Újra színre vitték az első magyar musicalt a Pesti Színházban

2022. December 22.  ·   Musical   ·  Színházvilág.hu, MTI

A magyarországi premierje idején, 1961-ben formabontónak számító első magyar musicalt, az Egy szerelem három éjszakáját ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében mutatták be a Pesti Színházban.

Újra színre vitték az első magyar musicalt a Pesti Színházban

Az előadás korrajz egy háborús világ elveszett ifjúságáról. A Radnóti Miklós sorsa és egy Apollinaire-vers által ihletett mű különös hangzású slágerei Kern András, Lukács Sándor, Hegedűs D. Géza, Nagy-Kálózy Eszter, Hirtling István, Orosz Ákos, Ertl Zsombor, Gyöngyösi Zoltán, Horváth Szabolcs és Varga Járó Sára előadásában hallhatók.

Fotó: Juhász Éva

Az Egy szerelem három éjszakája című darabot először a mai Thália Színház helyén működő Petőfi Színház mutatta be a hatvanas évek elején, majd film készült belőle, olyan színészek szereplésével, mint Venczel Vera, Tóth Benedek, Sinkovits Imre, Latinovits Zoltán és Darvas Iván. A mű librettóját Radnóti Miklós sorsa és az a Vas István által fordított Apollinaire-vers ("Letéptem ezt a hangaszálat / Már tudhatod az ősz halott / E földön többé sose látlak / Ó idő szaga hangaszálak / És várlak téged tudhatod.") ihlette, amelyet Radnóti naplójában találtak.

A darab ismertetőjében kiemelik: Hubay Miklós, a darab szerzője, Vas István, a dalszövegek szerzője és Ránki György zeneszerző elegáns könnyedséggel tudott beszélni egy "barbár" korról, annak minden betegségéről, és ez a legnagyobb lépés a gyógyulás felé.

 ifj. Vidnyánszky Attil azt mondta, olyan anyagot keresett, ahol fiatalemberek szemszögén keresztül lehet látni a széthulló világot.

"Mindig a szabálytalanságra törekszem. Inspirál, ha valami nincs kész, zenék, képek, befejezetlen szövegek. Most új típusú kihívást jelent számomra az előadás formája és a kivételes szereposztás."

Mint felidézte, Venczel Vera mesélt neki először a filmről, amelyben alig húsz évesen főszerepet játszott.

"A darabot olvasni különös, mulatságos volt, majd később megéreztem, hogy a mélyén van valami titokzatos, fájdalmas vízió az időről. Fiatalok beszélnek az elmúlásról. A célom megérteni, és az eredeti alkotókhoz hasonlóan úgy felöltöztetni a darabot, hogy pimaszul a mából szülessen meg" – mondta el a rendező..

A történet szerint a költő (Ertl Zsombor) nem menekülhet a háború elől. Halála előtt a fronton összetalálkozik a "háromkirályokkal", akik később elviszik halálának hírét a szerelmének. Ám az utolsó versét, amit rájuk bízott, már képtelenek felidézni...

"Mi vagyunk a három király: Kern András, Hegedűs D. Géza és én. Utoljára talán negyven évvel ezelőtt játszottunk így hárman együtt a Vak Béla király című Székely János darabban. Úgyhogy ideje volt már, hogy Attila újra összehozzon minket..." – emelte ki a Boldizsárt alakító Lukács Sándor.

Fotó: Juhász Éva

Az Egy szerelem három éjszakája december 17-i premier után december 29-én, január 20-án, 21-én és 31-én látható a Pesti Színházban.

A színlap itt.

 

Egy szerelem három éjszakája, ifj. Vidnyánszky Attila, Pesti Színház

 

 

Szólj hozzá!


35 év alatt 75 színész, több mint ezer előadás és egymillió néző: MI AZ?

35 év alatt 75 színész, több mint ezer előadás és...

Harmincöt éve annak, hogy a Vígszínházban bemutatták A padlást. A musical a magyar színháztörténet egyik legsikeresebb darabjává vált, a...
 
Színház naptár

A cikk, amelynek meg sem kellett volna születnie, mégis örülünk neki

Sosem gondoltuk volna, hogy valósággá válnak a filmes disztópiák, és lesz olyan időszak, amikor ki sem tehetjük a lábunkat a lakásból (covid), aztán épphogy kijöttünk belőle, azt nem gondoltuk volna, hogy bezárhatnak színházak amiatt, hogy nem tudják fizetni a fűtést és/vagy a világítást...

Eszenyi Enikő visszatér Budapestre, színésznőt játszik a Játékszínben

A Blikk értesülése szerint a színésznő a héten kezdett próbálni a Játékszínben, így közel három évvel a Vígszínházból való botrányos távozása után Budapesten is visszatér a színpadra.
Új színdarabok
Egy csepp méz
Egy csepp méz
Budapest 
Egy csepp méz
Egy csepp méz
Budapest 
Liliom
Liliom
Budapest 
Liliom
Liliom
Budapest 
Liliom
Liliom
Budapest 
Liliom
Liliom
Budapest