A Darvas

4 hete  ·   Ajánló   ·  Színházvilág.hu

A koronavírus miatt a PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet májustól kezdődően a netre költöztet néhány időszakos kiállítást, eme virtuális sorozat harmadik része Darvas Iván pályáját mutatja be.

A Dollárpapa című filmben, Rajz Jánossal1956.

A kiállítás anyagát eredetileg 2015-ben, Darvas Iván születésének 90. évfordulója alkalmából mutatták be „A” Darvas. Egy színészsors három stációban címmel a Bajor Gizi Színészmúzeumban. Kurátorai Lakatosné Ircsik Teréz és Szebényi Ágnes voltak.

A kiállítást anno Hegedűs D. Géza nyitotta meg, a szöveg egyébként a művész honlapján lenne elolvasható, de a cikk írásának pillanatában nem működött.

Érdemes az online tárlatra időt szánni, mert a gyermekkori, kortörténeti bepillantást is engedő fotóktól indulva a teljes pálya ívét megrajzolja, beleértve a filmszerepeit és kitérve a börtön, a  szilencium éveire és a "kegyelemkérésre" is, vagyis olvasható az a levél is, amelyet Aczél Györgynek írt, majd e megtorpanás után a pálya kiteljesedésének is tanúi lehetünk.

És ne csak a képeket: a szöveget is! :)

A kiállítás az OSZMI honlapjáról érhető el, a PIM oldalán ne keressék.

Az intézet további virtuális kiállításai itt találhatók.

 

 

 

PIM, Országos Színháztörténeti Múzeum, Darvas Iván, kiállítás, online

 

 

Szólj hozzá!


Elmarad a halasztott POSZT is

Elmarad a halasztott POSZT is

Későbbi időpontra halasztják a 20. Pécsi Országos Színházi Találkozót (POSZT), amelyet június helyett szeptemberben szerettek volna megtartani.
 
Színház naptár

A '70-es években játszódó darab – a századvég magyar slágereivel

Hasonmások címmel tart ősbemutatót pénteken a zalaegerszegi Kvártélyház Szabadtéri Színház a mások mellett Komár Lászlónak, Máté Péternek vagy Cserháti Zsuzsának dalokat szerző Nagy Tibor szerzeményeinek feldolgozásával.

Az Anyád kínja után itt az Apád füle

Az évek óta telt házas Anyád kínja után az apaság rejtelmeibe nyújt betekintést az Orfeum legújabb vacsoraszínházi darabja.
Új színdarabok