Lemondott a Szegedi Szabadtéri Játékok vezetése

2021. January 19.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu, MTI

Felmentését kérte Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója, s hozzá hasonlóan távozik a fesztivál éléről Harangozó Gyula művészeti igazgató is - tájékoztatta a kulturális szakember kedden az MTI-t.

Lemondott a Szegedi Szabadtéri Játékok vezetése

Herczeg Tamás közleménye szerint felmentési kérelmét a munkáltatói jogkör gyakorlója, a polgármester elfogadta, munkaviszonya február 15-ével szűnik meg, közös megegyezéssel. A szakember felidézte, szakmai pályafutásának csaknem 14 éve köti a játékokhoz, amelyből nyolc szezont Harangozó Gyula művészeti igazgatóval jegyez, aki szintén elköszön a fesztivál vezetésétől. A direktor  kifejtette, hálás a sorsnak az elmúlt évekért, s valamennyi munkatársának köszönettel tartozik az átélt művészileg fontos pillanatokért. Hazai és világsztárok léptek fel Szegeden, bemutattak hét operát, köztük a játékok történetében először Wagner- és barokk művet is, számos Broadway-musical magyarországi bemutatóját ünnepelhették a közönséggel, és otthonra leltek a fesztiválon Shakespeare és Moliere drámái is.

Az elmúlt időszak próbatételei között említette a leköszönő igazgató a Dóm rekonstrukcióját és a pandémiás helyzetet is, hozzátéve, a nehézségeket a nézők és a városvezetés bizalmának köszönhetően sikerrel vették. Szavai szerint "bár olykor talán a kelleténél szenvedélyesebben érveltek, felmentést adhat, hogy mindig a közös ügyet, a Szegedi Szabadtéri Játékok sikerét képviselték".

A szegedi önkormányzati cégek és intézmények működését érintő strukturális reform keretében a markáns intézményi kultúrpolitikát az egységes városi stratégia váltja fel, amely már nem az általa szorgalmazott önállóan működő Szabadtéri Játékokra teszi a hangsúlyt – tudatta a szakember. Úgy fogalmazott, új korszak kezdődik az életében, és új korszak a Szabadtéri Játékok életében is. Az utóbbi években az intézményvezetés mellett erőteljesebben foglalkoztatja a művészeti oktatás és az alkotói munka, a rendezés is. Hozzátette: vezetőként elszakad a játékoktól, de marad alkotóként, a Moliere-vígjáték rendezőjeként  – és persze a játékok lelkes nézőjeként.

A fotó innen, s noha az interjú 2017-es, érdemes elolvasni.

Szegedi Szabadtéri Játékok, Herczeg Tamás, Harangozó Gyula, felmondás

 

 

Szólj hozzá!


Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi fesztivál lesz Balatonalmádiban!

Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi...

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi...
 
Színház naptár

Generációnk a padlón hever (Az ügynök halála, Centrál Színház)

Mint arról már többször is hírt adtunk, a Centrál Színház tűzte műsorára a drámairodalom egyik klasszikusát. A főpróbán jártam, és előre bocsájtom, nem kritikaírásra vállalkoztam, hanem arról beszélnék, hogy 2024-ben számomra mit jelentett ez az előadás.

A nők és a művészet – nehezített pálya

Számos kutatás bizonyítja, hogy a női művészeknek nehezebb dolguk van a kreatív szakmákban, mint a férfiaknak.
Új színdarabok
A király beszéde
A király beszéde
Székesfehérvár 
A kék hajú lány
A kék hajú lány
Székesfehérvár 
A kék hajú lány
A kék hajú lány
Székesfehérvár 
kettős:játék
kettős:játék
Budapest