Minden emberhez kapcsolódik egy legközelebbi ember – ősbemutatóval zárja premierjeinek sorát a Radnóti Színház

2023. May 03.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu, MTI

"Sokszor a legközelebbi ember nem is tudja, hogy milyen sokat jelent nekünk, és van olyan, hogy valaki egyszerre többeknek is a legközelebbi embere... "

Fotó: Radnóti Színház/FB

A Legközelebbi ember című darabot a szerző, Hajdu Szabolcs rendezi, aki színészként is közreműködik a társulat négy fiatal művészével készített produkcióban. A  darab Hajdu Szabolcs második munkája a társulattal.

Egy-egy banális momentum el tud távolítani egymástól két embert, vagy nagyon közel tudja őket hozni. Az összekapcsolódás, az intimitás úgy alakul ki, hogy észre sem vesszük, és hirtelen egy teljesen más valóságban találjuk magunkat... A Legközelebbi ember egy hétköznapi helyzetből bontakozik ki: egy régi családi nyaralóban fel kell számolni az évtizedes rendetlenséget. Martinnak és Krissznek, a fiatal testvérpárnak tucatnyi limlomtól, kacattól és kidobásra ítélt tárgytól kellene megszabadulniuk az érzelmi kötődés ellenére, a párjaik, Elvira és Petra segítségével. A rendetlenségtől már alig tudnak mozdulni, és a pakolás úgy alakul, mint egy Bunuel-filmben, amikor a semmiből betoppan Bob, egy idegen férfi Brazíliából, akivel Krissz a vonaton ismerkedett meg...

Hajdu Szabolcs film- és színházi rendező, színész nevéhez számos díjnyertes film kötődik, köztük a Macerás ügyek, a Fehér tenyér, az Ernelláék Farkaséknál, a Bibliothéque Pascal és a Békeidő. Az elmúlt években saját társulatával, a Látókép Ensemble csapatával a magyar alternatív színházi szcéna kiemelkedő műhelyét hozták létre, lakásokban, stúdiószínházi terekben mutatnak be intim hangulatú előadásokat. A rendező Magyarországon kőszínházban először a Radnótiban dolgozott a Gloria című kortárs amerikai szatírán, amelyet nagy sikerrel játszottak a Radnóti Tesla Laborban.
   
A rendező szerint minden emberhez kapcsolódik egy legközelebbi ember. Vannak közeli barátok, rokonok, testvérek, de szerencsés esetben mindannyiunk mellett áll egy legközelebbi ember, akivel megosztjuk az örömeinket, problémáinkat, akit elsőként hívunk, ha baj van - mondta, hozzátéve: sokszor a legközelebbi ember nem is tudja, hogy milyen sokat jelent nekünk, és van olyan, hogy valaki egyszerre többeknek is a legközelebbi embere.

"És van olyan is, hogy a legközelebbi ember eltűnik az életünkből. Ilyenkor pedig keresni kezdjük a legközelebbi embert" – jegyezte meg Hajdu Szabolcs.

Az előadásban a Radnóti Színház fiatal művészei lépnek színpadra, Berényi Nóra Blanka, Sodró Eliza, Baki Dániel és Porogi Ádám, hozzájuk érkezik ötödikként Hajdu Szabolcs.

Az előadás dramaturgja Kelemen Kristóf, díszlettervezője Simonyi-Lengyel Mira, jelmeztervezője Pető Kata.

A darabot az idei évadban május 11-én, 24-én és 25-én, valamint június 5-én és 6-án láthatja a közönség.

 

Radnóti Színház, Hajdu Szabolcs

 

 

Szólj hozzá!


A Vasember a világot jelentő deszkákra lép

A Vasember a világot jelentő deszkákra lép

Robert Downey Jr., a Vasember sztárja szeptemberben debütál a Broadwayn a McNeal című új darab főszerepében –számolt be róla a Variety.com.
 
Színház naptár

Határvonalak: színházi fesztivál Szombathelyen

A tavalyi esemény sikerén felbátorodva idén is megrendezik május 30. és június 2. között a Határvonalak Színházi Fesztivált Szombathelyen, a Weöres Sándor Színházban, mely során a különböző színházi formákat kívánják megmutatni a táncszínháztól kezdve a prózain és a zenésen át egészen a multimédiás eszközöket is...

Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

A Győri Nemzeti Színház igazgatójával készült, a szakmai kétlakiság kihívásairól szóló beszélgetést az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület bocsájtotta a rendelkezésünkre.
Új színdarabok
Traviata
Traviata
Budapest 
Traviata
Traviata
Budapest 
Traviata
Traviata
Budapest 
Traviata
Traviata
Budapest 
Traviata
Traviata
Budapest 
Traviata
Traviata
Budapest 
Traviata
Traviata
Budapest 
Traviata
Traviata
Budapest