Borisz Paszternak unokahúgának darabját mutatják be szombaton a Centrálban

2019. March 01.  ·   premier   ·  Színházvilág.hu

Szombaton tartják Nina Raine Nemek és igenek című darabjának bemutatóját a Centrál Színházban. A darab szerte a világon indulatokat kavart, hisz kendőzetlen őszinteséggel, ugyanakkor mély empátiával mesél nőkről és férfiakról, szexről és hatalomról.

Fotók: Mohai Balázs/MTI

Nina Raine 1975-ben született, angol színházi rendező és drámaíró, Craig Raine angol költő és Borisz Paszternak orosz író unokahúga, Ann Pasternak Slater költő lánya. A Nemek és igenek (Consent) ősbemutatója 2017 áprilisában volt Londonban, a National Theatre-ben, Ben Chaplinnel a főszerepben.

A fiatal angol író darabját először láthatja a magyarországi közönség.

A Puskás Tamás rendezésében látható darab főhősei harmincas-negyvenes éveikben járó angol ügyvéd házaspárok. Az előadásban Bata Éva, Lengyel Tamás, Kovács Patrícia, Pálfi Kata, Schmied Zoltán, Bereczki Zoltán és Pokorny Lia játszik.

A darab története szerint Edward és Kitty igazi álompár. A férfi sikeres ügyvéd, az első gyerekük éppen csak megszületett, az új otthonuk pedig magazinba illően szép. Esténként jómódú barátaik nevetésétől hangos a ház. A társaságból többen is éppen ugyanazon az ügyön dolgoznak, egy nemi erőszak tárgyalásán. A nappali lassan tárgyalóteremmé alakul, a derűs hangulat szertefoszlik, a régi barátok, a házaspárok ellenségként rontanak egymásnak.

Puskás Tamás a darabról szólva arról beszélt, hogy ha van útja a boldogság elérésének, az az érdekek egyeztetésén és nem a győzelem hajszolásán keresztül vezet.

"Ha mindenáron győzni akarunk, veszíteni fogunk, csak akkor nyerhetünk, ha egyezkedünk - társadalmi és párkapcsolati szinten egyaránt" – fogalmazott a rendező.
   
A darabot a Centrál Színházban Baráthy György fordításában tűzik műsorra. Az előadás díszletét Bagossy Levente, a látványt Pallós Nelli, a jelmezeket Kárpáti Enikő tervezte.

 

Centrál Színház, Nemek és igenek, premier

Képtár

  • Borisz Paszternak unokahúgának darabját mutatják be szombaton a Centrálban kép 25643
  • Borisz Paszternak unokahúgának darabját mutatják be szombaton a Centrálban kép 25644
 

 

Szólj hozzá!


Határvonalak: színházi fesztivál Szombathelyen

Határvonalak: színházi fesztivál Szombathelyen

A tavalyi esemény sikerén felbátorodva idén is megrendezik május 30. és június 2. között a Határvonalak Színházi Fesztivált Szombathelyen, a...
 
Színház naptár

Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi fesztivál lesz Balatonalmádiban!

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi utcaszínház fesztiválja, a BONDORODÓ. Június utolsó hétvégéjén közvetlenül a Balaton partjára érkezik a fergeteges forgatag karavánja, és megnyitja kapuit a sokszínűségéről és...

A színésznő, akinek saját menüje van a bisztróban

Ónodi Eszter az ország egyik legismertebb színésznője, a Katona József színház tagja, számos ismert film és sorozat főszereplője. Évek óta nagyon odafigyel a környezetére, méhlegelőt alakít ki a telkén, virágot ültet, biciklivel jár és arra törekszik, hogy a főzések során is a lehető legfenttarthatóbban járjon el. Most...
Új színdarabok