Elhunyt a bukaresti Bulandra Színház igazgatója

2019. September 19.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu, MTI

Szerdán 60 éves korában elhunyt Alexandru Darie rendező, a román színház egyik meghatározó alakja, a bukaresti Bulandra Színház direktora.

Fotó: fanatik.ro

A művész betegségben szenvedett, az utóbbi két hétben kórházi kezelésre szorult. A rendező Iurie Darie (1929-2012) népszerű román színművész fia volt.

Alexandru Darie a bukaresti színművészeti egyetem rendezés szakán végzett 1983-ban, majd romániai vidéki színházakban dolgozott, például Nagyváradon és Piatra Neamton. 1989-ben rendezőként alkalmazta a bukaresti Teatrul de Comedie színház, ahol színpadra állította a Szentivánéji álmot. Ez a darab meghívást kapott a Londoni Nemzetközi Színházi Fesztiválra, majd a produkciót a világ húsz legjobb előadása közé jelölték. Darie az Egyesült Államokban és Japánban is rendezett. 2002-ben nevezték ki a bukaresti Bulandra Színház igazgatójává, amelyet a román színházi szakma a főváros és az ország egyik legjobb teátrumának tart. Az intézmény tagja a Kolozsvári Állami Magyar Színházzal együtt az Európai Színházi Uniónak, amelynek elnöki tisztségét 2006-ban töltötte be Darie.

Bulandra Színház, Bukarest, Alexandru Darie, gyász

 

 

Szólj hozzá!


Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

A Győri Nemzeti Színház igazgatójával készült, a szakmai kétlakiság kihívásairól szóló beszélgetést az Előadóművészi Jogvédő Iroda...
 
Színház naptár

A színésznő, akinek saját menüje van a bisztróban

Ónodi Eszter az ország egyik legismertebb színésznője, a Katona József színház tagja, számos ismert film és sorozat főszereplője. Évek óta nagyon odafigyel a környezetére, méhlegelőt alakít ki a telkén, virágot ültet, biciklivel jár és arra törekszik, hogy a főzések során is a lehető legfenttarthatóbban járjon el. Most...

A majdnem tökéletes boldogság receptje

A LIAison és a Füst sikere után megszületett Pokorny Lia legújabb önálló estje. A majdnem tökéletes boldogság receptje című előadás április 12-én a MOMKultban debütál, és onnantól kezdődően havonta látható majd Budapesten és az ország különböző pontjain.
Új színdarabok