Mi a közös egy futballistában és egy balett-táncosban?

2024. January 03.  ·   Általános   ·  Színházvilág.hu

Kovács Zsolt Vencel a híres Bejart Ballet társulatának tagja. Markó Iván után ő az egyetlen magyar, aki ebben a világhíres csapatban dolgozhat. Őszintén reméljük, hogy az ünnepi időszakot ő is és a társulat többi tagja is átvészelte sérülés nélkül.

Mi a közös egy futballistában és egy táncosban?
Aki külföldön dolgozik, az nem igazán tudott találkozni szeretteivel és a bejgliről is csak álmodozhatott – mondta el Kovács Zsolt Vencel, a világhírű Bejart Ballet magyar táncosa. Szerinte sokak számára  a balett nem a legizgalmasabb téma az év nagyobb részében, de télen más a helyzet. Decemberben ezrek akarják elvinni a gyermeküket "A diótörő" előadásra. Ugyanakkor  a táncosoknak ez az egyik legmegterhelőbb időszak, ilyenkor naponta két előadásban is fel kell lépniük. Ez kb. olyan nehéz szerinte, mintha Szoboszlai Dominiknek és a magyar válogatott többi tagjának decemberben 10-12 (!) tétmérkőzést kellene lejátszania a Puskás Arénában. 
Fotó: Kovács Zsolt Vencel/FB
Karácsony környékén "A diótörő" című darabban szereplő  balerinák legalább annyi sérüléstől szenvednek, mint egy világbajnokság idején a focisták. Az egyetemi kórházak sportorvosai  is tudják, hogy mennyire hasonlítanak egymáshoz a táncosok és a futballisták – mesélte el a tapasztalatait a táncos. 
A Washington Post egyszer azt írta "A diótörő"-ről, hogy ez a "fájdalom maratonja a táncosok számára. A legtöbb örömet a közönségtől ebben az ünnepi periódusban kapjuk, és sérüléseink jelentős részét is ebben az időszakban szerezzük". Mint mondta, más  orvosi megfigyelések is alátámasztják  a Washington Postban megjelent adatokat . Korábban közel száz mozgásforma vizsgálata során  megállapították, hogy a legintenzívebb a fizikai igénybevétel és a legtöbb sérülést az amerikai foci sztárjai szerzik, a második helyen pedig a balett áll. 
Kovács Zsolt Vencel  szerint akik nem értékelik a táncosok erőfeszítéseit, azok persze azt sem tudják, hogy gyakran még a focisták is vesznek balettórákat, hogy kiváló kondícióban legyenek. Jó példa erre a világ egyik leghíresebb támadójátékosa, Edinson Cavani, aki jelenleg  a Boca Juniorst,  Argentína legnépszerűbb labdarúgóklubját  erősíti. Róla korábban több cikk is megjelent, amelyben bevallja, hogy fejelési technikáját balett órákon  tökéletesítette. De Rio Ferdinand, a világ egykori legdrágább védője, a Manchester United korábbi sztárja sem szégyelli, hogy balettmesterek segítségével csiszolta tökéletesre egyedi stílusát. Talán ez a technikai tudás is közrejátszott abban, hogy neve a Premier Legue Hall of Fame - "halhatatlanok" listájára is felkerült. 
Kovács Zsolt szerint egy karácsonyi produkcióra való felkészülés, a koreográfia betanulása és a próbafolyamat sok hónapig tartó kemény munka, de még ezt is meg kell előznie annak az évtizedes edzéssorozatnak, amely testileg képessé tesz egy táncost egy ilyen darab eltáncolására. Mindez hasonlatos a profi focistákhoz, akik gyermekkoruktól készülnek karrierjük legfontosabb meccseire. Erről kemény a munkáról viszonylag keveset mutatnak be az operaházak kommunikációért felelős szakemberei, de maguk a művészek sem beszélnek erről eleget. Pedig fontos volna, hogy a közönség soraiban is tudjanak erőfeszítéseinkről. Ennek köszönhetően maga a mű befogadása is sokkal izgalmasabbá válhatna. Sőt, talán a "B-közép" szurkolói között is akadna néhány szülő, aki kislányát nem nevetné ki akkor, ha azt mondaná a gyermekük, hogy balerina szeretne lenni... – tette hozzá a táncos.

Kovács Zsolt Vencel elárulta azt is, hogy neki az édesanyja által készített bejgli hiányzik a legjobban a karácsonyi asztalról. Ezért most, januárban, a színházi téli szünet idején tart majd egy családi bejglinapot, amikor néhány napra Budapestre érkezik.

Jó pihenést és rengeteg utóbejglit kívánunk! :)

 

Kovács Zsolt Vencel, balett, Bejart Ballet, focista

 

 

Szólj hozzá!


A Vasember a világot jelentő deszkákra lép

A Vasember a világot jelentő deszkákra lép

Robert Downey Jr., a Vasember sztárja szeptemberben debütál a Broadwayn a McNeal című új darab főszerepében –számolt be róla a Variety.com.
 
Színház naptár

Határvonalak: színházi fesztivál Szombathelyen

A tavalyi esemény sikerén felbátorodva idén is megrendezik május 30. és június 2. között a Határvonalak Színházi Fesztivált Szombathelyen, a Weöres Sándor Színházban, mely során a különböző színházi formákat kívánják megmutatni a táncszínháztól kezdve a prózain és a zenésen át egészen a multimédiás eszközöket is...

Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

A Győri Nemzeti Színház igazgatójával készült, a szakmai kétlakiság kihívásairól szóló beszélgetést az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület bocsájtotta a rendelkezésünkre.
Új színdarabok
Rigoletto
Rigoletto
Budapest 
Rigoletto
Rigoletto
Budapest 
Rigoletto
Rigoletto
Budapest 
Rigoletto
Rigoletto
Budapest 
Rigoletto
Rigoletto
Budapest 
Rigoletto
Rigoletto
Budapest 
Rigoletto
Rigoletto
Budapest 
Traviata
Traviata
Budapest 
Traviata
Traviata
Budapest 
 
 
 
Cached at 06:47:54