Egy nagyon kemény óra a Sufniban: Médeia

2022. December 19.  ·   Színházban voltunk   ·  Dressmann Dóra

Banális történet, szinte közhelyes. 15 év házasság és két gyerek után a férj új asszonyt talál magának. Fiatalabbat, csinosabbat. Láttunk már ilyet.

Fotók: Horváth Judit

Ha Médeia történetéről lehántjuk a mitológiai elemeket, varázslásokat, sárkányfogatot, egyebeket, akkor egy egészen elképesztően modern történet tárul elénk. Ezt mutatja meg most a Katona József Színház új Médeia előadása a Sufniban, Bagossy Júlia rendezésében. A szöveget is ő jegyzi – Euripidész drámája nyomán.  

"Bárcsak ne is létezne inkább szerelem, ha ilyen kegyetlen szenvedést hoz az emberekre!" – hangzik el a darabban és valóban: halálos nagy szerelme a férje iránt szörnyű tettekre sarkallja Médeiát. Képtelen belenyugodni abba, hogy elhagyták, többé már nem szeretik, sőt, valaki mást szeret az imádott férfi. Mint akit megszálltak a démonok, beleőrül a fájdalomba és a veszteségbe.

Innentől szerencsére már nem szokványos a folytatás, bár hasonló tragédiák előfordultak napjainkban is. Médeia először az új asszonnyal végez, majd a saját gyerekei ellen fordul. Mintegy bosszút áll volt férjén, hogy az is tudja meg, milyen az igazi fájdalom. Az ókori színjátszás hagyományos kórusának volt a feladata, hogy segítségére legyen a nézőnek, magyarázatot adjon az eseményekre vagy éppen tovább lendítse azokat. Itt nem lehet sem megmagyarázni, sem tovább fűzni az események szálait.

Itt csak az égbe kiáltó bűn van, melyet a fájdalomból gyűlöletbe forduló lélek követ el.

Az előadásra januárig minden jegy elfogyott.

 

Szereplők

Pálos Hanna, Bányai Kelemen Barna, Kanyó Kata e.h., Jakab Balázs e.h., Pásztor Dániel e.h.

Alkotók

Látvány: Balla Hanga e.h.

Dramaturg: Zrinyifalvi Eszter Anna e.h.

Koreográfus: Korom Sára

Asszisztens: Hornung Gábor

Rendező: Bagossy Júlia e.h.

 

 

 

Sufni, Katona, Médeia

 

 

Szólj hozzá!


Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

A Győri Nemzeti Színház igazgatójával készült, a szakmai kétlakiság kihívásairól szóló beszélgetést az Előadóművészi Jogvédő Iroda...
 
Színház naptár

A színésznő, akinek saját menüje van a bisztróban

Ónodi Eszter az ország egyik legismertebb színésznője, a Katona József színház tagja, számos ismert film és sorozat főszereplője. Évek óta nagyon odafigyel a környezetére, méhlegelőt alakít ki a telkén, virágot ültet, biciklivel jár és arra törekszik, hogy a főzések során is a lehető legfenttarthatóbban járjon el. Most...

A majdnem tökéletes boldogság receptje

A LIAison és a Füst sikere után megszületett Pokorny Lia legújabb önálló estje. A majdnem tökéletes boldogság receptje című előadás április 12-én a MOMKultban debütál, és onnantól kezdődően havonta látható majd Budapesten és az ország különböző pontjain.
Új színdarabok
Liliom
Liliom
Budapest 
Liliom
Liliom
Budapest 
A PÁL UTCAI FIÚK
A PÁL UTCAI FIÚK
Százhalombatta 
Mindenki megvan? Dr....
Mindenki megvan? Dr....
Székesfehérvár 
A három sárkány
Megmaradni
Megmaradni
Budapest 
Megmaradni
Megmaradni
Budapest