Életnagyságú Gábor Zsazsa-szobrot állítanak Budán

2024. January 19.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu

Februárban avatják majd fel Gábor Zsazsa életnagyságú szobrát Budapesten, a Keleti Károly utca és a Margit körút sarkán.

Életnagyságú Gábor Zsazsa-szobrot állítanak Budapesten

A MAGYAR HOLLYWOOD TANÁCSRÓL

Bokor Balázs nagykövet közel negyven éves diplomáciai tevékenysége keretében 2012-ben tért vissza Magyarországra főkonzuli megbízatásából, Los Angelesből. Majd megírta „Az én Hollywoodom” című könyvét, amely eddig három kiadást ért meg. 2016-ban pedig megalakította a Magyar Hollywood Tanács nevű civilszervezetet, amely a Magyarországról elindult, magyar gyökerekkel rendelkező hollywoodi és a világon máshol is működő filmes világhírességek emlékét kívánja megőrizni. A magyar származású filmikonok szülőhelye önkormányzataival, civil szervezetekkel együttműködve országosan és nemzetközileg egyaránt ismertté teszi az adott településhez való kötődésüket.  E témakörben rendezvényeket szerveznek, amelyeken megemlékezik az érintett személyiségekkel kapcsolatos évfordulókról, azokról kiadványokat jelentetnek meg. Forrás.

"Szeretnénk a nyár végén egy utcatáblát vagy egy szobrot állítani Zsazsának, remélem, ebben a polgármesterek is partnerek lesznek majd, hiszen olyan kerületben állítanánk emléket, ahol Zsazsának személyes élményei voltak. A Gundel éttermet imádta, de a Stefánia út környékére is gondoltunk, hiszen ott állt egykor a ház is, amelyben született és felnőtt " – nyilatkozta 2022-ben a Blikknek Gábor Marcell, a díva unokatestvérének unokája (nem örökös).

Nos, a szobor végül 2024 tél végén, és a Keleti Károly utca/Margit körút sarkán fog állni – hogy miért pont itt, arról majd az avatáson beszél Örsi Gergely, II. kerület polgármestere (még nincs dátum).

Annyit még tudunk, hogy a szobor alkotója Babusa János, a megrendelője pedig Gábor Zsazsa özvegye, a Frederic von Anhalt, aki 80 évesen is igen friss, havi rendszerességgel gondokodik arról, hogy a díva – vagy a saját – neve felbukkanjon a sajtóban.

Szerintünk a szobornál sokkal fontosabb az a kezdeményezés, hogy a Magyar Hollywood Tanács és Frederic von Anhalt között megállapodás született, miszerint 2023 elején létrehozzák a budapesti Gábor Zsazsa Alapítványt. 2024 elején ennek még nyomát nem találtuk, pedig azt is híresztelték, hogy a színésznő mesés vagyona majd az alapítványra száll, és az összeg "nehéz helyzetben lévő és pályakezdő művészeknek lesz hivatott segíteni." Egy cikkben az özvegy ugyan azt nyilatkoztza, hogy már létezik a szervezet ("aláírta a papírokat"), viszont a kapcsolódó adatbázisok keresőiben nem leltünk még csak hasonlót sem. De hátha a szobor után az is feláll...

Gábor Zsazsa, szobor

 

 

Szólj hozzá!


A Vasember a világot jelentő deszkákra lép

A Vasember a világot jelentő deszkákra lép

Robert Downey Jr., a Vasember sztárja szeptemberben debütál a Broadwayn a McNeal című új darab főszerepében –számolt be róla a Variety.com.
 
Színház naptár

Határvonalak: színházi fesztivál Szombathelyen

A tavalyi esemény sikerén felbátorodva idén is megrendezik május 30. és június 2. között a Határvonalak Színházi Fesztivált Szombathelyen, a Weöres Sándor Színházban, mely során a különböző színházi formákat kívánják megmutatni a táncszínháztól kezdve a prózain és a zenésen át egészen a multimédiás eszközöket is...

Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

A Győri Nemzeti Színház igazgatójával készült, a szakmai kétlakiság kihívásairól szóló beszélgetést az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület bocsájtotta a rendelkezésünkre.
Új színdarabok
Traviata
Traviata
Budapest 
Traviata
Traviata
Budapest 
Traviata
Traviata
Budapest 
Traviata
Traviata
Budapest 
Traviata
Traviata
Budapest 
Traviata
Traviata
Budapest 
Traviata
Traviata
Budapest 
Traviata
Traviata
Budapest