A szegediek nem vállalták a Pintér Béla-darab bemutatóját – még teszteléssel sem

2020. August 12.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu

Másodszor is lemondták Pintér Béla talán legismertebb darabja, a Parasztopera bemutatóját – számol be minderről a Magyar Szó Online.

A szegediek nem vállalták a Pintér Béla-darab bemutatóját – még teszteléssel sem

A Szegedi Nemzeti Színház és az Újvidéki Színház közös előadása márciusi bemutatóját az ismert okokból elhalasztották. Most ismét rossz hírek érkeztek a darabról: lemondták a szeptember 8-ai újvidéki bemutatót, a 9-ei, 10-ei röprízt, valamint a szeptember 18-ára tervezett szegedi bemutatót is.

Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója elmondása szerint a szegedi kollégák egy része nem vállalta az utazást Újvidékre, pedig a fogadók vállalták volna a két vírustesztelés költségeit (visszautazáskor, magyar állampolgárként szükségük lett volna két negatív tesztre.) Az újvidékiek megértéssel fogadták a helyi premier lemondását, azt azonban nem értik, Magyarországon miért kellett a bemutatót törölni és az előadássorozatot elhalasztani "tavaszra". Venczel elmondása szerint a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója arra hivatkozott, hogy nem meri vállalni azt a felelősséget, hogy az újvidéki kollégák a szegedi színházban esetlegesen fertőzést idéznek elő.

"Úgy vélem, hatalmas közönség- és szakmai sikere lett volna a darabnak. A Szegedi Színház teljes apparátusa a legmagasabb szinten dolgozott. Megszületett egy nagyon értékes közösségi érzés. A halasztás miatt sajnálom, hogy nem tudjuk megmutatni a közösségnek a közösségi munka gyümölcsét. Ezt lilaködös jövőbe elhalasztani, úgy gondolom (bár ne legyen így!) lemondás a produkcióról, feláldozása a produkciónak"  – mondta az újvidéki direktor.

A Parasztopera az Újvidéki Színház évi programtervezetének része, illetve szerepel a pénzügyi tervükben is, így december végéig ebből az előadásból valamit produkálniuk kell. A kooprodukcióban az Újvidéki Színház vállalta a költségek 50 százalékát, amit a fenntartóktól kaptak, ezen kívül kötelezettségük van az Emmi felé is, amelynél év végéig el kell számolniuk a pályázati pénz felhasználásával. Most az a terv, hogy a jelmez és a díszlet kellékeit átszállítják Újvidékre, ott valósítják meg a produkciót jogilag és gyakorlatilag úgy, hogy minden szerepet az Újvidéki Színház művészeire osztanak ki.

S majd, egy távoli galaxisban, amikor megteremtődnek a megfelelő körülmények, visszatérnek az eredeti szereposztáshoz, s a színpadon megjelennek majd a szegedi kollégák is.

(Magyar Szó Online)

 

 Szegeden "elindult" az évad:

 

Színházi összefogás a koronavírus terjedése ellen

 

Szegedi Nemzeti Színház, Újvidéki Színház, Pintér Béla, Parasztopera

 

 

Szólj hozzá!


Idén is megrendezik a Vígmajálist

Idén is megrendezik a Vígmajálist

Május 1-jén délután a Vígszínház meghirdeti a 2024/25-ös évad programját, majd a társulat tagjai részleteket adnak elő többek között olyan...
 
Színház naptár

Villakoncert a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum szervezésében jazz koncert lesz: a házat a Gáspár Károly Trió tölti meg zenével.

Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi fesztivál lesz Balatonalmádiban!

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi utcaszínház fesztiválja, a BONDORODÓ. Június utolsó hétvégéjén közvetlenül a Balaton partjára érkezik a fergeteges forgatag karavánja, és megnyitja kapuit a sokszínűségéről és...
Új színdarabok