Elhunyt az amerikai színház bárdja

2020. March 26.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu, MTI

81 éves korában Floridában elhunyt a Broadway egyik legendás szerzője, Terrence McNally, négyszeres Tony-díjas színműíró.

Elhunyt az amerikai színház bárdja

A hatvanéves pályafutása alatt több tucatnyi színművet író művész halálhírét kedden társa, Tom Kirdahy jelentette be. Mint hozzátette: McNally, akinek korábban tüdőrákja volt és krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedett, a koronavírus okozta komplikációk következtében hunyt el abban a sarasotai kórházban, ahol kezelték.

Pályafutása 1963-ban kezdődött a Broadwayn, és még tavaly is ott világított a neve szerzőként a Frankie és Johnny című darab felújítását hirdető fényreklámon. A darabból McNally forgatókönyve nyomán 1991-ben Krumplirózsa címmel népszerű film is készült Al Pacino és Michelle Pfeiffer főszereplésével. A darab Budapesten "Ketten egyedül" címmel a Thália színház repertoárjában szerepel, Schell Judit és Kamarás Iván főszereplésével.

Első Broadway-n bemutatott darabja, az And Things That Go Bump in the Night 1963-ban sem a kritika, sem a közönség tetszését nem nyerte el, "ízléstelennek" ítélték, és alig három hétig játszották. Több későbbi provokatív darabja is megosztotta a közönséget. Mint a kilencvenes években egy interjújában mondta, megnyerné a legtöbb rossz kritikát elnyerő színműírók versenyét.

Négy Tony-díját A pókasszony csókja (1993), a Szerelmi csetepaté (1995), a Mesterkurzus (1996) és a Ragtime (1998) című darabjaiért kapta.

"Szeretek olyanokkal dolgozni, akik sokkal tehetségesebbek és okosabbak nálam, akik kevesebbet hibáznak, mint én, és akik rám szólnak, ha valamit elkutyulok" – mondta 2013-ban az LA Stage Times színházi lapnak. Hozzátette, azt látja az igazi tragédiának, hogy sokan nem hajlandóak tudomásul venni, hogy mindig tanulni kell az életben.

Tavaly egész munkásságát – számos színművét, tucatnyi musicaljét és több operáját – Tony-életműdíjjal jutalmazta a színházi szakma. A közönség előtt állva a színpadon azzal viccelődött, hogy "nem jött túl korán az elismerés".

"A színház megváltoztatja a szívet, a titkos helyet, ahol valóban élünk. A világnak soha nem volt ennyire szüksége a művészekre, hogy emlékeztessenek rá, mit is jelent valójában az igazság, a szépség és a kedvesség" – mondta az ünnepségen.

McNally számos rangos díjat elnyert pályafutása alatt, beiktatták az Amerikai Színház Hírességeinek Csarnokába is.

Terrence McNally, gyász, koronavírus-járvány

 

 

Szólj hozzá!


Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi fesztivál lesz Balatonalmádiban!

Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi...

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi...
 
Színház naptár

Generációnk a padlón hever (Az ügynök halála, Centrál Színház)

Mint arról már többször is hírt adtunk, a Centrál Színház tűzte műsorára a drámairodalom egyik klasszikusát. A főpróbán jártam, és előre bocsájtom, nem kritikaírásra vállalkoztam, hanem arról beszélnék, hogy 2024-ben számomra mit jelentett ez az előadás.

A nők és a művészet – nehezített pálya

Számos kutatás bizonyítja, hogy a női művészeknek nehezebb dolguk van a kreatív szakmákban, mint a férfiaknak.
Új színdarabok
A király beszéde
A király beszéde
Székesfehérvár 
A kék hajú lány
A kék hajú lány
Székesfehérvár 
A kék hajú lány
A kék hajú lány
Székesfehérvár 
kettős:játék
kettős:játék
Budapest