Nem mindegy, milyen lesz az utolsó nagy zenés darab – Pinokkió meghódította a Vígszínházat

2024. January 02.  ·   Színházban voltunk   ·  Lenti Barnabás

Presser Gábor és Sztevanovity Dusán legújabb közös munkáját hatalmas érdeklődés övezte már a kezdetektől. A szerzőpáros ugyanis A Padlás óta nem alkotott ekkora volumenű produkciót. Ezért is siettünk, hogy mihamarabb láthassuk a Pinokkió című zenés családi roadmovie-t a Vígszínházban.

Fotók: Dömölky Dániel, Gordon Eszter/ Vígszínház

És valóban: az első gondolat, amely eszembe jut: a nagy volumen. Lenyűgözött, ahogy a színpadot az első perctől egy nagy vetítővászon uralta, amely egyébként a teljes darab alatt szolgáltatta a változatos hátteret. Emellett a kórus és a főszereplők többször is érkeztek vagy éppen távoztak a nézőtéren keresztül, sőt egy dal erejéig meg is álltak a sorok között. A Vígszínház légterében lebegő óriás medúzákról és leplekről már nem is szólok.

Presser Gábor többször is nyilatkozta a Pinokkió kapcsán, hogy nem mindegy, milyen lesz az utolsó nagy zenés darab, amit ír. Nos, azt kell hogy mondjam, hogy a Pinokkió teljes mértékben felülmúlta a várakozásaimat. A dallamok fülbemászósága vetekszik a Padlás dalaival, a karakterek változatossága és a fantáziavilág színre vitele is bravúros, a dalszövegek pedig egyszerűen zseniálisak.

A Pinokkió koránt sem az az egyszerű és aranyos történet, amely a Disney meséből lehet ismerős. A darabra inkább a nyomasztó és a misztikus jelzőket aggatnám, bár a nevetés, a jókedv és a lazaság sem marad el benne. Ezeket a jelzőket eleveníti meg a gondosan válogatott szereplőgárda is. Dino Benjamin kiválóan alakítja az ártatlan, a világról semmit sem tudó gyereket, vagyis Pinokkiót (külön plusz pont Dusánnak a mai szlengek használatáért a dalokban), Borbiczki Ferenc Dzsepettót, Majsai-Nyilas Tünde pedig Tücsköt. Kiemelendők még a közönségkedvencek: Hegyi Barbara és Kern András párosa Róka és Macska szerepében hozza a szerencsétlen kolduspárost, Halász Judit pedig a jótevő Őszhajú Tündért.

Néhány szerep váltva alakul: Macska szerepében Kern Andrást Seress Zoltán váltja, Őszhajú Tündérként Halász Juditot pedig Igó Éva.

A darab legfontosabb tanulsága, hogy bárhogy rángassanak minket a bábmesterek, bármennyire is próbáljanak bennünket idomítani, végül mindenünk meglesz, mert „nekünk helyén van a szívünk.”

A Pinokkió dalai már elérhetők a streaming platformokon, Pinokkió kottás-daloskönyve pedig Presser Gábor webshopjában vásárolható meg.

 

A Padlás óta ilyen nem történt a Vígszínházban – zenés családi road movie sztárparádéval

Pinokkió, Vígszínház

 

 

Szólj hozzá!


Idén is megrendezik a Vígmajálist

Idén is megrendezik a Vígmajálist

Május 1-jén délután a Vígszínház meghirdeti a 2024/25-ös évad programját, majd a társulat tagjai részleteket adnak elő többek között olyan...
 
Színház naptár

Villakoncert a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum szervezésében jazz koncert lesz: a házat a Gáspár Károly Trió tölti meg zenével.

Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi fesztivál lesz Balatonalmádiban!

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi utcaszínház fesztiválja, a BONDORODÓ. Június utolsó hétvégéjén közvetlenül a Balaton partjára érkezik a fergeteges forgatag karavánja, és megnyitja kapuit a sokszínűségéről és...
Új színdarabok