Életnagyságú Gábor Zsazsa-szobrot állítanak Budán

2024. January 19.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu

Februárban avatják majd fel Gábor Zsazsa életnagyságú szobrát Budapesten, a Keleti Károly utca és a Margit körút sarkán.

Életnagyságú Gábor Zsazsa-szobrot állítanak Budapesten

A MAGYAR HOLLYWOOD TANÁCSRÓL

Bokor Balázs nagykövet közel negyven éves diplomáciai tevékenysége keretében 2012-ben tért vissza Magyarországra főkonzuli megbízatásából, Los Angelesből. Majd megírta „Az én Hollywoodom” című könyvét, amely eddig három kiadást ért meg. 2016-ban pedig megalakította a Magyar Hollywood Tanács nevű civilszervezetet, amely a Magyarországról elindult, magyar gyökerekkel rendelkező hollywoodi és a világon máshol is működő filmes világhírességek emlékét kívánja megőrizni. A magyar származású filmikonok szülőhelye önkormányzataival, civil szervezetekkel együttműködve országosan és nemzetközileg egyaránt ismertté teszi az adott településhez való kötődésüket.  E témakörben rendezvényeket szerveznek, amelyeken megemlékezik az érintett személyiségekkel kapcsolatos évfordulókról, azokról kiadványokat jelentetnek meg. Forrás.

"Szeretnénk a nyár végén egy utcatáblát vagy egy szobrot állítani Zsazsának, remélem, ebben a polgármesterek is partnerek lesznek majd, hiszen olyan kerületben állítanánk emléket, ahol Zsazsának személyes élményei voltak. A Gundel éttermet imádta, de a Stefánia út környékére is gondoltunk, hiszen ott állt egykor a ház is, amelyben született és felnőtt " – nyilatkozta 2022-ben a Blikknek Gábor Marcell, a díva unokatestvérének unokája (nem örökös).

Nos, a szobor végül 2024 tél végén, és a Keleti Károly utca/Margit körút sarkán fog állni – hogy miért pont itt, arról majd az avatáson beszél Örsi Gergely, II. kerület polgármestere (még nincs dátum).

Annyit még tudunk, hogy a szobor alkotója Babusa János, a megrendelője pedig Gábor Zsazsa özvegye, a Frederic von Anhalt, aki 80 évesen is igen friss, havi rendszerességgel gondokodik arról, hogy a díva – vagy a saját – neve felbukkanjon a sajtóban.

Szerintünk a szobornál sokkal fontosabb az a kezdeményezés, hogy a Magyar Hollywood Tanács és Frederic von Anhalt között megállapodás született, miszerint 2023 elején létrehozzák a budapesti Gábor Zsazsa Alapítványt. 2024 elején ennek még nyomát nem találtuk, pedig azt is híresztelték, hogy a színésznő mesés vagyona majd az alapítványra száll, és az összeg "nehéz helyzetben lévő és pályakezdő művészeknek lesz hivatott segíteni." Egy cikkben az özvegy ugyan azt nyilatkoztza, hogy már létezik a szervezet ("aláírta a papírokat"), viszont a kapcsolódó adatbázisok keresőiben nem leltünk még csak hasonlót sem. De hátha a szobor után az is feláll...

Gábor Zsazsa, szobor

 

 

Szólj hozzá!


Háromba vágtad, édes, jó Lajosom? – kérdezik ezúttal Mucsi Zoltántól a Tháliában

Háromba vágtad, édes, jó Lajosom? – kérdezik...

A Thália Színházban már elindultak a Tóték próbái! A tragikomédia, melynek ősbemutatójára szintén a Thália Színházban került sor 1967-ben,...
 
Színház naptár

A hét premierje: A lány a vonaton – JÁTÉKSZÍN

Paula Hawkins A lány a vonaton című regényének színpadi adaptációját október 11-én mutatják be a Játékszínben, Horgas Ádám rendezésében, Lévay Viktóriával a főszerepben.

Visszaköltözött az egykori Arizona Mulatóba Madám Bizsu

A sikeres nyárikerti előbemutatót követően oda tér vissza a Madám Bizsu, ahol a cselekménye is játszódik: a Thália Színház Arizona Stúdiójának falai közé. A nosztalgikus hangulatú dokumentumjáték, ami a XX. századi fővárosi mulatók forgatagába kalauzol bennünket, szeptember 27-én debütált a budapesti közönség előtt.
Új színdarabok
Bonci
Bonci
Budapest 
Bonci
Bonci
Budapest 
Bonci
Bonci
Budapest 
Bonci
Bonci
Budapest 
Kölcsönlakás
Boeing, Boeing
Boeing, Boeing
Budapest 
Boeing, Boeing
Boeing, Boeing
Budapest 
Boeing, Boeing
Boeing, Boeing
Budapest 
Fodrásznő
Fodrásznő
Budapest 
 
 
 
Cached at 11:38:24