A londoni Királyi Operaház arra kényszerül, hogy elárvereztesse egy festményét

2020. October 05.  ·   Karantén az egész világ   ·  Színházvilág.hu, MTI

A világjárvány miatti bevételkiesése ellensúlyozására árverésre bocsátja David Hockney egy megrendelésre készített festményét a londoni Királyi Operaház.

A  festmény az elmúlt években a Covent Garden-i intézmény falán lógott.

Alex Beard, az operaház vezérigazgatója szerint nehéz döntés volt, ám nem volt más lehetőségük a szervezet fennmaradásának biztosítására. A londoni intézmény bevételeinek jelentős hányadától elesett a márciusban életbe lépett járványügyi korlátozások miatt. A Hockney-festmény árverése mellett az operaház jelentős létszámleépítésekre és adománygyűjtésekre készül, továbbá kölcsönért folyamodott a brit kormányhoz.

Az októberi aukciót bonyolító Christie's szerint a Sir David Webstert, az operaház egykori vezetőjét ábrázoló portré akár a 18 millió font (7,1 milliárd forint) leütési árat is elérheti. Sir David Webster 1945 és 1970 között vezette a londoni Királyi Operaházat és kulcsszerepet játszott a Királyi Balett és a Királyi Opera társulatainak megalapításában.

A Christie's katalógusa szerint a portré az első a maroknyi megbízás közül, amelyet Hockney elvállalt. A brit festőművész ezután csak harminc évvel később fogadott el újra egy felkérést, akkor a National Portrait Gallery számára készített egy képet. Beard szerint a művészt értesítették a közelgő aukcióról. "Jó kapcsolatban vagyunk, de nem nagyon szereti, ha bármelyik képét elárverezik" – jegyezte meg az igazgató.

A londoni Királyi Operaház júniusban nyitotta meg újra a kapuit egy közönség nélküli koncerttel, amelyet a televízióban, a rádióban és az interneten közvetítettek. Beard akkor elmondta, hogy sok más kulturális intézményhez hasonlóan az operaház is "példátlan anyagi nehézségekkel" küzd. Beard fizetése "jelentős mértékben" csökkent, míg Sir Antonio Pappano zenei igazgató teljes fizetéséről lemondott a vesztegzár idején.

Az intézmény a múlt héten bejelentette, hogy október végétől korlátozott számú balett- és operaelőadást fog tartani kis létszámú közönség előtt. A tervezett előadások között szerepel A diótörő, amely 1984 óta része az intézmény karácsonyi programjának.

 

 

Királyi Operaház, London, árverés, koronvírus, válság, David Hockney

 

 

Szólj hozzá!


Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi fesztivál lesz Balatonalmádiban!

Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi...

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi...
 
Színház naptár

Generációnk a padlón hever (Az ügynök halála, Centrál Színház)

Mint arról már többször is hírt adtunk, a Centrál Színház tűzte műsorára a drámairodalom egyik klasszikusát. A főpróbán jártam, és előre bocsájtom, nem kritikaírásra vállalkoztam, hanem arról beszélnék, hogy 2024-ben számomra mit jelentett ez az előadás.

A nők és a művészet – nehezített pálya

Számos kutatás bizonyítja, hogy a női művészeknek nehezebb dolguk van a kreatív szakmákban, mint a férfiaknak.
Új színdarabok
A király beszéde
A király beszéde
Székesfehérvár 
A kék hajú lány
A kék hajú lány
Székesfehérvár 
A kék hajú lány
A kék hajú lány
Székesfehérvár 
kettős:játék
kettős:játék
Budapest