Hogy játsszon Bóbita?

2020. April 21.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu

Azt már tudjuk, hogy szárnyat kellene igéznie a malacra meg röptetés, csók, egyebek – de vajon Weöres sorvezetője mennyire segít a pécsi Bóbita Bábszínházon? S ezzel a problematikával nem csak a város egyetlen színháza szembesül.

Hogy játsszon Bóbita?

Közleményt adott ki a Magyar Színházi Társaság, amelyben a Pécsi Nemzeti Színház és az ugyancsak pécsi illetőségű Bóbita Bábszínház sorsáért aggódnak:

Magyarország kormánya 115062020. (IV.10.) határozata, mely a Magyar Közlöny 2020. évi 72. számában jelent meg, 1. mellékletében részletesen felsorolja azokat a vidéki színházakat, melyek helyi önkormányzati fenntartásúak, de a jövőben közös működtetésűek lesznek.

Ebből hiányzik két pécsi önkormányzati színház: a Pécsi Nemzeti Színház, valamint a Bóbita Bábszínház.

A Magyar Színházi Társaság elnökségét aggodalommal tölti el, hogy a két intézmény működését még most is teljes bizonytalanság övezi, ami a jelenlegi veszélyhelyzetben, amikor egyébként is bizonytalan a jövő, még inkább veszélyezteti a két patinás színház létét, munkatársainak egzisztenciáját.

A Színházi Társaság szakmai szervezet. Nem rendelkezik elegendő információval arról, hogy mi okozta a jelenlegi patthelyzetet és nem is kíván döntőbíróként fellépni s eldönteni, ki a felelős. Számunkra csak az a fontos, hogy a Pécsi Nemzeti Színházban, s a többi, előadó-művészeti intézményben dolgozók megélhetése biztosítva legyen, s semmi ne veszélyeztesse sem most, sem pedig a hagyományos színházi munka – remélhetőleg mielőbbi – megindulása után a színház működését, az alkalmazottak biztonságát és az ott elvégzett magas szintű művészeti munkát.

Arra kérjük ezért az Emberi Erőforrások Minisztériumát és a pécsi önkormányzatot, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy mielőbb olyan megállapodás szülessen, amely megnyugtatóan rendezi ezt a problémát.

 Budapest, 2020. április 21.

 a Magyar Színházi Társaság elnöksége

 

Magyar Színházi Társaság, közlemény, Pécsi Nemzeti Színház, Bóbita Bábszínház, kormány, önkormányzat, színházak fenntartása, finanszírozás

 

 

Szólj hozzá!


Idén is megrendezik a Vígmajálist

Idén is megrendezik a Vígmajálist

Május 1-jén délután a Vígszínház meghirdeti a 2024/25-ös évad programját, majd a társulat tagjai részleteket adnak elő többek között olyan...
 
Színház naptár

Villakoncert a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum szervezésében jazz koncert lesz: a házat a Gáspár Károly Trió tölti meg zenével.

Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi fesztivál lesz Balatonalmádiban!

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi utcaszínház fesztiválja, a BONDORODÓ. Június utolsó hétvégéjén közvetlenül a Balaton partjára érkezik a fergeteges forgatag karavánja, és megnyitja kapuit a sokszínűségéről és...
Új színdarabok