Május végén egyes színházak újranyithatnak – Ausztriában

2020. May 16.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu, MTI

Május végén újranyitnak a kis és a közepes színházak Ausztriában. Ezt az osztrák egészségügyi miniszter és Werner Kogler alkancellár jelentette be tegnap.

Május végén egyes színházak újranyithatnak – Ausztriában

De természetesen Ausztriában is az egészség védelme áll az első helyen, ezért a kulturális szektorban is csak lépésenként történhet az újranyitás.

Rudolf Anschober arról is beszélt, hogy a nyitás kizárólag szigorú óvintézkedések mellett lehetséges; ugyanakkor nem lesz egyszerű megtalálni a megoldást a kórusok, a filmkészítők számára. A tárcavezető ismertette, hogy május 29-től ismét lehetővé teszik a legfeljebb százfős rendezvények, valamint a színpadi próbák és a filmfelvételek megtartását, július 1-jétől pedig 250 főre emelik az engedélyezett létszámot. Anschober kiemelte, hogy ezzel egy időben, ugyanezekkel a feltételekkel nyithatnak ki júliustól a mozik is.

Augusztustól már 500-an is részt vehetnek egy rendezvényen, sőt, ekkor már különleges biztonsági intézkedések mellett nagyobb, ezerfős események megrendezésére is van lehetőség.

A rendezvényeken úgynevezett "koronavírus-megbízott" is jelen lesz, aki felügyeli a szabályok betartását, és kapcsolatban áll majd a hivatalokkal.

Hozzátette: a részletes tervet a közeljövőben dolgozzák majd ki a kulturális szféra szereplőinek a bevonásával.Werner Kogler aláhúzta: sokkal több mindenre van lehetőség, mint amit nem sokkal korábban remélni mertek volna. Hozzátette ugyanakkor: együtt kell megtanulniunk, hogyan tudják "kijátszani" a vírust.  A kulturális élet újranyitása nem egyszerű, mivel "szűk termekben sok ember van jelen egyszerre" – tette hozzá.

Közben bejelentette lemondását Ulrike Lunacek kulturális és művészeti államtitkár. "Nem volt több esélyem" - jelentette ki a politikus, nemrég ugyanis több művész is bírálta, egyebek mellett a kulturális intézmények szerintük kései újranyitása miatt.

Nemrég több ismert osztrák művész is csatlakozott ahhoz az online petícióhoz, amiben segítséget kértek a művészek számára. Az ismert kabarészínész, Lukas Resetarits pedig a Facebook-oldalán tiltakozott, amiért a politikai döntéshozók szerinte méltatlanul bánnak a kulturális élet szereplőivel. Lunacek szerint "nem csökkent a csalódottság" azt követően sem, hogy Werner Kogler alkancellár egy 700 millió eurós segélycsomagot hirdetett a kulturális és a sportegyesületek számára. Hangsúlyozta: éppen ezért átadja a helyét egy olyan személynek, aki remélhetőleg többet tud majd elérni.

Közben a Bregenzi Fesztivál honlapján közzétett információk szerint a szervezők a koronavírus okozta helyzet és a kormány előírásai miatt nem tartják meg a fesztivált. Elhattározták ugyanakkor, hogy a közönség kedvencét, Giuseppe Verdi Rigoletto című operáját jövőre ismét műsorra tűzik majd.

Az idén 100 éves (!!!) Salzburgi Ünnepi Játékok vezetése ugyanakkor lehetségesnek tartja, hogy az óvintézkedések betartása mellett, a korábbi évekhez képest eltérő módon is megtartsák a fesztivált. Ismertették: örülnek annak, hogy több hetes szünet után a művészek ismét színpadra léphetnek; ugyanakkor pontosan meg kell határozni, hogyan zajlanak majd a próbák, és hogyan léphetnek fel a kórusok, illetve a zenekarok – tették hozzá. Feltehetően a Salzburgi Játékok programját jelentősen lerövidítik.

A kórus próbáján tarolt a vírus

színházak, újranyitás, Ausztria, koronavírus-járvány, Bregenzi Fesztivál, Salzburgi Ünnepi Játékok

 

 

Szólj hozzá!


Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi fesztivál lesz Balatonalmádiban!

Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi...

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi...
 
Színház naptár

Generációnk a padlón hever (Az ügynök halála, Centrál Színház)

Mint arról már többször is hírt adtunk, a Centrál Színház tűzte műsorára a drámairodalom egyik klasszikusát. A főpróbán jártam, és előre bocsájtom, nem kritikaírásra vállalkoztam, hanem arról beszélnék, hogy 2024-ben számomra mit jelentett ez az előadás.

A nők és a művészet – nehezített pálya

Számos kutatás bizonyítja, hogy a női művészeknek nehezebb dolguk van a kreatív szakmákban, mint a férfiaknak.
Új színdarabok
A király beszéde
A király beszéde
Székesfehérvár 
A kék hajú lány
A kék hajú lány
Székesfehérvár 
A kék hajú lány
A kék hajú lány
Székesfehérvár 
kettős:játék
kettős:játék
Budapest