A szegediek nem vállalták a Pintér Béla-darab bemutatóját – még teszteléssel sem

2020. August 12.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu

Másodszor is lemondták Pintér Béla talán legismertebb darabja, a Parasztopera bemutatóját – számol be minderről a Magyar Szó Online.

A szegediek nem vállalták a Pintér Béla-darab bemutatóját – még teszteléssel sem

A Szegedi Nemzeti Színház és az Újvidéki Színház közös előadása márciusi bemutatóját az ismert okokból elhalasztották. Most ismét rossz hírek érkeztek a darabról: lemondták a szeptember 8-ai újvidéki bemutatót, a 9-ei, 10-ei röprízt, valamint a szeptember 18-ára tervezett szegedi bemutatót is.

Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója elmondása szerint a szegedi kollégák egy része nem vállalta az utazást Újvidékre, pedig a fogadók vállalták volna a két vírustesztelés költségeit (visszautazáskor, magyar állampolgárként szükségük lett volna két negatív tesztre.) Az újvidékiek megértéssel fogadták a helyi premier lemondását, azt azonban nem értik, Magyarországon miért kellett a bemutatót törölni és az előadássorozatot elhalasztani "tavaszra". Venczel elmondása szerint a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója arra hivatkozott, hogy nem meri vállalni azt a felelősséget, hogy az újvidéki kollégák a szegedi színházban esetlegesen fertőzést idéznek elő.

"Úgy vélem, hatalmas közönség- és szakmai sikere lett volna a darabnak. A Szegedi Színház teljes apparátusa a legmagasabb szinten dolgozott. Megszületett egy nagyon értékes közösségi érzés. A halasztás miatt sajnálom, hogy nem tudjuk megmutatni a közösségnek a közösségi munka gyümölcsét. Ezt lilaködös jövőbe elhalasztani, úgy gondolom (bár ne legyen így!) lemondás a produkcióról, feláldozása a produkciónak"  – mondta az újvidéki direktor.

A Parasztopera az Újvidéki Színház évi programtervezetének része, illetve szerepel a pénzügyi tervükben is, így december végéig ebből az előadásból valamit produkálniuk kell. A kooprodukcióban az Újvidéki Színház vállalta a költségek 50 százalékát, amit a fenntartóktól kaptak, ezen kívül kötelezettségük van az Emmi felé is, amelynél év végéig el kell számolniuk a pályázati pénz felhasználásával. Most az a terv, hogy a jelmez és a díszlet kellékeit átszállítják Újvidékre, ott valósítják meg a produkciót jogilag és gyakorlatilag úgy, hogy minden szerepet az Újvidéki Színház művészeire osztanak ki.

S majd, egy távoli galaxisban, amikor megteremtődnek a megfelelő körülmények, visszatérnek az eredeti szereposztáshoz, s a színpadon megjelennek majd a szegedi kollégák is.

(Magyar Szó Online)

 

 Szegeden "elindult" az évad:

 

Színházi összefogás a koronavírus terjedése ellen

 

Szegedi Nemzeti Színház, Újvidéki Színház, Pintér Béla, Parasztopera

 

 

Szólj hozzá!


Június 20-án temetik Máthé Erzsit

Június 20-án temetik Máthé Erzsit

A Fiumei úti sírkertben vesznek végső búcsút Máthé Erzsi színművésztől – közölte szerdán Facebook-oldalán a budapesti Katona József...
 
Színház naptár

40. születésnapját ünnepli idén a Zsámbéki Nyári Színház

A Zsámbéki Szombatokat 40 évvel ezelőtt, 1983-ban Mátyás Irén és Bicskei Gábor alapította beírva ezzel a várost a kortárs színjátszás és színházművészet fontos helyszínei közé. Azóta a színház játszóhelye megváltozott és célcsoportja is átalakult, de az irodalom és a színházi iránti elköteleződés a városban...

Az utolsó este EGYÜTT

Mint arról már beszámoltunk, 20 év után felfüggeszti működését a Tünet Együttes. Az elkövetkezendő egy hónapban több előadást játszik még a társulat, majd június 13-án 18 órától a Trafóban tartják a Tünet Búcsú napját.
Új színdarabok
Rigoletto
Rigoletto
Budapest 
Rigoletto
Rigoletto
Budapest 
Rigoletto
Rigoletto
Budapest 
Rigoletto
Rigoletto
Budapest 
Rigoletto
Rigoletto
Budapest 
Rigoletto
Rigoletto
Budapest 
Rigoletto
Rigoletto
Budapest 
Rigoletto
Rigoletto
Budapest 
 
 
 
Cached at 14:29:48