Mata Hari nem volt kém

2019. November 29.  ·   Ajánló   ·  Színházvilág.hu

Ha azt mondjuk: Mata Hari, mindenki azonnal rávágja: kémnő! Van róla jó pár korabeli fotó is, tovább erősítve a romantikus-vadregényes vonalat, a valóság ennél azonban sokkal kiábrándítóbb. Vagy mégsem...?

Mata Hari ártatlan volt

Margaretha Geertruida Zelle tisztes családanya volt, csak rosszul választott férjet. A család megjárta Jávát és Szumátrát: férje skót tengerésztiszt volt (MacLeod...), nehéz természetű: ivott és verte is a családját. Tulajdonképpen miatta halt meg két gyermekük közül az egyik (a másik életét is csak a gyors orvosi beavatkozás mentette meg): főbérlőjük mérget tett a gyermekek ételébe, hogy a McLeod által a hozzátartozóira kimért büntetéseket megtorolja...

1905-ben Margaretha – lányát hátrahagyva – Párizsba szökött, hogy színésznőként próbáljon szerencsét, de a próbálkozás felemésztette a tartalékait, Hollandiába ment, és táncosnő-kurtizánnak állt – tulajdonképpen ekkor kezdődött a legendagyártás körülötte: a sajtó egy európai tengerésztiszttel házasságot kötött indiai hercegnőként mutatta be, ő maga természetesen Síva templomában nevelkedett, és az ő szolgálatának, az őt dicsőítő, erotikus rítusoknak szenteli életét... Annyira bejött ez az imázs és az, amit a színpadon művelt, hogy 1906-ban már Európa-szerte ismert volt. Fellépett Madridban és Monte-Carlóban, Berlinben, Bécsben, Egyiptomban és Rómában: még a milánói Scala is leszerződtette lett egy évadra. Nevét ekkor már rég Mata Harira változtatta.

1917 júliusában kémkedés vádjával perbe fogták, kézenfekvő volt, hogy mivel magasrangú tisztekkel volt kapcsolata, bizonyára titkokkal is kereskedett. (A történet eléggé bonyolult, szinte minden forrás mást állít.)

Sokáig reménykedett benne, hogy kegyelmet kap, de 1917. október 15-én kivégezték. Csak a halála után derült ki, hogy minden ellene felhozott kémvádért egy másik kémnő a felelős. 2001-ben a Mata Hari Alapítvány keresetben kérte a francia hatóságokat az 1917-es ügy felülvizsgálatára. A vizsgálat pár hónapnyi kutatás után megállapította, hogy Mata Hari ártatlan.

Amikor a bíróságon szajhának nevezték, a legenda szerint így vágott vissza:

"Szajha? Igen. De áruló? Soha!"

De hogy ki volt valójában? Kémnő? Kettős kém? Párizst erotizáló táncosnő? A fentieket tekintve, egyik sem. Akkor miért volt akkora hatása?

Erre a kérdésre keresi a választ a Spinoza Színház előadása,

 

Spinoza Színház, Mata Hari, kémnő

 

 

Szólj hozzá!


Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

Amikor a színész rendez – interjú Bakos-Kiss Gáborral

A Győri Nemzeti Színház igazgatójával készült, a szakmai kétlakiság kihívásairól szóló beszélgetést az Előadóművészi Jogvédő Iroda...
 
Színház naptár

A színésznő, akinek saját menüje van a bisztróban

Ónodi Eszter az ország egyik legismertebb színésznője, a Katona József színház tagja, számos ismert film és sorozat főszereplője. Évek óta nagyon odafigyel a környezetére, méhlegelőt alakít ki a telkén, virágot ültet, biciklivel jár és arra törekszik, hogy a főzések során is a lehető legfenttarthatóbban járjon el. Most...

A majdnem tökéletes boldogság receptje

A LIAison és a Füst sikere után megszületett Pokorny Lia legújabb önálló estje. A majdnem tökéletes boldogság receptje című előadás április 12-én a MOMKultban debütál, és onnantól kezdődően havonta látható majd Budapesten és az ország különböző pontjain.
Új színdarabok