Egy nagyon kemény óra a Sufniban: Médeia

2022. December 19.  ·   Színházban voltunk   ·  Dressmann Dóra

Banális történet, szinte közhelyes. 15 év házasság és két gyerek után a férj új asszonyt talál magának. Fiatalabbat, csinosabbat. Láttunk már ilyet.

Fotók: Horváth Judit

Ha Médeia történetéről lehántjuk a mitológiai elemeket, varázslásokat, sárkányfogatot, egyebeket, akkor egy egészen elképesztően modern történet tárul elénk. Ezt mutatja meg most a Katona József Színház új Médeia előadása a Sufniban, Bagossy Júlia rendezésében. A szöveget is ő jegyzi – Euripidész drámája nyomán.  

"Bárcsak ne is létezne inkább szerelem, ha ilyen kegyetlen szenvedést hoz az emberekre!" – hangzik el a darabban és valóban: halálos nagy szerelme a férje iránt szörnyű tettekre sarkallja Médeiát. Képtelen belenyugodni abba, hogy elhagyták, többé már nem szeretik, sőt, valaki mást szeret az imádott férfi. Mint akit megszálltak a démonok, beleőrül a fájdalomba és a veszteségbe.

Innentől szerencsére már nem szokványos a folytatás, bár hasonló tragédiák előfordultak napjainkban is. Médeia először az új asszonnyal végez, majd a saját gyerekei ellen fordul. Mintegy bosszút áll volt férjén, hogy az is tudja meg, milyen az igazi fájdalom. Az ókori színjátszás hagyományos kórusának volt a feladata, hogy segítségére legyen a nézőnek, magyarázatot adjon az eseményekre vagy éppen tovább lendítse azokat. Itt nem lehet sem megmagyarázni, sem tovább fűzni az események szálait.

Itt csak az égbe kiáltó bűn van, melyet a fájdalomból gyűlöletbe forduló lélek követ el.

Az előadásra januárig minden jegy elfogyott.

 

Szereplők

Pálos Hanna, Bányai Kelemen Barna, Kanyó Kata e.h., Jakab Balázs e.h., Pásztor Dániel e.h.

Alkotók

Látvány: Balla Hanga e.h.

Dramaturg: Zrinyifalvi Eszter Anna e.h.

Koreográfus: Korom Sára

Asszisztens: Hornung Gábor

Rendező: Bagossy Júlia e.h.

 

 

 

Sufni, Katona, Médeia

 

 

Szólj hozzá!


35 év alatt 75 színész, több mint ezer előadás és egymillió néző: MI AZ?

35 év alatt 75 színész, több mint ezer előadás és...

Harmincöt éve annak, hogy a Vígszínházban bemutatták A padlást. A musical a magyar színháztörténet egyik legsikeresebb darabjává vált, a...
 
Színház naptár

A cikk, amelynek meg sem kellett volna születnie, mégis örülünk neki

Sosem gondoltuk volna, hogy valósággá válnak a filmes disztópiák, és lesz olyan időszak, amikor ki sem tehetjük a lábunkat a lakásból (covid), aztán épphogy kijöttünk belőle, azt nem gondoltuk volna, hogy bezárhatnak színházak amiatt, hogy nem tudják fizetni a fűtést és/vagy a világítást...

Eszenyi Enikő visszatér Budapestre, színésznőt játszik a Játékszínben

A Blikk értesülése szerint a színésznő a héten kezdett próbálni a Játékszínben, így közel három évvel a Vígszínházból való botrányos távozása után Budapesten is visszatér a színpadra.
Új színdarabok
Egy csepp méz
Egy csepp méz
Budapest 
Egy csepp méz
Egy csepp méz
Budapest 
Liliom
Liliom
Budapest 
Liliom
Liliom
Budapest 
Liliom
Liliom
Budapest 
Liliom
Liliom
Budapest 
 
 
 
Cached at 00:19:02