Zenei inzultusok tárházávall érkezik az Erkelbe John Malkovich

2022. July 04.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu

A kétszeres Oscar-díjra jelölt amerikai színművész október 2-án. A szimfonikus zenekari világpremieren John Malkovich Aleksey Igudesman és a Danubia Zenekar kíséretében mutatja meg a komolyzene szórakoztató oldalát.

Fotó: Julia Wesely

John Malkovichot nem kell bemutatni a magyar közönségnek, hiszen több mint harminc éve a világ egyik legnépszerűbb és legismertebb színművésze. Nevéhez olyan filmek fűződnek, mint a Veszedelmes viszonyok, az Egerek és emberek, A John Malkovich menet, de említhetünk olyan közönségsikereket is, mint a Red, Az új pápa, a Johnny English vagy a Galaxis útikalauz stopposoknak. Emellett korunk egyik jelentősebb színpadi színésze, aki Magyarországon is több alkalommal lépett már fel színházi előadásokkal.

A hazai közönség legközele az Erkel Színházban, a formabontó előadás során a klasszikus zene legikonikusabb darabjait szedi ízekre a színész által megformált zenekritikus, minden zeneszám között a leggonoszabb, kortárs kritikákban szereplő idézetek, vélemények hangzanak majd el a világhírű művész tolmácsolásában.

  • „Schumann azt képzeli, hogy „zeneszerző”,
  • Brahms egy „tehetségtelen fattyú”, és
  • Claude Debussy-t „egyszerűen borzalmas hallgatni.

Ezek a markáns megállapítások az elmúlt évszázadok kritikáiban szerepelnek, melyeket Aleksey Igudesman, orosz-német származású hegedűművész, zeneszerző gyűjtött össze néhány évvel ezelőtt, hogy aztán majd egy szórakoztató színpadi produkció formájában megmutassa, a kortársak véleménye mennyire nem állta ki az idők próbáját.

A klasszikus zenére és a darabokról, szerzőikről szóló kritikákra épülő produkciót – akkor még csak kamarazenekari kísérettel - 2017-ben mutatták be, azóta a világ több pontján is nagy sikert aratott. A zenei inzultusok tárházával felvértezett John Malkovich bújik a gonosz kritikus bőrébe, mégpedig azzal a meggyőződéssel, hogy Beethoven, Chopin, Prokofjev és társaik egyszerre fárasztóak és örömtelenek. Aleksey Igudesman és a zenekar tagjai viszont alig várják, hogy ellentmondjanak és visszatámadjanak. (A zárójelenetben aztán Malkovich kerül a „kínpadra” – a magáról Malkovich-ról szóló kritikával.)

Ráadásul az Erkelben nemcsak néhány zenész, hanem egy kibővített, teljes szimfonikus zenekar száll zenei vitába John Malkovich-csal. A közel kétórás, szórakoztató előadás során olyan zeneszerzők művei csendülnek fel, mint Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Brahms, Schumann, Debussy, Prokofjev, Ysaye, Kanchelli, Piazzolla és Igudesman.

Az amerikai művész partnere nem véletlenül lesz a Danubia Zenekar, hiszen közel áll hozzájuk a műfaji kísérletezés: volt már egy közös estjük Janklovics Péterrel is, a Zenegyűlölő, amelyben az opera mint műfaj került a stand-upos és a zenekar kereszttüzébe.

A műsorhoz magyar nyelvű feliratozás biztosítanak.

John Malkovich

 

 

Szólj hozzá!


Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

A Győri Nemzeti Színház igazgatójával készült, a szakmai kétlakiság kihívásairól szóló beszélgetést az Előadóművészi Jogvédő Iroda...
 
Színház naptár

A színésznő, akinek saját menüje van a bisztróban

Ónodi Eszter az ország egyik legismertebb színésznője, a Katona József színház tagja, számos ismert film és sorozat főszereplője. Évek óta nagyon odafigyel a környezetére, méhlegelőt alakít ki a telkén, virágot ültet, biciklivel jár és arra törekszik, hogy a főzések során is a lehető legfenttarthatóbban járjon el. Most...

A majdnem tökéletes boldogság receptje

A LIAison és a Füst sikere után megszületett Pokorny Lia legújabb önálló estje. A majdnem tökéletes boldogság receptje című előadás április 12-én a MOMKultban debütál, és onnantól kezdődően havonta látható majd Budapesten és az ország különböző pontjain.
Új színdarabok