Ehhez nem kell 3D-s szemüveg: izgalmas vizuális színházi előadás

2019. January 06.  ·   Ajánló   ·  SZV

Az Élő felszín egy olyan vizuális színházi előadás, amelyben a mozgásszínészek nem embereket vagy állatokat animálnak, hanem – egy vízszintesen kifeszített elasztikus – textilre vetített képeket, melyek égitestekként, tájakként és absztrakt felszínképződményekként elevenednek meg.

Ehhez nem kell 3D-s szemüveg: izgalmas vizuális színházi előadás

A produkció egyszerre vizuális mozgásszínház és bábszínház. Az előadók egyszerre táncosok, színészek, bábok és bábozók. Ott vannak, de még sincsenek. Látjuk őket, de mégsem.

Az ifjabb Kurtág György hanghatásaival összhangban változó makettasztalon madártávlatból figyelhető meg például a magma fortyogása és megszilárdulása, egy-egy égitest felszínének felgyorsított, képzelt mozgása. Hol az izzó, hömpölygő anyag kőzetté dermed, hol felhők sűrű kavargásából jéghegyek bukkannak elő, majd elolvadva süllyednek alá. A Földre érkezve vizeket és szárazföldeket, majd civilizációnk még természetközeli, később korunk digitalizálódott világát ábrázoljuk a rendelkezésünkre álló, elvont eszközökkel: széles skálán változó méretű és ritmusú dudorodásokkal, púpokkal...

Az előadás eredetileg kísérőszöveg nélkül, ifj. Kurtág György hangkompozíciójára született. Azzal a céllal készült hozzá meseszerű narráció, hogy gyerekek számára is követhető legyen, de a szöveg a felnőtteket is segítheti az értelmezésben. A narráció nélküli változatot azoknak ajánlják, akik szeretik a nem verbális megközelítést, akik szívesen utaznak képzeletük szárnyán, hagyatkoznak az érzékeikre, hiszen így a zene és a forma együttese tágabb, elvontabb, érzékibb élményt adhat.

 

Zeneszerző: ifj. Kurtág György

Mozgatók: Bérczi Zsófia, Luca Izabella, Tímár Dorka

Látvány, tervezés, rendezés: Bérczi Zsófia

 

Időpontok:

2019. január 8. 20:00 – csak zenével

2019. január 9. 18:30 – mese narrációval, családi program

Helyszín: Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér (Budapest, Eötvös u. 10, 1067)

 

mozgásszínház, vizuális színház, Eötvös 10, Élő felszín

 

 

Szólj hozzá!


Kortárs társadalmi szélmalomharcaink – Ősbemutatóra készül az Örkény Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad

Kortárs társadalmi szélmalomharcaink –...

Kortárs társadalmi szélmalomharcaink a média- és tudatipar nyomása alatt, virtualitás versus valóság, generációs válság, játékszenvedély és...
 
Színház naptár

Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

A Győri Nemzeti Színház igazgatójával készült, a szakmai kétlakiság kihívásairól szóló beszélgetést az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület bocsájtotta a rendelkezésünkre.

Villakoncert a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum szervezésében jazz koncert lesz: a házat a Gáspár Károly Trió tölti meg zenével.
Új színdarabok