Mi lesz a Városmajori Szabadtéri Színpad sorsa?

2021. március 03.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu

A kormány egy átfogó fejlesztési, rekonstrukciós tervet készíttet a Városmajorral kapcsolatban – tudtuk meg a Hírklikkből. Pokorni Zoltán polgármester szerint Buda egyetlen nyári színházának nincs helye ott, ahol jelenleg – mintegy 70 éve – működik.

Mi lesz a Városmajori Szabadtéri Színpad sorsa?

"A polgármester szerint, lévén a terület lakott, az embereket zavarja a színpaddal együtt járó zaj és tömeg. »Már Tarlós Istvánt is próbáltam rávenni, hogy a főváros bontassa el, vállaltuk is volna a bontás költségét« – mondja Pokorni, aki Karácsony Gergelyt is megkörnyékezte azzal, hogy találjanak helyet – esetleg egy másik színház felújítása után – a »balkáni állapotokat konzerváló, egykor moziként funkcionált«, a főváros tulajdonában lévő létesítménynek, mint kísérleti, befogadó teátrumnak írja a portál.

A Városmajorban 1922. július 30-án nyitotta meg kapuit a Révész Artúr tervei szerint készült szabadtéri mozi. Az első színházi előadás adatai 1952. július 13-áról vannak, amikor a Madách Színház Tabi László A pirossapkás lány című darabját adta elő. Ezek után 1952. július 26-án balett-estet rendeztek, 1952. augusztus 10-én pedig vidám politikai kabarét játszottak amatőr színészek. 

1964-ben újdonságnak számított, hogy az esztrádműsorok helyett immár tizennégy vidéki színházi bemutatót láthatott a Városmajori Szabadtéri Színpad közönsége.

1965-ben megvalósult a színház rekonstrukciója: 1,2 millió forintos beruházással új öltözőket alakítottak ki, és ekkor készült az igazgatóság épülete is. A felújított színpad szenzációjának szánták a Veszprémi Petőfi Színház vendégjátékát, William Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátékának húsz előadását. A közönség azonban távol maradt, így végül csak kilenc előadást tartottak.

A Városmajori Szabadtéri Színpad első önálló produkciójára 1966. július 9-én került sor: Maccius Plautus: Szamárvásár című előadását mutatták be. Bár a következő néhány évben még az volt a jellemző, hogy a fővárosi kőszínházak és a vidéki társulatok nagy sikereit adták elő a Városmajorban, egyre több nyári bemutatót tartottak. Elsősorban bohózatok szerepeltek a repertoáron, melyeket ekkoriban csak ezen a nyári játszóhelyen láthatott a közönség.

1987 és 1991 között a szabadtéri színpad kertmoziként működött.

1990. március 1-jétől a Budapesti Szabadtéri Színpadok Igazgatósága a Szabad Tér Színház nevet vette fel.

2013-ban először került megrendezésre ezen a néven a Városmajori Színházi Szemle, melynek programját hivatalos válogatók állították össze, kizárólag a nem budapesti színházak aktuális évadának legjobb szórakoztató előadásaiból válogatva.(via wiki)

A 2020 februárjában a fővárosi közgyűlés azt a határozatot hozta, hogy különválik a Margitszigeti és a Városmajori Szabadtéri Színpad.

"Rengeteg tervünk, ötletünk van, aminek a megvalósításán elkezdtünk dolgozni. A Városmajori Szabadtéri Színpad teljesen megújul. Egy új szellemiségű helyet szeretnénk kialakítani. Új designt, új arculatot kap az intézmény, és szeretnénk nyitni a fiatalabb közönség felé. Ha megnézi, Budán alig van színház. A tervem az, hogy fiatalosabb, európaibb, igazi kulthellyé váljunk. Szeretnénk kialakítani egy zárt próbateret, ugyanis hosszabb távon a cél az, hogy ne csak helyet adjunk jó előadásoknak, hanem nekünk is legyenek bemutatóink. Szórakozás és minőség – ezt a két fogalmat kössék hozzánk" – nyilatkozta nem sokkal ezután Benkő Nóra, a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Ahogy a nyitóképünk mutatja, 2015-ben városépítészeti és építészeti ötletpályázatot írtak ki a felújítására, erre érkezett ez a látványterv. A pályázatot kiíró önkormányzat korábban (is) úgy vélekedett, inkább lebontják az egészet, mert egyrészt nem jelent építészetileg értéket, másrészt a Városmajor így is agyonhasznált, és fölösleges még több embert idecsődíteni, végül meggondolták magukat:

"A pályázat célja olyan ötletek, javaslatok összegyűjtése, amelyek alapjai lehetnek a szabadtéri színpad jövőbeli konkrét tervezési koncepciójának és programjának, amellyel a színházi kulturális tevékenységet hírnevéhez méltó környezetben és megfelelő infrastrukturális ellátottsággal, kényelmesen tudja biztosítani a jövőben is a vendégek, résztvevők számára" – fogalmaztak a pályázat kiírásában.

Valami menet közben megváltozott...

A kérdés tehát adott:

 

 

 

 

Városmajori Szabadtéri Színpad, Pokorni Zoltán, költözés

 

 

Szólj hozzá!


A terepasztaltól a zombikon át a színházi világig: Káli holtak

A terepasztaltól a zombikon át a színházi világig:...

A Káli holtak Térey János azonos című – sajnos utolsó – regényéből készült színdarab bemutatója a napokban volt a Kamrában.
 
Színház naptár

Színházba megy a Trónok harca

A Trónok harca színházi adaptációján dolgozik George R.R. Martin, a Trónok harca-univerzum alkotója. Az élőszereplős, látványos díszletelemek között játszódó előadásokat 2023-tól mutathatják be a világ leghíresebb színpadain, például a New York-i Broadway-n és a londoni West Enden – írja sajtóértesülésekre hivatkozva a...

Az idei színházi világnapra Helen Mirren írt üzenetet

A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet kezdeményezésére 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója.
Új színdarabok
Az óceánjáró
Bankhitel
Bankhitel
Budapest 
Babaróka
Babaróka
Budapest 
Babaróka
Babaróka
Budapest 
Babaróka
Babaróka
Budapest 
Babaróka
Babaróka
Budapest 
Babaróka
Babaróka
Budapest 
Babaróka
Babaróka
Budapest 
Babaróka
Babaróka
Budapest 
Babaróka
Babaróka
Budapest