Szereti Salgótarján a színházát

2018. October 15.  ·     ·  SZV

A salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház 2012-es alapítása óta háromszorosára nőtt a színházba járók száma a városban

Fotó: Salgótarján Híradó

Kétféleképpen is megközelíthetjük ezt a mondatot: a szkeptikusok azt mondhatják, ha nem volt színház, a nulláról könnyű triplázni, de aki már indított bármilyen vállalkozást is, az tudja, hogy a közönséget nem csak "előteremteni", hanem megtartani is kell...

TUDTA?
Zenthe Ferenc először a közgazdasági egyetemmel próbálkozott, de két év után ott hagyta, és a Színművészeti Akadémia hallgatója lett. A háború miatt nem tudta a színi iskolát befejezni, de ez nem akadályozta meg abban, hogy a világot jelentő deszkákon találja meg azt, amiben kiteljesedhet. Mindenki örömére.

A társulat számára nem volt kérdés, hogy a város szülöttének nevét viselje – Zenthe Ferenc 1920-ban született Salgóbányán, és 83 évvel e jeles dátum után Salgótarján a díszpolgárának választotta a Kossuth-díjas színészt. "A pályatársak kiemelték a színész Zenthe Ferenc tehetségét, kitartását, alázatát, ezért a névválasztás a társulatot is hasonló erényekre kötelezi" – nyilatkozta Simon Lajos, a társulat igazgatója.

Az igazgató elmondta azt is, hogy színvonalasan szórakoztató népszínházat szeretnének fenntartani. A repertoárban Molnár Ferenc, Mikszáth Kálmán és Moliére darabjai mellett helyet kaptak a népszínházi darabokon túlmutató előadások is Jean Cocteau-tól vagy Heinrich von Kleisttől.

A társulat itt tekinthető meg.
A repertoár pedig itt.

 

 

Zenthe Ferenc Színház, Salgótarján

 

 

Szólj hozzá!


Kortárs társadalmi szélmalomharcaink – Ősbemutatóra készül az Örkény Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad

Kortárs társadalmi szélmalomharcaink –...

Kortárs társadalmi szélmalomharcaink a média- és tudatipar nyomása alatt, virtualitás versus valóság, generációs válság, játékszenvedély és...
 
Színház naptár

Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

A Győri Nemzeti Színház igazgatójával készült, a szakmai kétlakiság kihívásairól szóló beszélgetést az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület bocsájtotta a rendelkezésünkre.

Villakoncert a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum szervezésében jazz koncert lesz: a házat a Gáspár Károly Trió tölti meg zenével.
Új színdarabok