Etikett-tikett, avagy hogyan NE viselkedjünk a színházban

2 hete  ·   hír   ·  Színházvilág.hu

A székesfehérvári Vörösmarty Színház hat részes kisfilm-sorozattal és edukációs kampánnyal igyekszik felhívni a figyelmet a nézőtéri viselkedés normáira.

Fotó: Torma Sándor

A Vörösmarty Színház igazgatója, Szikora János, aki maga is szerepel az egyik kisfilmben, felajánlotta a filmeket a hazai és határon túli magyar színházigazgatóknak. Mint elmondta, azért érdemes felhívni a figyelmet a színházi etikett fontosságára, mert ez is hozzátartozik ahhoz a közös kincshez, ahhoz a szélesebb értelemben vett kultúrához, amit a színházi közösség együtt őriz.

Csörgés, zörgés, mobilozás, szipogás, tüsszögés, késés és pusmogás. Ismerős? Mindenki, aki rendszeres színházlátogató, találkozott már ezekkel a nézőtéri aktivitásokkal és az ezekkel járó zajokkal.

A Vörösmarty Színház Etikett-tikett című videó-szkeccs sorozatában azokat a nézői viselkedéseket szerették volna bemutatni, amelyek a tapasztalatok szerint a leggyakrabban fordulnak elő és a legzavaróbbak tudnak lenni, nem csak a nézőtéren ülők számára, de sokszor a színpadon játszóknak is. 

"Rengeteg visszajelzést kaptunk a színházon belül színészektől, művészeti- és nézőtéri munkatársaktól, de legfőképpen a közönség tagjaitól, hogy bizonyos esetekben általánosan tapasztalható, zavaró nézői viselkedéssel találkoztak" – mesélték.

Ezek alapján a legkellemetlenebbek a késés; amikor valaki betegen jön színházba; a nézőtéren való evés és ivás; a nézőtéri telefonhasználat, az előadás közbeni beszélgetés; illetve a hírhedten hangos cukorka papírok kibontása. 

A kisfilmekben a leggyakrabban előforduló problémákra fókuszáltak, amelyek sokaknak kézenfekvőnek tűnhetnek, viszont a gyakorlat azt mutatja, nem árt felfrissíteni a tudást ezekkel a témákkal kapcsolatban.

"Ezeket humorosan, sokszor kisebb túlzásokkal mutatjuk be, pontosan azért, mert fontosnak tartottuk, hogy néha nevessünk magunkon is, amellett, hogy közben gondolunk nézőtársainkra, illetve az előadásban szereplő színészekre" – tették hozzá. 

A kisfilmek:

 

 

etikett, nézők, Vörösmarty Szinház

 

 

Szólj hozzá!


Újraéledt a hely, ahol Heltai Jenővel, Molnár Ferenccel, Karinthy Frigyessel, sőt: József Attilával is találkozni lehetett

Újraéledt a hely, ahol Heltai Jenővel, Molnár...

Ma, azaz október 12-én nyitja meg kapuit a Víg Szalon, a Vígszínház negyedik játszóhelye. nem is akárhol...
 
Színház naptár

Visszaköltözött az egykori Arizona Mulatóba Madám Bizsu

A sikeres nyárikerti előbemutatót követően oda tér vissza a Madám Bizsu, ahol a cselekménye is játszódik: a Thália Színház Arizona Stúdiójának falai közé. A nosztalgikus hangulatú dokumentumjáték, ami a XX. századi fővárosi mulatók forgatagába kalauzol bennünket, szeptember 27-én debütált a budapesti közönség előtt.

Zene: Budapesti Vonósok – szó: Kálid Artúr

A zene világnapján a „parfümös” barokk udvari táncoktól a „földszagú” népi táncokon át a fanyar táncstilizációkig vezet a Budapesti Vonósok koncertjének táncrendje. A koncerten elhangzó művekre Kálid Artúr segít ráhangolódni verssel és prózával.
Új színdarabok
PALI - regisztráció
AZ ARAB ÉJSZAKA
Bonci
Bonci
Budapest 
Bonci
Bonci
Budapest 
Bonci
Bonci
Budapest 
Bonci
Bonci
Budapest 
Bonci
Bonci
Budapest