Hárman kapnak Hevesi Sándor-díjat a színházi világnap alkalmából

2023. March 27.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu, MTI

Büki Dóra, Juronics Tamás és Veress Anna kapja idén a magyar színház nemzetközi elismertetéséért és megismertetéséért odaítélt Hevesi Sándor-díjat, amelyet a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) Magyar Központja minden évben a színházi világnap alkalmából oszt ki.

Hárman kapnak Hevesi Sándor-díjat a színházi világnap alkalmából

A Hevesi Sándor-díjat az ITI Magyar Központjának kezdeményezésére alapították 1998-ban. Az elismerést minden évben annak a három művésznek, kultúraközvetítő, társulatvezető szakembernek adják át, aki sokat tett a magyar színház nemzetközi elismertetéséért, megismertetéséért.

A Hevesi Sándor-díjat 2023-ben is hárman vehetik át: Büki Dóra producer, produkciós vezető, dramaturg, a Proton Színház egyik alapítója; Juronics Tamás Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, színházi rendező, érdemes művész és Veress Anna Jászai Mari-díjas dramaturg, műfordító.

A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartják március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet – és tágabb értelemben a kultúra – fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását.

A 61. színházi világnap alkalmából több hazai színház készül programokkal, az előadások előtt Magyarországon is felolvassák a világnapi üzenetet, amelyet idén Samiha Ayoub egyiptomi színésznő fogalmazott meg.

"Miközben boldog vagyok, hogy hozzátok szólhatok, minden porcikám remeg a nyomasztó feszültségek és zűrzavaros érzések súlya alatt, amelyektől a világ mai állapotát látva mindannyian szenvedünk - színházi és nem színházi alkotók egyaránt" - fogalmaz a művész üzenetében, amelyet az ITI Magyar Központja juttatott el az MTI-hez.

Mint írja, soha ezelőtt nem volt meg a lehetőségünk ilyen szorosan kapcsolódni, mint ma, és még soha nem voltunk ennyi ellentétben, ennyire távol egymástól.

"Ezt a drámai paradoxont a mai világunk kényszeríti ránk" - hangsúlyozza.

Mint kiemeli, a színház esszenciája a tiszta emberi cselekvés, ami az életen alapszik. A nagy úttörő, Konsztantyin Sztanyiszlavszkij szavaival élve: "soha ne gyere be a színházba sáros lábbal. A port és a koszt hagyd kint. Az aggodalmaid, civakodásaid, kicsinyes nehézségeid, mindent, ami tönkreteszi az életed és elvonja a figyelmed a művészetedről - tedd le az ajtóban" – írja a művész.

A színházi munkáról szólva úgy fogalmaz, "amit mi a színpadon csinálunk, az maga az élet, amit a semmiből hozunk létre, olyan, mint az izzó parázs, ami szikrázik a sötétben" – világosságot és meleget ad az éjszakában.

"Mi a művészet fényét használjuk a tudatlanság és a szélsőségesség sötétsége ellen" – hangsúlyozza, hozzátéve: hitet teszünk amellett, hogy az élet megérdemli, hogy éljük.

"Arra hívlak titeket, hogy álljunk össze mindannyian, kéz a kézben és vállvetve, engedjük szabadjára a hangunkat, ahogy a színpadon szoktuk, hogy felébresszük a világ lelkiismeretét és megkeressük magunkban az ember elveszett lényegét. A szabad, toleráns, szerető, együttérző, gyengéd és elfogadó embert. Utasítsuk el a brutalitás, a rasszizmus, a véres konfliktusok, az egyoldalú gondolkodás és szélsőségesség aljas képeit" – írja a művész.

"Rajtunk kívül senki más nem képes így terjeszteni az életet. Úgyhogy terjesszük együtt a világ és az emberiség érdekében" – zárja szavait Samiha Ayoub.

színházi világnap, Büki Dóra, Juronics Tamás és Veress Anna, Samiha Ayoub, Hevesi Sándor-díj

 

 

Szólj hozzá!


Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi fesztivál lesz Balatonalmádiban!

Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi...

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi...
 
Színház naptár

Generációnk a padlón hever (Az ügynök halála, Centrál Színház)

Mint arról már többször is hírt adtunk, a Centrál Színház tűzte műsorára a drámairodalom egyik klasszikusát. A főpróbán jártam, és előre bocsájtom, nem kritikaírásra vállalkoztam, hanem arról beszélnék, hogy 2024-ben számomra mit jelentett ez az előadás.

A nők és a művészet – nehezített pálya

Számos kutatás bizonyítja, hogy a női művészeknek nehezebb dolguk van a kreatív szakmákban, mint a férfiaknak.
Új színdarabok
A király beszéde
A király beszéde
Székesfehérvár 
A kék hajú lány
A kék hajú lány
Székesfehérvár 
A kék hajú lány
A kék hajú lány
Székesfehérvár 
kettős:játék
kettős:játék
Budapest