Kortárs társadalmi szélmalomharcaink – Ősbemutatóra készül az Örkény Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad

2 hete  ·   hír   ·  Színházvilág.hu, MTI

Kortárs társadalmi szélmalomharcaink a média- és tudatipar nyomása alatt, virtualitás versus valóság, generációs válság, játékszenvedély és gémervilág - ilyen és ehhez hasonló témákból építkezik a két színház koprodukciójában készülő új magyar darab, amelyet ESCAPE - A Donkihóte-projekt címmel mutatnak be július 5-én.

Don Quijote és Sancho szobra Cervantes szülőháza előtt

"Hogyan kérhetjük számon a Blaha aluljáróban Pókember önzetlenségét, vagy egy szamuráj erkölcsi kódexét? Pest vármegyén Völgyzugoly szokásait? Ismerős a helyzet abszurditása? Nem véletlen. A világirodalom egyik legizgalmasabb magányos hőse ihlet minket, egy szélmalmokkal, és a valódi bűnnel szembeszálló szent fantaszta, az igazság groteszk bajnoka. Hogyan reagál a társadalmunk egy alig hetven kilós önjelölt huszárezredre? What would Kinizsi do?"

Elszabaduló színházi fantázia vadregényes normalitásunkról. Az előadás szövegkönyvét Závada Péter, Varga Zsófia, valamint az előadás rendezője, Kovács D. Dániel jegyzi.

Kiindulási pontként Cervantes Don Quijote-ját választották, és megvizsgálták, hogy a kortárs popkultúrában hogyan jelenik meg az aktív, világot jobbítani akaró hős története. "

"Főszereplőnk nem a lovagregények, hanem a számítógépes játékok világába menekül egy olyan generációsnak mondható pánik elől, amelynek gyökere a kortársaim körében - és magamon is - tapasztalt felnőni képtelenség" – mondta a rendező.

A virtuális valóságba menekülés jelenik meg az előadás látványvilágában is. A Schnábel Zita tervezte díszlet a városi dzsungel hatását kelti, amelyben az utcakép valósághű elemei mosódnak egybe a számítógépes játékok látványát idéző vetítéstechnikával.

Újvári Bors és Fekete Máté médiadizájnerek kifejezetten az előadáshoz készítenek a történetnek megágyazó virtuális világot. Szintén a gémerek által ismert karakterekből és helyzetekből inspirálódnak a jelmezek, amelyek tervezője Nagy Fruzsina, valamint az előadás zenei világa is, amely Keresztes Gábor munkája.

A darabban az Örkény Színház társulatának kilenc színésze - Hajduk Károly, Tenki Réka, Borsi-Balogh Máté, Kókai Tünde, Nagy Zsolt, Zsigmond Emőke, Terhes Sándor, Vajda Milán és Jéger Zsombor – lesz látható.

A darabot a július 5-i bemutató után július 6-án és augusztus 13-án is játsszák a Városmajorban.

A produkció a 2024/2025-ös évadban az Örkény Színházban lesz látható.

Bővebb információ az előadásról itt.

Örkény Színház, Városmajori Szabadtéri Színpad, Don Quijote

 

 

Szólj hozzá!


A Vasember a világot jelentő deszkákra lép

A Vasember a világot jelentő deszkákra lép

Robert Downey Jr., a Vasember sztárja szeptemberben debütál a Broadwayn a McNeal című új darab főszerepében –számolt be róla a Variety.com.
 
Színház naptár

Határvonalak: színházi fesztivál Szombathelyen

A tavalyi esemény sikerén felbátorodva idén is megrendezik május 30. és június 2. között a Határvonalak Színházi Fesztivált Szombathelyen, a Weöres Sándor Színházban, mely során a különböző színházi formákat kívánják megmutatni a táncszínháztól kezdve a prózain és a zenésen át egészen a multimédiás eszközöket is...

Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

A Győri Nemzeti Színház igazgatójával készült, a szakmai kétlakiság kihívásairól szóló beszélgetést az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület bocsájtotta a rendelkezésünkre.
Új színdarabok