Párker Péter, avagy a legvidámabb redpill kontent

2022. November 18.  ·   Ajánló   ·  Színházvilág.hu

Összeesküvés elméletek, elmagányosodás, torzított valóságok – az internet toxikus hatásait állítja reflektorfénybe a Tér12 Kulturális Egyesület új produkciója.

Párker Péter, avagy a legvidámabb redpill kontent

A szöveget Hodászi Ádám írta, a rendező Viktor Balázs, a címszerepet Sipos György alakítja. Az ősbemutató november 19-én lesz a Manyi – Kulturális Műhelyben.

Párker Péter kisujjában van az internet. Ahogy mindannyian, naponta sok órát tölt vele, ott igazi szuperhős is lehet. Pontosan ismeri az összeesküvés elméleteket is. Pontosan át is látja őket, de nagyon aggódik, mert úgy tapasztalja, hogy mások nem. Misszióba kezd hát, saját költségen, youtube csatornát indít és készül az első élő közönségtalálkozóra...

"Már régóta foglalkoztat a youtube világa, ahogy a figyelem szerkezete átrendeződik. Régen a színház volt, ahol a legtöbb figyelem öszpontosult, ez aztán a mozi lett, utána a tévé, most az internet – emelte ki az író.

A történet egy olyan embert mutat be, aki egy szerelmi csalódás és az internet káros hatásai miatt elszakad a családjától, barátaitól, felépít egy külön világot és abba menekül, ahelyett, hogy szembenézzen az egyszerű-bonyolult ténnyel, hogy nem kellett a választottjának.

"Teljesen belecsavarodtam a valóság és az általunk generált valóság összefüggéseibe. Azt gondolom, hogy sokan alternatív valóságokba menekülünk. Ez lehet bármi, foci, alkohol, politika, szerepjáték, színház, de akár csak a telefonunk is. Fontos látni, hogy nem megvetni kell azt, aki így él, hanem megérteni, hogy miért került oda, ahova" – hangsúlyozta a produkció rendezője.

A Párker Péter, avagy a legvidámabb redpill kontent a valóság és az általunk teremtett valóság viszonyát vizsgálja. Egy internettel szennyezett világot próbál sok nevetéssel és közös játékkal érthetőbb, élhetőbb hellyé tenni. Amiben soha nem a laposföld-elméletet választja az ember, hanem az atyai jó szót és ahol az alufóliából nem sisak készül, hanem a nagymama csomagolja bele a meggyespitét.

"Közös valóságunk hétköznapi szinten nincs. Ha eleget beszélgetünk, a valóságról alkotott elképzeléseink folyamatosan alakulnak, idomulnak a többiekéhez. Az érzékelés folyamatos egyeztetése a többiekével sokat segít. Ugyanarról a dologról te azt mondod, csúnya; én azt, hogy szép. Az lesz a közös, hogy láttunk valamit. Például egy ajtót. De hogy hová vezet? Az mindig azon múlik, aki tapasztalja a valóságot" – tette hozzá Sipos György.

 

A bemutatót követően további két alkalommal, november 23-án, valamint december 3-án lesz megtekinthető az előadás a MANYI – Kulturális műhelyben. A monodráma a Déryné Program hozzájárulásával jöhetett létre, a Barangoló Előadás Műhelyben készült.

Tér12 Kulturális Egyesület

 

 

Szólj hozzá!


Határvonalak: színházi fesztivál Szombathelyen

Határvonalak: színházi fesztivál Szombathelyen

A tavalyi esemény sikerén felbátorodva idén is megrendezik május 30. és június 2. között a Határvonalak Színházi Fesztivált Szombathelyen, a...
 
Színház naptár

Már látszik, milyen fergeteges utcaszínházi fesztivál lesz Balatonalmádiban!

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi utcaszínház fesztiválja, a BONDORODÓ. Június utolsó hétvégéjén közvetlenül a Balaton partjára érkezik a fergeteges forgatag karavánja, és megnyitja kapuit a sokszínűségéről és...

A színésznő, akinek saját menüje van a bisztróban

Ónodi Eszter az ország egyik legismertebb színésznője, a Katona József színház tagja, számos ismert film és sorozat főszereplője. Évek óta nagyon odafigyel a környezetére, méhlegelőt alakít ki a telkén, virágot ültet, biciklivel jár és arra törekszik, hogy a főzések során is a lehető legfenttarthatóbban járjon el. Most...
Új színdarabok