház meghirdeti a 2024/25-ös évad programját, majd a társulat tagjai részleteket adnak elő többek között olyan...
 
Színház naptár

Villakoncert a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum szervezésében jazz koncert lesz: a házat a Gáspár Károly Trió tölti meg zenével.

Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi fesztivál lesz Balatonalmádiban!

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi utcaszínház fesztiválja, a BONDORODÓ. Június utolsó hétvégéjén közvetlenül a Balaton partjára érkezik a fergeteges forgatag karavánja, és megnyitja kapuit a sokszínűségéről és...
Új színdarabok