Shirley Valentine a a Centrál Színházban

2022. April 25.  ·   premier   ·  Színházvilág.hu

Április 28-án mutatja be a Centrál Színház Willy Russel sikerdarabját, a Shirley Valentine-t Balsai Móni tolmácsolásában.

Shirley Valentine a a Centrál Színházban

A kiváló humorú Mrs. Bradshaw egy nap Görögországba szóló repülőjegyet kap, ami gyökerestül felforgatja az életét. Szembe kell néznie fiatalkori önmagával, a szabadszellemű, lázadó Shirley Valentine-nal, aki Mrs. Bradshawként mára olyan magányossá vált, hogy élete sorsfordító döntéseit kénytelen a konyhafallal megbeszélni. Például, hogy elhagyja-e Liverpoolt és a férjét, hogy Kolombusz Kristóffal együtt elhajózzanak Klitorisz szigetére…

„Monodrámát kerestünk Móninak (Balsai Móni), ő vetette fel Shirley-t. Amikor elolvastam, kisírt szemekkel, nevetve jöttem ki a szobából és azt mondtam, hogy ez telitalálat. Mónival csendben próbáltunk egy ideig otthon, amíg a babánk aludt, és akkor már közösen sírtunk és nevettünk. Az egyik legjobban, legfondorlatosabban megírt darab, amit valaha olvastam, ahol a humort és az érzelmet olyan csodálatos egyensúlyban adagolta az író, hogy azt meggyőződésem szerint tanítani kellene. Itt nincs olyan feladott labda, ami később, könyörtelen következetességgel ne lenne bezsákolva” – nyilatkozta az előadás rendezője, Ujj Mészáros Károly, aki az eredeti szöveg szórakoztató, angol humorát és a ma beszélt magyar nyelv frissességét egyaránt tükröző új fordítást készített.

„Nagyon szeretem játszani Shirley Valentine-t, mert eszembe juttatja a saját kamaszkori vágyaimat, terveimet, gondolataimat a világról, és miközben szembesít azzal, amit esetleg sikerült elérnem, ráébreszt arra is, hogy mi volt azokból igazán fontos, és arra is, hogy mi lehetne akár most is egy új terv része. Azért is szeretem, mert nagyon sok pozitív energiát hordoz Shirley karaktere és az egész előadás. Azt mutatja meg, hogy az ember ki tud kerülni a mélypontjaiból hogyha bátor, és mer tenni magáért és az életéért” – mondja Balsai Móni.

Az előadást, ami a tatabányai Jászai Mari Színház közreműködésével, az NKA támogatásával jött létre, 2022. április 28-án a Centrál Színház mutatja be Budapesten, ahol Fekete Anna díszletelemeinek felhasználásával, teljesen új köntösben, nagyobb szabású látványvilággal jelentkezik majd. Az előadáshoz a videóvetítést Varga Vince tervezi.

Centrál Színház, Shirley Valentine, Balsai Móni

 

 

Szólj hozzá!


A színésznő, akinek saját menüje van a bisztróban

A színésznő, akinek saját menüje van a bisztróban

Ónodi Eszter az ország egyik legismertebb színésznője, a Katona József színház tagja, számos ismert film és sorozat főszereplője. Évek óta...
 
Színház naptár

A nők és a művészet – nehezített pálya

Számos kutatás bizonyítja, hogy a női művészeknek nehezebb dolguk van a kreatív szakmákban, mint a férfiaknak.

Tóbiás, a tejesember a Gólem Színházban

Ha valakinek így nem rémlene, hívják őt más néven is: Tevje, ő a Hegedűs a háztetőnben szeretne gazdag lenni. A méltán híres musicalhez képest Sólem Aléchem Tóbiás, a tejesember című elbeszélése kissé árnyaltabban mutatja be, hogyan birkóznak meg szüleink azzal, hogy felneveljenek minket.
Új színdarabok