Tudod, mi az a gapit vagy a stucni?

2020. March 27.  ·   Ajánló   ·  Színházvilág.hu, MTI

A különböző bábtechnikákat bemutató, interaktív virtuális kiállítás látható az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) honlapján.

 Tudo, mi az a gapit vagy a stucni?

Az OSZMI a március 21-i bábszínházi világnap alkalmából létrejött új virtuális bábkiállítását felnőtteknek és gyerekeknek is ajánlják, akik megtudhatják, hogy milyen bábtípusok vannak, mi az a gapit vagy a stucni.

A virtuális kiállítást az OSZMI pécsi "Kifordítva. Mesés bábtechnikák" című időszaki tárlata és az "Egy bőröndnyi báb. Papírbábszínházi foglalkoztató" című kiadványa alapján állították össze. A pécsi "Kifordítva. Mesés bábtechnikák" című tárlaton az ismertető szövegeken túl Lellei Pál bábkészítőmester szerkezeteivel kipróbálható módon mutatták be a különböző bábtechnikákat. Minden fejezet végén Remsey Dávid Vitéz László figurájával jelzik azt a pontot, ahol valamilyen interaktív kitekintő, kipróbálható érdekesség található.

A virtuális bábkiállítás készítői között van Lovas Lilla, Remsey Dávid, Simándi Katalin, Sipőcz Mariann és Somogyi Zsolt. A képeket a Petőfi Irodalmi Múzeum - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Bábtárából és Lellei Pál Bábkészítés című könyvéből válogatták. A műtárgyfotókat Szebeni-Szabó Róbert készítette.

A kiállítás ide kattintva érhető el.

Az OSZMI értesíti a közönséget, hogy a Herceg a vasfüggöny mögül című kiállítás, amelynek megnyitóját április 18-án tartották volna, a kialakult helyzet miatt nem nyílik meg.

OSZMI, virtuális kiállítás, bábszínház

 

 

Szólj hozzá!


Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

A Győri Nemzeti Színház igazgatójával készült, a szakmai kétlakiság kihívásairól szóló beszélgetést az Előadóművészi Jogvédő Iroda...
 
Színház naptár

A színésznő, akinek saját menüje van a bisztróban

Ónodi Eszter az ország egyik legismertebb színésznője, a Katona József színház tagja, számos ismert film és sorozat főszereplője. Évek óta nagyon odafigyel a környezetére, méhlegelőt alakít ki a telkén, virágot ültet, biciklivel jár és arra törekszik, hogy a főzések során is a lehető legfenttarthatóbban járjon el. Most...

A majdnem tökéletes boldogság receptje

A LIAison és a Füst sikere után megszületett Pokorny Lia legújabb önálló estje. A majdnem tökéletes boldogság receptje című előadás április 12-én a MOMKultban debütál, és onnantól kezdődően havonta látható majd Budapesten és az ország különböző pontjain.
Új színdarabok