Visszaköltözött az egykori Arizona Mulatóba Madám Bizsu

tegnap  ·   Ajánló   ·  Színházvilág.hu

A sikeres nyárikerti előbemutatót követően oda tér vissza a Madám Bizsu, ahol a cselekménye is játszódik: a Thália Színház Arizona Stúdiójának falai közé. A nosztalgikus hangulatú dokumentumjáték, ami a XX. századi fővárosi mulatók forgatagába kalauzol bennünket, szeptember 27-én debütált a budapesti közönség előtt.

Visszaköltözött az egykori Arizona Mulatóba Madám Bizsu

Június 14-én, a salföldi Thália Nyárikertben mutatták be a Molnár Piroska ötletéből kibontakozó, Göttinger Pál által írt és rendezett zenés dokumentumjáték, a Madám Bizsu.

„Amikor Molnár Piroska megkért, hogy találjunk ki egy történetet, ami ezeknek az utcáknak a történeteiből szedi a színeit, rögtön az Arizona Stúdió jutott eszembe. Én magam is régóta játszom ebben a helyiségben, és nem telik el úgy nap, hogy ne jutna eszembe, mi minden zajlott itt régen. Tényleg csillárról lógó táncosnőkről beszélünk, és annak a bizonyos csillárnak a hűlt helye ma is látszódik” – mondta el a rendező.

Azt is hozzátette, hogy maga az anyag jóval gazdagabb, mint amit végül sikerült belesűríteni a szövegkönyvbe.

„Elkezdtünk elképzelni egy fiktív szereplőt, aki végignézte Budapest éjszakai életének születését, és ha ő maga nem is vett részt benne, mindent látott, mindent hallott és mindenről megvolt a véleménye” – mesélte Göttinger Pál.

A címszereplőt, Madám Bizsut alakító Molnár Piroska így nyilatkozott az egykori éjszakai élet miliőjét idéző darabról:

„A Madám Bizsu története maga az épület, a Télikert és a Nagymező utca története is egyben. Ezt próbáljuk átadni a mai közönségnek; a célunk az, hogy tudják, pontosan hol is vannak, ha beülnek a színházba, és mi történt itt, amit ők már nem láthattak. Meg persze mi sem, csak felkutattuk.”

A darabban számos fülbemászó, korabelinek ható dalbetét is felcsendül, ezek Stein Pupi gondos kézzel megalkotott, korhű szerzeményei Heltai Jenő, Gábor Andor és Szép Ernő verseinek felhasználásával.

„Az előadás tele van tánccal, dalokkal, alig van lélegzetvételnyi szünetünk. Megpróbáljuk megteremteni azt a hajtást és mámoros fülledtséget, ami ezeket a mulatókat jellemezte. Hiszen az Arizona olyan precízen működő gépezet volt, amely soha nem állt le, és azért működött, hogy az emberek úgy érezzék magukat ott, mint sehol máshol a világon”–  jegyezte meg a darab férfiszereplőit egy személyben alakító Hevesi László.

A szereposztás:
Madám Bizsu: Molnár Piroska
Több szerepben: Mórocz Adrienn
Több szerepben: Hevesi László
Több szerepben: Bordás Barbara m.v.
Alkotók:
Rendező: Göttinger Pál
Dramaturg: Nagy András
Zene: Stein Pupi
Zenei vezető és zongorán kísér: Kőhalmy Pál
További előadások:

2024. 10. 27. vasárnap, 19:30
2024. 11. 20. szerda, 19:30
2024. 11. 24. vasárnap, 19:30

Fotók: Kállai-Tóth Anett, Thália Színház

 

Thália Színház, Madám Bizsu

 

 

Szólj hozzá!


Visszaköltözött az egykori Arizona Mulatóba Madám Bizsu

Visszaköltözött az egykori Arizona Mulatóba Madám Bizsu

A sikeres nyárikerti előbemutatót követően oda tér vissza a Madám Bizsu, ahol a cselekménye is játszódik: a Thália Színház Arizona...
 
Színház naptár

Az Örkény Színház egy estére beköltözik a Budapest Arénába

Az Örkény Színház ebben az évadban ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját, ebből az alkalomból sokkal nagyobb színpadra és még nagyobb nézőtérre cserélik a megszokott játszóhelyüket.

Színészlegendák végre újra a filmvásznon

Október 31-én kerül a mozikba a Ma este gyilkolunk című magyar film. A fordulatos krimi-vígjátékban valódi színészlegendák játszanak: a főszereplőt Kern András alakítja, aki mellett Pogány Judit, Jordán Tamás, Bodrogi Gyula, Koltai Róbert, Hámori Ildikó, Bálint András, Bánsági Ildikó és Takács Kati, valamint a fiatalabb...
Új színdarabok
Lúdas Matyi
Lúdas Matyi
Miskolc 
Lúdas Matyi
Lúdas Matyi
Miskolc 
Lúdas Matyi
Lúdas Matyi
Miskolc 
Pókfonálon
Pókfonálon
Miskolc 
Pókfonálon
Pókfonálon
Miskolc 
Csókos asszony
Csókos asszony
Csókos asszony
 
 
 
Cached at 08:53:30