Mi a közös egy futballistában és egy balett-táncosban?

2024. January 03.  ·   Általános   ·  Színházvilág.hu

Kovács Zsolt Vencel a híres Bejart Ballet társulatának tagja. Markó Iván után ő az egyetlen magyar, aki ebben a világhíres csapatban dolgozhat. Őszintén reméljük, hogy az ünnepi időszakot ő is és a társulat többi tagja is átvészelte sérülés nélkül.

Mi a közös egy futballistában és egy táncosban?
Aki külföldön dolgozik, az nem igazán tudott találkozni szeretteivel és a bejgliről is csak álmodozhatott – mondta el Kovács Zsolt Vencel, a világhírű Bejart Ballet magyar táncosa. Szerinte sokak számára  a balett nem a legizgalmasabb téma az év nagyobb részében, de télen más a helyzet. Decemberben ezrek akarják elvinni a gyermeküket "A diótörő" előadásra. Ugyanakkor  a táncosoknak ez az egyik legmegterhelőbb időszak, ilyenkor naponta két előadásban is fel kell lépniük. Ez kb. olyan nehéz szerinte, mintha Szoboszlai Dominiknek és a magyar válogatott többi tagjának decemberben 10-12 (!) tétmérkőzést kellene lejátszania a Puskás Arénában. 
Fotó: Kovács Zsolt Vencel/FB
Karácsony környékén "A diótörő" című darabban szereplő  balerinák legalább annyi sérüléstől szenvednek, mint egy világbajnokság idején a focisták. Az egyetemi kórházak sportorvosai  is tudják, hogy mennyire hasonlítanak egymáshoz a táncosok és a futballisták – mesélte el a tapasztalatait a táncos. 
A Washington Post egyszer azt írta "A diótörő"-ről, hogy ez a "fájdalom maratonja a táncosok számára. A legtöbb örömet a közönségtől ebben az ünnepi periódusban kapjuk, és sérüléseink jelentős részét is ebben az időszakban szerezzük". Mint mondta, más  orvosi megfigyelések is alátámasztják  a Washington Postban megjelent adatokat . Korábban közel száz mozgásforma vizsgálata során  megállapították, hogy a legintenzívebb a fizikai igénybevétel és a legtöbb sérülést az amerikai foci sztárjai szerzik, a második helyen pedig a balett áll. 
Kovács Zsolt Vencel  szerint akik nem értékelik a táncosok erőfeszítéseit, azok persze azt sem tudják, hogy gyakran még a focisták is vesznek balettórákat, hogy kiváló kondícióban legyenek. Jó példa erre a világ egyik leghíresebb támadójátékosa, Edinson Cavani, aki jelenleg  a Boca Juniorst,  Argentína legnépszerűbb labdarúgóklubját  erősíti. Róla korábban több cikk is megjelent, amelyben bevallja, hogy fejelési technikáját balett órákon  tökéletesítette. De Rio Ferdinand, a világ egykori legdrágább védője, a Manchester United korábbi sztárja sem szégyelli, hogy balettmesterek segítségével csiszolta tökéletesre egyedi stílusát. Talán ez a technikai tudás is közrejátszott abban, hogy neve a Premier Legue Hall of Fame - "halhatatlanok" listájára is felkerült. 
Kovács Zsolt szerint egy karácsonyi produkcióra való felkészülés, a koreográfia betanulása és a próbafolyamat sok hónapig tartó kemény munka, de még ezt is meg kell előznie annak az évtizedes edzéssorozatnak, amely testileg képessé tesz egy táncost egy ilyen darab eltáncolására. Mindez hasonlatos a profi focistákhoz, akik gyermekkoruktól készülnek karrierjük legfontosabb meccseire. Erről kemény a munkáról viszonylag keveset mutatnak be az operaházak kommunikációért felelős szakemberei, de maguk a művészek sem beszélnek erről eleget. Pedig fontos volna, hogy a közönség soraiban is tudjanak erőfeszítéseinkről. Ennek köszönhetően maga a mű befogadása is sokkal izgalmasabbá válhatna. Sőt, talán a "B-közép" szurkolói között is akadna néhány szülő, aki kislányát nem nevetné ki akkor, ha azt mondaná a gyermekük, hogy balerina szeretne lenni... – tette hozzá a táncos.

Kovács Zsolt Vencel elárulta azt is, hogy neki az édesanyja által készített bejgli hiányzik a legjobban a karácsonyi asztalról. Ezért most, januárban, a színházi téli szünet idején tart majd egy családi bejglinapot, amikor néhány napra Budapestre érkezik.

Jó pihenést és rengeteg utóbejglit kívánunk! :)

 

Kovács Zsolt Vencel, balett, Bejart Ballet, focista

 

 

Szólj hozzá!


Kortárs társadalmi szélmalomharcaink – Ősbemutatóra készül az Örkény Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad

Kortárs társadalmi szélmalomharcaink –...

Kortárs társadalmi szélmalomharcaink a média- és tudatipar nyomása alatt, virtualitás versus valóság, generációs válság, játékszenvedély és...
 
Színház naptár

Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

A Győri Nemzeti Színház igazgatójával készült, a szakmai kétlakiság kihívásairól szóló beszélgetést az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület bocsájtotta a rendelkezésünkre.

Villakoncert a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum szervezésében jazz koncert lesz: a házat a Gáspár Károly Trió tölti meg zenével.
Új színdarabok