Országúton: Fellini filmjét viszik színre a Békéscsabán

2023. March 21.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu, MTI

Ez lesz a Jókai Színház színház "nagy klasszikusa" az évadban – a színpadi adaptációt Kiss József készítette és rendezi.

Felvétel a próbáról. Fotó: Bere Mátyás / jokaiszinhaz.hu

Az Országúton Federico Fellini 1954-es filmje, amely 1957-ben elnyerte az éppen abban az évben létrehozott "legjobb idegen nyelvű film" Oscar-díját. A filmet részben a híres Saltanò-cirkuszban készítették, ezért Fellini Anthony Quinn filmbeli nevét a Saltanò és a Zamperla (egy másik cirkuszcsalád neve) nevekből gyúrta össze.

A történet szerint Zampano új partnernőt keres turnéjához. Előző, tisztázatlan körülmények között meghalt segédje utódaként fillérekért megvásárolja Gelsominát (a filmben Giulietta Masina alakította), a félkegyelmű kislányt, hogy inasa legyen kezdetleges mutatványaihoz. A lány hűséges, odaadó és alázatos. Zampano kegyetlen és durva. Nem törődik a lány érzéseivel, sokszor megalázza. Ám megjelenik a Bolond, a kötéltáncos akrobata, aki Gelsomina pártjára áll...

A Jászai Mari-díjas rendező élete legboldogabb pillanataként emlékezett vissza arra, amikor megkapta a jogokat Olaszországból, hogy a szolnoki színházban színpadra alkalmazzák az 1954-es filmet, amiből korábban készült már balett és opera is, "de térden állva könyörgött, hogy színpadra is mehessen". (A film 5 szereplőre írt színpadi változatban a Spirit Színház műsorán szerepelt anno.)

A téma szerinte örökérvényű, épp ezért nem is szabad hozzányúlni, viszont szerinte a nehéz tartalom mémi színesítésre szorul, Erre talált ki egyfajta cirkuszi kerettörténetet: a bohócok mintegy ellenpontként jelennek meg a színen, és segítik, hogy a nézők megemésszék, átgondolják a látottakat. "Aztán a dráma fokozódik, a bohócok finoman elmaradoznak, hogy a darab végén szomorúan visszatérjenek" – mondta Kiss József.

A főbb szerepekben Bartus Gyula, Földesi Ágnes Villő, Czitor Attila, Kovács Edit és Tege Antal láthatók.

Természetesen Nino Rota ismert filmzenéje festi alá a darabot – ha mást nem, ezt a  dallamot mindenki ismeri!

A jelmezeket Igaz-Juhász Katalin, a díszleteket Horesnyi Balázs tervezte. A központi díszletelem egy háromkerekű nagy motor, amelyet Zampano, a vándormutatványos talált és alakított át, azzal közlekedik a háború utáni Olaszország utcáin, valamint egy egykor szebb napok látott, mostanra megkopott cirkuszi sátor.

A közönség először március 25-én a szentesi Tóth József Színház és Vigadóban láthatja a darabot, Békéscsabán április 28-án debütál.

Országúton, Fellini, Jókai Színház, Békéscsaba

 

 

Szólj hozzá!


Idén is megrendezik a Vígmajálist

Idén is megrendezik a Vígmajálist

Május 1-jén délután a Vígszínház meghirdeti a 2024/25-ös évad programját, majd a társulat tagjai részleteket adnak elő többek között olyan...
 
Színház naptár

Villakoncert a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum szervezésében jazz koncert lesz: a házat a Gáspár Károly Trió tölti meg zenével.

Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi fesztivál lesz Balatonalmádiban!

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi utcaszínház fesztiválja, a BONDORODÓ. Június utolsó hétvégéjén közvetlenül a Balaton partjára érkezik a fergeteges forgatag karavánja, és megnyitja kapuit a sokszínűségéről és...
Új színdarabok