Elhunyt Shirley Knight (1936-2020)

2020. April 23.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu, MTI

Nem lehet NEM ismerni: a hatvanas évektől 2018-ig majdnem kétszáz filmben és tévés produkcióban szerepelt. A 83 éves színésznő természetes halállal halt meg szerdán a texasi San Marcosban – közölte a lánya.

Elhunyt Shirley Knight

Ő volt az, aki 1960-ban a The Dark at the Top of the Stairs, 1962-ben pedig Az ifjúság édes madara című Tennessee Williams-regényből készült filmjéért Oscar-jelölést kapott.

Ő volt az, akire Francis Ford Coppola kifejezetten rászabta Az esőemberek (1969) női főszerepét.

Meg ő volt az is, aki szerepelt abban a filmben, amelyben Tom Cruise megkapta legelső filmszerepét: ez Zefirelli Végtelen szerelem című mozija volt. Shirley Knightnak nem ez lehetett a legjobb emléke, mert alakításáért (Ann Butterfield) Arany Málnára jelölték, amivel köztudottan az amerikai filmipar legrosszabb alakítást nyújtó színészeit "jutalmazzák": Végül nem ő kapta meg, hanem Diana Scarwid (Anyu a sztár).

És ő volt az is, aki még nyolcvanévesen is dolgozott: A pláza ásza Vegasban című komédiában játszotta el ismét A pláza ásza című 2009-es vígjátékban alakított szerepét.

S ha valaki nek még  indig nem ugrana be, láthatta 1997-ben a Lesz ez még így sem! című vígjátékban Jack Nicholsonnal és Helen Hunttal,  majd 2001-ben az Angyali szemek című Luis Mandoki-filmben Jennifer Lopezzel.

Nyolcszor jelölték Emmy-díjra, és 1988-ban a Thirtysomething című sorozat vendégszínészeként, majd 1995-ben a New York rendőrei-sorozat és a Indictment: The McMartin Trial című minisorozatért is elnyerte a tévés Oscart. Színpadi szerepei közül Tony-díjjal ismerték el 1976-ban a Kennedy's Children című darabban nyújtott játékát.

R.I.P.

 

Shirley Knight, gyász, Hollywood, amerikai film

 

 

Szólj hozzá!


Idén is megrendezik a Vígmajálist

Idén is megrendezik a Vígmajálist

Május 1-jén délután a Vígszínház meghirdeti a 2024/25-ös évad programját, majd a társulat tagjai részleteket adnak elő többek között olyan...
 
Színház naptár

Villakoncert a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum szervezésében jazz koncert lesz: a házat a Gáspár Károly Trió tölti meg zenével.

Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi fesztivál lesz Balatonalmádiban!

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi utcaszínház fesztiválja, a BONDORODÓ. Június utolsó hétvégéjén közvetlenül a Balaton partjára érkezik a fergeteges forgatag karavánja, és megnyitja kapuit a sokszínűségéről és...
Új színdarabok