Vírus off – SzínpadON: Egyedülálló vállalkozásba fog a Madách Színház

2020. október 21.  ·   Karantén az egész világ   ·  koncert.hu

Novemberben indul a SzínpadON, a Madách Színház online színháza, ugyanis a kialakult helyzet miatta az idei új bemutatóikat elsősorban a virtuális térbe helyezik át. A műsorfolyam – nem véletlenül – a Madách Dekameron nevet kapta.

Vírus off – SzínpadON: Egyedülálló vállalkozásba fog a Madách Színház

Nehézségek idején gyakran merítünk erőt nagy klasszikusokból. Boccaccio Dekameronja bár lassan hétszáz éves, napjainkhoz rendkívül hasonlatos alaphelyzetet vázol fel: járvány söpör végig a világon, s az emberek kénytelenek lemondani mindarról, amik számukra az életörömöt jelentették. Tízen egy vidéki palotába költöznek, és történeteket mesélnek egymásnak, melyektől azt remélik, hogy megidézik számukra mindazt, ami az életben szép, értékes és élvezetes. A Madách meséi a színházról szólnak: színészekről, rendezőkről, világsikerekről, költészetről...

"A 2020/21-es évad rendhagyó a színházak számára. Habár a színházak többsége, így a Madách Színház is rendkívüli erőfeszítések közepette újra működik, látogatóink magatartásában természetesen jelen van a félelem, ezért az előadások csekélyebb nézői érdeklődés mellett zajlanak. A Madách Színház mindaddig játszani fog, amíg ez lehetséges, és nagyon hálásak vagyunk mindazoknak, akik ilyen körülmények között is ellátogatnak hozzánk. Egyetlen néző érdeklődését és szeretetét sem akarjuk azonban elveszíteni, ezért úgy döntöttünk, hogy a folyamatos nagyszínpadi működésünk mellett idei új bemutatóinkat elsősorban a virtuális térbe helyezzük át. Ezzel célunk nem csupán a járványhelyzet áthidalása, hanem állandó online jelenlét kialakítása, amely által olyan új nézők is élvezhetik műsorainkat, akik nem a fővárosban laknak, ritkábban jutnak színházba, vagy esetleg Magyarország határain kívül élnek" – üzeni Szirtes Tamás, a színház direktora.

Online programjaikban újra műsorra tűzik a nyári bemutatóikat, az Örökké fogd a kezem és a Jövőre, veled, ugyanitt előadásokat, s „Kerüljenek közelebb!” címmel egyedülálló műsorsorozatot is az újtjára indítanak. Az előadásokat az újonnan átalakított, kamerákkal felszerelt Madách Stúdióból közvetítik – minden alkalommal élőben, az egyes közvetítéseket így ajánlják a figyelmünkbe:

Kerüljenek közelebb a világsikerekhez!

Ezeken az esteken megtudhatják, hogyan születtek a legnagyobb musicalek világszerte, majd hogy arattak nálunk, a Madách Színházban országos sikert. Meghívott alkotók mesélnek Az Operaház Fantomja, A nyomorultak, vagy éppen a Once magyar színpadra állításának történetéről, valamint megszólalnak majd az adott mű legnagyobb slágerei is.

 Kerüljenek közelebb a színházcsináláshoz! / Színházi gyorstalpaló

A színházművészetet egyfajta misztikum lengi körül, és a legtöbben nem is sejtik, mennyi speciális tudással rendelkező emberre van szükség egy-egy nagyszabású produkció színpadra állításához. Ezek az estek szinte mesterkurzus jelleggel elvezetnek a kulisszák mögé: megtudhatják majd, hogyan dolgozik a rendező és a színész, mi az a dramaturgia, mit csinál a koreográfus, és hogy mi a zene és a képzőművészet szerepe a színpadon. Vendégeink között lesznek a Madách Színház művészei, de szándékunkban áll meghívni különböző stílusú és világnézetű színházak jelentős alkotóit is.

 Kerüljenek közelebb hozzánk, színészekhez!

Ezeken az esteken két ismert művész karriertörténetét ismerhetik meg. „Mi a pálya?” című páros interjúban színész kérdez színészt, a „Kérdezz bármit! Felelek!” műsorszámban pedig Önök kérdezhetnek bármit, és művészeink pedig válaszolni fognak. Az estet végül műsorszámok koronázzák meg.

Kerüljenek közelebb az irodalomhoz! / Kerüljenek közelebb a nagy színészi teljesítményekhez!

Ezeken az estéken a magyar- és a világirodalom kiemelkedő alakjainak válogatott művei szólalnak meg egy-egy neves művész önálló estjeként. A házigazda szerepét egy irodalmár ölti magára, aki azon túl, hogy felvázolja a történelmi és irodalmi hátteret, elemző beszélgetést is folytat az adott művésszel.

Kerüljenek közelebb musicalslágereinkez!

Színházunknak lételeme a zene. Ezeken az estéken tehát legsikeresebb produkcióink – többek között a Rocksuli, Mary Poppins, Mamma Mia!, stb. –  jól ismert dallamai csendülnek majd fel, művészeink személyes zenei kedvenceivel együtt. A színészpárosok által előadott duettek különleges zenei és személyes élményt nyújtanak, a hangulatot pedig látványos videóanyag teszi teljessé.

„A világnak most még nagyobb szüksége van a művészekre, mint valaha: ők emlékeztetnek minket arra, hogy mi is a szépség, az igazság és a kedvesség” – így zárta köszönőbeszédét korunk egyik legjelentősebb drámaírója, Terrence McNally, miután tavaly átvette a Tony-életműdíját. Szavai a járvány sújtotta világunkban talán most még aktuálisabbak: emlékeztetnek minket a művészetek fontosságára és a színház varázsára. 

 

Madách Színház, online, SzínpadON, Madách Dekameron

 

 

Szólj hozzá!


Egy teljességgel valószínűtlen történet

Egy teljességgel valószínűtlen történet

Ascher Tamás rendezésében láthatja a közönség Gogol Háztűznéző című darabját december 6-án – mindenki a saját nappalijában foglalhat...
 
Színház naptár

Jelenetek egy karanténból

Nyitány címmel pénzdíjas jelenetíró-pályázatot hirdet a Pesti Magyar Színház a karantén utáni élet témakörében. A pályaművek beküldési határideje december 20.

Elmagyarázzuk, mi az a KULTEÁTRUM

A KULTEÁTRUM-nak az Óbudán található Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum ad otthont. Befogadó kulturális térként működik, budapesti, vidéki és határon túli előadásoknak ad megjelenési lehetőséget.
Új színdarabok
OSZTRIGÁS MICI
OSZTRIGÁS MICI
Budapest 
OSZTRIGÁS MICI
OSZTRIGÁS MICI
Budapest 
OSZTRIGÁS MICI
OSZTRIGÁS MICI
Budapest 
ANNA KARENINA
ANNA KARENINA
Budapest 
ANNA KARENINA
ANNA KARENINA
Budapest 
ANNA KARENINA
ANNA KARENINA
Budapest 
ANNA KARENINA
ANNA KARENINA
Budapest 
ANNA KARENINA
ANNA KARENINA
Budapest 
VÁCI UTCZA 40
VÁCI UTCZA 40
Budapest