Egy teljességgel valószínűtlen történet

2020. December 01.  ·   Ajánló   ·  Színházvilág.hu

Ascher Tamás rendezésében láthatja a közönség Gogol Háztűznéző című darabját december 6-án – mindenki a saját nappalijában foglalhat helyet, ruhatár nem kell.

Egy teljességgel valószínűtlen történet

Nyikoláj Gogol 1832-ben kezdett a Kérők című darab megírásába. A mű lényege ekkor még egy választani képtelen menyasszony és körülötte felvonuló férfiak karikaturisztikus megjelenítése volt. A pályatársak nagyra értékelték Gogol jellemrajzait, de többen hiányolták a cselekményből azt a mozgatórugót amely a történet eseményeit és a tűpontos karikatúrákat összeköti. Gogol a krititika hatására a karakterek mélyebb kidolgozásába kezdett a darab címét pedig Háztűznézőre változtatta.

A vígjáték új verziójában jelent meg Padkaljoszin (Fekete Ernő) és Kacskarjov (Rajkai Zoltán) alakja, akik a darab főszereplőivé lettek – Padkaljoszin beteges félelme a házasságtól és a döntéstől válik azzá a koherens lelki folyamattá, amely a menyasszony, Agafja házasodási pánikjával egyesülve a cselekményt mozgatja.

A teljes színlap itt.

Az előadás az e-Színház platformon tekinthető meg.

 

e-Színház, Katona József Színház, Gogol, Háztűznéző

 

 

Szólj hozzá!


A színésznő, akinek saját menüje van a bisztróban

A színésznő, akinek saját menüje van a bisztróban

Ónodi Eszter az ország egyik legismertebb színésznője, a Katona József színház tagja, számos ismert film és sorozat főszereplője. Évek óta...
 
Színház naptár

A nők és a művészet – nehezített pálya

Számos kutatás bizonyítja, hogy a női művészeknek nehezebb dolguk van a kreatív szakmákban, mint a férfiaknak.

Tóbiás, a tejesember a Gólem Színházban

Ha valakinek így nem rémlene, hívják őt más néven is: Tevje, ő a Hegedűs a háztetőnben szeretne gazdag lenni. A méltán híres musicalhez képest Sólem Aléchem Tóbiás, a tejesember című elbeszélése kissé árnyaltabban mutatja be, hogyan birkóznak meg szüleink azzal, hogy felneveljenek minket.
Új színdarabok