A magyar színész, aki Robert Redforddal és Jack Lemmonnal is együtt játszott

2018. October 25.  ·     ·  SZV

Szabó Sándor... Ha kimondjuk a nevét, nem csak jellegzetes fizimiskája, hanem a hangja is azonnal beugrik. Az a történet azonban, amelyet az Újságmúzeum elevenített fel róla, az életéről, biztosan nem társul az előző kettőhöz...

A magyar színész, aki Robert Redforddal és Jack Lemmonnal is együtt játszott

Az első világháború alatt, 1915-ben született Budapesten, egy hivatalnok hatodik gyerekeként, a jómódúnak legkevésbé sem mondható Verseny utcában. Kéjnők, szélhámosok, koldusok adták fiatalkorának díszletét, de ő cseppet sem bánta, hogy hamarabb felnőtt, mint az elit gyermekei. A gimnázium után az apja katonai pályát jelölt ki számára, ám őt már ekkor is a színészet érdekelte. Végül az apa beadta a derekát, azzal a kikötéssel, hogy ha már színész lesz, ne adja alább a Nemzetinél. Nem adta, 22 évesen már a legrangosabb teátrumban játszott.

Az a papa legmerészebb álmaiban sem fordult meg, hogy a II. világháború előtt már Jávor Pállal emlegetik egy szinten, mint hősszerelmest. A való életben is az lett: egy balerina rabolta el a szívét. A zord apa azonban közbelépett, megtiltotta, hogy huszonéves fia egy táncosnőt vegyen el feleségül. Így is történt, a fiú elvett egy rendes házból való minisztertanácsos-leányt, de a boldogság csak nem jött. Noha két gyerekük is született, akiket imádott a színész, végül a válás mellett döntött. A nagyobbik gyermek, Barna vele maradt, a kisebbik, Balázs viszont az anyjával.

Szabó a II. világháború után feleségül vette a harmincas évek végének ünnepelt színésznőjét, a nála hét évvel fiatalabb Bárczy Katót. A Rákosi-rendszerben egyikük korábbi karrierje sem volt jó ajánlólevél, mindkettőjüket a Horthy-rendszer kegyeltjének tartották. Ettől még maradtak volna Magyarországon, még az 56-os forradalom után is, ha Szabó kisebbik gyermeke, Balázs nem dönt úgy, hogy kerékpárral Ausztriába szökik a szabadságharc leverése után... Szabó Sándor nem tétovázott, a feleségével és nagyobbik fiával autóba ült, és meg sem állt Bécsig. Szerencsére megtalálta a kisfiát, a nagy kavarodásban talán még haza is jöhettek volna – de nem akartak.

Az ismert színész 40 éves korában döntött úgy, hogy Amerikában telepedik le a családjával. És itt véget is érhetne a történet, hiszen számtalan ismert, itthon ünnepelt magyar színész karrierje tört ketté, mikor a lehetőségek hazájában szembesülniük kellett azzal, hogy a nulláról kénytelenek nem csak szakmájuknak, de mindennek nekifutni.

Szabó megtette. Műszaki rajzolóként és mixerként dolgozott New Yorkban, mellette pedig éjjel-nappal angolul tanult. Idővel aztán a Broadway-ig jutott, ahol Robert Redforddal is szerepelt egy színpadon, és a krimi nagyura, Alfred Hitchcock is felkérte egy filmszerepre. A magyar színész végül Hollywoodba költözött, Jack Lemmon is partnere volt.

Bárczy Kató csak civil foglalkozást űzött az újvilágban, főleg fodrászként dolgozott. A két fiú felnőtt, a kisebbik festőművész lett, a nagyobbik üzletember.

Aztán Szabó úgy érezte, ideje hazamenni.

1976-ban, 61 éves korában költözött haza az imádott feleségével. Sokat foglalkoztatott színész lett itthon is, de az őt megillető helyet már nem foglalhatta el a hosszú kihagyás után. A felesége 1989-ben bekövetkezett halála nagyon megviselte, ám idős kora ellenére tovább játszott. 1997 novemberében, 82 éves korában halt meg Budapesten, így szerencsére nem érhette meg unokája szörnyű halálát.

 

Köszönjük az Újságmúzeumnak a lehetőséget.

Szabó Sándor, Robert Redford, Jack Lemmon, Bárczy Kató, Alfred Hitchcock

 

 

Szólj hozzá!


A Vasember a világot jelentő deszkákra lép

A Vasember a világot jelentő deszkákra lép

Robert Downey Jr., a Vasember sztárja szeptemberben debütál a Broadwayn a McNeal című új darab főszerepében –számolt be róla a Variety.com.
 
Színház naptár

Határvonalak: színházi fesztivál Szombathelyen

A tavalyi esemény sikerén felbátorodva idén is megrendezik május 30. és június 2. között a Határvonalak Színházi Fesztivált Szombathelyen, a Weöres Sándor Színházban, mely során a különböző színházi formákat kívánják megmutatni a táncszínháztól kezdve a prózain és a zenésen át egészen a multimédiás eszközöket is...

Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

A Győri Nemzeti Színház igazgatójával készült, a szakmai kétlakiság kihívásairól szóló beszélgetést az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület bocsájtotta a rendelkezésünkre.
Új színdarabok