A Madách téren nyitja a szezont az Örkény Színház

2022. September 02.  ·   hír   ·  Színházvilág.hu, MTI

A hagyományok szerint az Örkény Kert elnevezésű programsorozattal nyitja a színházi szezont szeptember 10-én az Örkény Színház.

Fotó: Horváth Judit

Az eseményen az érdeklődők kedvezményesen válthatnak jegyet az előadásokra, valamint lehetőségük nyílik támogatni a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség munkáját is.

Az évadnyitó esemény szervezői idén is három helyszínen várják az érdeklődőket. A programok között szabadtéri klasszikus és könnyűzenei események, színházi előadások, beszélgetések, valamint ismeretterjesztő előadások  szerepelnek, emellett sor kerül az Örkény Színház társulati tagjainak immár hagyományos koncertjére, az Esztrádra is.

Az Örkény Kert rendezvényei ingyenesek, a színház belső terében zajló programokra azonban regisztrálni kell a regisztracio@orkenyszinhaz.hu e-mail címen.

Mácsai Pált a "belsős" évadnyitón a színház egyre nehezedő anyagi körülményeiről, a rezsiárak növekedésének várható hatásairól is beszélt. Hangsúlyozta, hogy a bemutatók számát "tartani tervezik", de pár hónapnál nem látnak messzebb. Mácsai Pál kitért arra is, hogy a teátrum öt jelölést kapott a 2022. évi kritikus - díjakra, amelyeknek átadó ünnepségét az Örkény Színházban tartják, október 18-án.

A teátrumban már megkezdődtek Henrik Ibsen Solness és Molnár Ferenc Liliom című drámájának olvasópróbái (képünkön). Az évad első bemutatóját október 6-án tartják az Örkény Stúdióban. Ibsen színművét Gáspár Ildikó viszi színre Mácsai Pál, Hámori Gabriella, Pogány Judit, Zsigmond Emőke, Polgár Csaba, Bajomi-Nagy György, valamint Szaplonczay Mária előadásában.

Fennállásának tizedik évfordulóját ünnepli az Örkény István Színház színházpedagógiai és közösségi színházi műhelye. Az évforduló alkalmából szeptember 21-én ÖrkényKÖZ néven új színházi teret avatnak az egykori Ericsson Stúdió helyén.

Az évad nagyszínpadi bemutatóinak sorát október 7-én a Liliom nyitja. Molnár Ferenc színművét Kovács D. Dániel rendezésében láthatják az érdeklődők. Az előadás címszerepét Patkós Márton, Juli szerepét pedig Józsa Bettina játssza.

December 21-én mutatja be a társulat a Robert Wilson, Tom Waits és William S. Burroughs neve által fémjelzett, The Black Rider című kultikus zenés előadást. Az magyarországi bemutatót Polgár Csaba viszi színre.

Az évad harmadik nagyszínpadi premierjét, Ferdinand von Schirach kortárs német szerző Isten című drámájának bemutatóját februárban tartja a színház Mácsai Pál rendezésében. Az előadás alapfelvetése - a szerző Terror című darabjához hasonlóan - hogy a közönség bevonásával tematizálja a méltóságteljes megöregedés és halál kérdését.

Az évad utolsó nagyszínpadi bemutatóját Ascher Tamás rendezi. Jean Luc Lagarce kortárs francia szerző A várományos című komédiájának premierje április 21-én lesz.

Az Örkény Stúdióban februárban mutatják be a Kárpáti Péter által írt és rendezett, Tejfakasztó munkacímű, a színészek improvizációinak felhasználásával készülő produkciót. Áprilisban Hat medúza egy tepsiben - mélytengeri gasztrohorror címmel Fekete Ádám készít előadást. Az évad utolsó próbafolyamata a Dávid Attila által írt és rendezett Emma lesz, amelyet Kerekes Éva előadásában láthat a közönség.

A társulat új tagja lett Friedenthal Zoltán, aki korábban szabadúszóként többek között a Pintér Béla és Társulata, a Narratíva Társulat és a Katona József Színház előadásaiban szerepelt.

Örkény Színház, Örkény Kert

 

 

Szólj hozzá!


Egy vígjátékban hozták össze az egykori szappanopera-szereplőket

Egy vígjátékban hozták össze az egykori...

Moravetz Levente a Közjegyző az emeleten című vígjátékban vonultatja fel a korábbi televíziós szappanopera-szereplőket: Szőke Zoltánt és...
 
Színház naptár

Ideiglenesen Szentesre költözik a Békéscsabai Jókai Színház

Mivel a békéscsabai színházat három hónapra energiatakarékossági okokból be kell zárni, az arra az időszakra tervezett bemutatókat a teátrum az általa működtetett szentesi Tóth József Színház és Vigadóban mutatja be.

Béranyák a Vígszínházban

A béranyaság különböző aspektusait mutatja be jelenetfüzéreken keresztül Czukor Balázs Béranyák című előadása. A számos etikai kérdést megfogalmazó és egyéni tragédiákat, reményt és reménytelenséget felvázoló szkeccselőadást Hegyi Barbara, Petrik Andrea, Waskovics Andrea, Tar Renáta, Telekes Péter és Medveczky Balázs...
Új színdarabok